* *
Pontos idő: 2026.05.17. 21:03

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]

Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 3606 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159 ... 181  Következő
Szerző Üzenet
HozzászólásElküldve: 2015.08.25. 15:01 
E39 FAN
E39 FAN

Adott köszi: 762 alkalommal
Kapott köszik: 1044 alkalommal
Széria kód: E61
Évjárata: 2004
Kivitele: Touring
Blog: Blog megtekintése (3)
Gallaca írta:
jlaci74 írta:
dreizwanzig írta:
sziasztok!

530d facelift GM automata váltóba milyen olaj az ajánlott? Van aki szerint csak BMW, de mondjuk annak elég húzós az ára...

előre is köszi

BMW nem gyárt olajat, ... kezdetben ESSO majd Mobil vonalon lehetett elérni , mára már tovább bővült a kínálat ...
LT 71141 minősítést keresd .

Neeeeeeeee! Az Zf-be való! A5S390R váltó van benne! Abba Texaco etl 7045e, vagy ETL 8072-B kell.
http://www.autolub.info/atf/bmw_atf.pdfKép

Igazad van Laci, de a gyakorlatban van/lehet átfedés , pl. :

http://rowe-mineraloel.com/produkte/hightec-atf-9000-2/

Megosztás FacebookMegosztás TwitterMegosztás Google+

Ezt a hozzászólást a szerzőnek jlaci74 az itt látható tagok köszönték meg: 2 Gallaca, hamoriarpi
Értékelés: 9.52%
Vissza a tetejére

Hozzászólás adatai
HozzászólásElküldve: 2015.08.25. 15:58 
E39 FAN
E39 FAN

Adott köszi: 1167 alkalommal
Kapott köszik: 1230 alkalommal
Évjárata: 2006
Blog: Blog megtekintése (9)
Ezt én is akartam már kérdezni, hogy ilyennel mi a tapasztalat. Példa: ZF 6 HP-be Motulból az ATF VI kell.
A Motulnak van viszont Multi-ATF olaja, ami kis túlzással az összes minősítéssel rendelkezik, ami kijött eddig (arany áron adják).
Melyikkel használ az ember többet a gépnek?

Vissza a tetejére
 Profil Facebook  

HozzászólásElküldve: 2015.08.25. 18:50 
E39 FAN
E39 FAN

Adott köszi: 819 alkalommal
Kapott köszik: 1843 alkalommal
Széria kód: E63
Motor tipusa: N63B48tu
Kivitele: Coupe
Blog: Blog megtekintése (2)
jlaci74 írta:
Gallaca írta:
jlaci74 írta:
dreizwanzig írta:
sziasztok!

530d facelift GM automata váltóba milyen olaj az ajánlott? Van aki szerint csak BMW, de mondjuk annak elég húzós az ára...

előre is köszi

BMW nem gyárt olajat, ... kezdetben ESSO majd Mobil vonalon lehetett elérni , mára már tovább bővült a kínálat ...
LT 71141 minősítést keresd .

Neeeeeeeee! Az Zf-be való! A5S390R váltó van benne! Abba Texaco etl 7045e, vagy ETL 8072-B kell.
http://www.autolub.info/atf/bmw_atf.pdfKép

Igazad van Laci, de a gyakorlatban van/lehet átfedés , pl. :

http://rowe-mineraloel.com/produkte/hightec-atf-9000-2/

Hááát ja! Nekem ez viszont egy "kicsit" 4évszakos gumi kategória.
Váltós is azt mondta, hogy jó a váltómba a mobil LT 71141 olaj, mert az DexronVI! Valóban bele is lehetett önteni, meg is kapta érte az árát, tehát jó volt. Én pedig futottam a hírös városba másik váltóért, 300km után. Azóta én ezzel már nem játszom. :?

Ezt a hozzászólást a szerzőnek Gallaca az itt látható tagok köszönték meg: hamoriarpi
Értékelés: 4.76%
Vissza a tetejére
 Profil Facebook  

HozzászólásElküldve: 2015.08.26. 02:48 
Guru
Guru

Adott köszi: 194 alkalommal
Kapott köszik: 100 alkalommal
Motor tipusa: 535d
Évjárata: 2007
Blog: Blog megtekintése (0)
jááááj, de nem egyszerű téma ez a váltóolaj csere...
Már nagyon sokat olvasgattam a témában, többek közt itt is. Eldöntöttem, hogy akkor cserélve lesz az olaj. Kértem árajánlatot az NT-től, meg beszéltem az 5er szervizzel is. Mindketten azt mondták, hogy ha akarom ők megcsinálják szívesen, de ők nem ajánlják a cserét.
Azt mondták, hogy az új olaj feloldhatja a lerakódásokat, amik máshol felakadhatnak...
Na f*sza... Most megint nem tudom, hogy mi legyen :D

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015.08.26. 09:40 
Guru
Guru

Adott köszi: 61 alkalommal
Kapott köszik: 180 alkalommal
Széria kód: E53
Motor tipusa: 30D M57N2
Évjárata: 2005
Kivitele: SAV
dreizwanzig írta:
Már nagyon sokat olvasgattam a témában, többek közt itt is. Eldöntöttem, hogy akkor cserélve lesz az olaj. Kértem árajánlatot az NT-től, meg beszéltem az 5er szervizzel is. Mindketten azt mondták, hogy ha akarom ők megcsinálják szívesen, de ők nem ajánlják a cserét.
Azt mondták, hogy az új olaj feloldhatja a lerakódásokat, amik máshol felakadhatnak...

Nekem anno a Pap Tamas mondta ha volt cserelve mar az olaj tobbszor a sokk 100x km kozben akkor nyugodtan lehet cserelni,ha nem akkor csak szint ellenorzes es amedig jol mukodik nem szabad hozza nyulni,nekem is azt mondta feloldja a lerakodast es lehet megyek vele Xezer kmt vagy csak par100t.ezt csak egy sima olajcserere ertve

Sent from my iPhone using Tapatalk

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015.08.26. 10:58 
Guru
Guru

rockerekhu írta:
dreizwanzig írta:

Nekem anno a Pap Tamas mondta ha volt cserelve mar az olaj tobbszor a sokk 100x km kozben akkor nyugodtan lehet cserelni,ha nem akkor csak szint ellenorzes es amedig jol mukodik nem szabad hozza nyulni,nekem is azt mondta feloldja a lerakodast es lehet megyek vele Xezer kmt vagy csak par100t.ezt csak egy sima olajcserere ertve

Sent from my iPhone using Tapatalk

valszeg az lesz, hogy elmegyek hozzá és megmondom, h nézze meg, hogy érez-e rajta valami kezdődő hibát és, hogy mire gondol, érdemes-e cserélni az olajat...
Nem szívesen költenék el az olajcserére 80-100 e ft-ot (merthogy ilyen árakat mondanak)...
Mondjuk érdekes, hogy a cikkek között lévő leírásban valami 50ezer ft-ot fizetett a srác úgy, hogy eléggé szétkapták a váltót és megtisztították. 2009-es a cikk, de az 50 már akkor is kevésnek számított sztem, de ha értelmes összegért megcsinálja megint ugyanazt a műveletet, akkor elvinném hozzá.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015.08.26. 11:54 
E39 FAN
E39 FAN

Adott köszi: 1167 alkalommal
Kapott köszik: 1230 alkalommal
Blog: Blog megtekintése (9)
Baromira nem értem ezt a "feloldja a lerakódásokat"-dolgot.
Váltó olajcsere úgy kezdődik, hogy váltó le. Szétszerel. Kitisztít. Féktisztítóval sterilre fúj. Összerak.
Akkor mi oldódik még fel a féktisztítózás után?

Ezt a hozzászólást a szerzőnek hamoriarpi az itt látható tagok köszönték meg: 3 admin, NagyMatyas, rockerekhu
Értékelés: 14.29%
Vissza a tetejére
 Profil Facebook  

HozzászólásElküldve: 2015.08.26. 13:02 
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Adott köszi: 1677 alkalommal
Kapott köszik: 1262 alkalommal
Széria kód: E39
Motor tipusa: 204D1
Évjárata: 2002
hamoriarpi írta:
Váltó olajcsere úgy kezdődik, hogy váltó le. Szétszerel. Kitisztít. Féktisztítóval sterilre fúj. Összerak.

Így működne,de a kuncsaft erre a munkára sokallja a pénzt ezért kap egy át öblítést!! :facepalm:

Ezt a hozzászólást a szerzőnek admin az itt látható tagok köszönték meg: rockerekhu
Vissza a tetejére
 Profil Twitter Képtár Facebook  

HozzászólásElküldve: 2015.08.26. 13:49 
E39 FAN
E39 FAN

Adott köszi: 427 alkalommal
Kapott köszik: 479 alkalommal
Széria kód: E60
Kivitele: Sedan
hamoriarpi írta:

Én a saját váltóból tudok kiindulni. Állítólag 60 ezrenként volt benne előző életében olaj és szűrő csere. Sajnos a Wandler miatt szét kellett kapni a váltót télen. A váltó úgy képzeld el, olyan tiszta volt belül, hogy ami ennél tisztább, az vadonatúj. :wink: Átmosásos módszerrel történtek a cserék, ha el szabad hinni a dolgot. Ezek után én el nem tudom képzelni, hogy mitől néz ki olyan olajsaras borzadálynak néhány váltó, amivel a szakemberek ijesztgetik a kuncsaftot. :mrgreen:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015.08.26. 14:49 
E39 FAN
E39 FAN

Adott köszi: 762 alkalommal
Kapott köszik: 1044 alkalommal
Évjárata: 2004
Blog: Blog megtekintése (3)
A fenti témához, vélemény nélkül, száraz tények :
A volt e39 525d ( 2002 ) autómban egy Nyíregyházi műhelyben ( ahol mellesleg sok automata váltót is javítanak ) cseréltek olajat, ESSO LT 71141 -t kapott ,
ennek kb. 5-6 éve , a váltó azóta is hibátlanul működik...

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015.08.26. 15:51 
Guru
Guru

hamoriarpi írta:

budapesten kit ajánlotok, aki ezt meg is csinálja tisztességesen?

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015.08.26. 15:52 
Guru
Guru

nagy.matyika írta:
hamoriarpi írta:

Én a saját váltóból tudok kiindulni. Állítólag 60 ezrenként volt benne előző életében olaj és szűrő csere. Sajnos a Wandler miatt szét kellett kapni a váltót télen. A váltó úgy képzeld el, olyan tiszta volt belül, hogy ami ennél tisztább, az vadonatúj. :wink: Átmosásos módszerrel történtek a cserék, ha el szabad hinni a dolgot. Ezek után én el nem tudom képzelni, hogy mitől néz ki olyan olajsaras borzadálynak néhány váltó, amivel a szakemberek ijesztgetik a kuncsaftot. :mrgreen:

hát talán azért nem nézett ki szarul, mert volt cserélve az olaj rendszeresen :)

Ezt a hozzászólást a szerzőnek dreizwanzig az itt látható tagok köszönték meg: hamoriarpi
Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015.08.26. 17:00 
E39 FAN
E39 FAN

dreizwanzig írta:
nagy.matyika írta:
hamoriarpi írta:

hát talán azért nem nézett ki szarul, mert volt cserélve az olaj rendszeresen :)

"Ezek után én el nem tudom képzelni, hogy mitől néz ki olyan olajsaras borzadálynak néhány váltó, amivel a szakemberek ijesztgetik a kuncsaftot." :mrgreen: Erre koncentrálódott a mondani valóm. A saját tapasztalattal pedig a módszer érdemlegességét próbáltam szemléltetni.

Vannak itt olyan, akiknek majdnem 400 ezer van a váltójában és még sose volt olaj cserélve és saját bevallás szerint jól teszi a dolgát. Nagyon kíváncsi lennék, hogy abból mi jönne le. :wink: Az a véleményem, hogy nem 200 és nem is 250 ezer km kell ahhoz, hogy az az undorító, égett, fekete olajnak nem nevezhető lötty jöjjön ki a váltóból, amit mutogatni szoktak.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015.08.28. 14:44 
haladó
haladó

Adott köszi: 118 alkalommal
Kapott köszik: 55 alkalommal
Motor tipusa: 525D
Évjárata: 2003
Hát valóban nagyon megoszlanak a vélemények. Egy OpelVectra szakértő barátom is azt monda, hogy a Vectráknál semmiféleképpen se cseréljék le az olajat, csak akkor ha mindig 60000 cserélték. Ha nem volt benne korábban cserélve, a friss olaj feloldja a lerakódott trutyit és több kárt csinál mint hasznot. Igaz, hogy az Opel váltójában a 6 literből csak hármat lehet leengedni a teljes váltó szétszedése nélkül.
Én most 288000-nél tartok és sajnos fogalmam sincs, hogy volt-e már olajcsere a váltómban, de az elmúlt 150000-ben biztos nem. Szerencsére a váltó tökéletesen működik, néha-néha egy pici fémes csattanást hallok, amikor behúzom sebességbe ez minden. Azt hiszem ezért most nem cserélem le az olajat ezek után.

Azt viszont nem értem, miért mondjátok, hogy bonyolult az olajcsere, meg hogy szét kell bontani a váltót. (mintha fentebb olvastam volna) Csak emelőn, vagy aknán állva le kell engedni a váltóból az olajat, leszedni az olajteknőt, amit kismillió csavar tart, utána egyszerűen lepattintani a szűrőt, majd vissza minden és egy egyszerű olajpumpával be lehet pumpálni a friss olajat. (Persze van még egy-két apróság) Én magam is majdnem megcsináltam, csak most kicsit elbizonytalanodtam, hogy valójában kell-e? :)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015.08.28. 15:33 
Újonc
Újonc

Adott köszi: 42 alkalommal
Kapott köszik: 42 alkalommal
Motor tipusa: m62
Évjárata: 1997
NagySándor írta:

Azt viszont nem értem, miért mondjátok, hogy bonyolult az olajcsere, meg hogy szét kell bontani a váltót.

Wandler pl. Abból nem engeded le az olajat. Nekem szét kellett szedni egyszer a váltómat, mert beadta a kulcsot. Teljesen szét. A wandler is fel lett újítva. Így mondhatom, hogy teljes olajcsere volt! :)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015.08.28. 16:14 
E39 FAN
E39 FAN

NagySándor írta:
Hát valóban nagyon megoszlanak a vélemények. Egy OpelVectra szakértő barátom is azt monda, hogy a Vectráknál semmiféleképpen se cseréljék le az olajat, csak akkor ha mindig 60000 cserélték. Ha nem volt benne korábban cserélve, a friss olaj feloldja a lerakódott trutyit és több kárt csinál mint hasznot. Igaz, hogy az Opel váltójában a 6 literből csak hármat lehet leengedni a teljes váltó szétszedése nélkül.
Én most 288000-nél tartok és sajnos fogalmam sincs, hogy volt-e már olajcsere a váltómban, de az elmúlt 150000-ben biztos nem. Szerencsére a váltó tökéletesen működik, néha-néha egy pici fémes csattanást hallok, amikor behúzom sebességbe ez minden. Azt hiszem ezért most nem cserélem le az olajat ezek után.

Azt viszont nem értem, miért mondjátok, hogy bonyolult az olajcsere, meg hogy szét kell bontani a váltót. (mintha fentebb olvastam volna) Csak emelőn, vagy aknán állva le kell engedni a váltóból az olajat, leszedni az olajteknőt, amit kismillió csavar tart, utána egyszerűen lepattintani a szűrőt, majd vissza minden és egy egyszerű olajpumpával be lehet pumpálni a friss olajat. (Persze van még egy-két apróság) Én magam is majdnem megcsináltam, csak most kicsit elbizonytalanodtam, hogy valójában kell-e? :)

Azért, mert itt sem a teljes töltő kapacitást engeded le az általad említett módszerrel, hanem körülbelül csak a 60%-át. A többi ott figyel a wandlerban. Körülbelül olyan így az összhatás, mintha a motorban is csak félig cserélnél olajat. El lehet képzelni a következményeket.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015.08.28. 17:24 
E39 FAN
E39 FAN

Adott köszi: 147 alkalommal
Kapott köszik: 393 alkalommal
Széria kód: E65
Motor tipusa: 730d
Évjárata: 2003
Azért ez a váltóolajcsere kicsit túl van misztifikálva szerintem.
Ha abból indulunk ki, hogy a BMW a váltóba eleve olyan longlife olajat tesz, ami az autó teljes élettartamát kiszolgálja, akkor milyen lerakódásokról, meg azok feloldásáról beszélünk váltóolaj csere esetén? :roll:
Nyilvánvaló, hogy a kupplunglamellák kopásából származik némi lebegő anyag, ezt azonban normál esetben a szűrőnek fel kell fogni, illetve egy része az olajban oldott állapotban lebeg, a fémes részek pedig a karterban lévő mágnesen gyűlnek össze.
Ez az ideális eset.
Nincs számottevő lerakódás, normális a működés is.
Itt szerintem nem okozhat gondot az olajcsere.
Példa erre egy 1997-es évj. TDS-em, amiben óra szerint 300ekm körül volt, és szűrő - olaj gyári volt benne, de hibátlanul tette a dolgát olajcsere előtt és után is. Az olaj egészséges világosbarna volt benne, nem volt égett szaga.

A gond akkor keletkezik az én elméletem szerint, amikor vagy a váltó elengedi az olajat, és az alacsony olajszint (kevés olaj) miatt megég az olaj, megégnek a lamellák, és itt már tényleg olyan komoly mennyiségű égéstermék (lerakódás) keletkezik, ami egy adott állapotban még olyan mintha jól működne, mert a lassú romlást nem nagyon érezzük meg, aztán amikor az új olaj és a szűrő belekerül, akkor jön a kupplungcsúszás és a vészprogram.
De ez a váltó már eleve szar, csak még a tulajdonosa nem tud róla, és a hiba előjöttét a tulajdonos csak meggyorsította.
Példa erre az ML 270CDI-m, amiben az olaj a megcsúszó kupplunglamelláktól megégett, erős égett szaga volt, de larakódás abban sem volt semmi, pedig a vezérlőtömbjét is szétszedtük. :lol:

Elég sok kocsiban (BMW-ben és Merciben) cseréltünk váltóolajat, és a fentiek csak saját megfigyelésen alapulnak, semmilyen tudományos alapjuk nincs. :wink:

Ezt a hozzászólást a szerzőnek kovessyroli az itt látható tagok köszönték meg: NagyMatyas
Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015.08.28. 18:05 
E39 FAN
E39 FAN

kovessyroli írta:
Azért ez a váltóolajcsere kicsit túl van misztifikálva szerintem.
Ha abból indulunk ki, hogy a BMW a váltóba eleve olyan longlife olajat tesz, ami az autó teljes élettartamát kiszolgálja, akkor milyen lerakódásokról, meg azok feloldásáról beszélünk váltóolaj csere esetén? :roll:
Nyilvánvaló, hogy a kupplunglamellák kopásából származik némi lebegő anyag, ezt azonban normál esetben a szűrőnek fel kell fogni, illetve egy része az olajban oldott állapotban lebeg, a fémes részek pedig a karterban lévő mágnesen gyűlnek össze.
Ez az ideális eset.
Nincs számottevő lerakódás, normális a működés is.
Itt szerintem nem okozhat gondot az olajcsere.
Példa erre egy 1997-es évj. TDS-em, amiben óra szerint 300ekm körül volt, és szűrő - olaj gyári volt benne, de hibátlanul tette a dolgát olajcsere előtt és után is. Az olaj egészséges világosbarna volt benne, nem volt égett szaga.

A gond akkor keletkezik az én elméletem szerint, amikor vagy a váltó elengedi az olajat, és az alacsony olajszint (kevés olaj) miatt megég az olaj, megégnek a lamellák, és itt már tényleg olyan komoly mennyiségű égéstermék (lerakódás) keletkezik, ami egy adott állapotban még olyan mintha jól működne, mert a lassú romlást nem nagyon érezzük meg, aztán amikor az új olaj és a szűrő belekerül, akkor jön a kupplungcsúszás és a vészprogram.
De ez a váltó már eleve szar, csak még a tulajdonosa nem tud róla, és a hiba előjöttét a tulajdonos csak meggyorsította.
Példa erre az ML 270CDI-m, amiben az olaj a megcsúszó kupplunglamelláktól megégett, erős égett szaga volt, de larakódás abban sem volt semmi, pedig a vezérlőtömbjét is szétszedtük. :lol:

Elég sok kocsiban (BMW-ben és Merciben) cseréltünk váltóolajat, és a fentiek csak saját megfigyelésen alapulnak, semmilyen tudományos alapjuk nincs. :wink:

Egy részével egyet értek, de azért nem csak TDS van. Gondolj bele a 30d alapból alul méretezett váltójába. Egy heves vérmérsékletű ember, vagy egy jaszkarizó hülye gyerek elég intenzíven tudja nyúzni a váltót. A lamellákon kívül pedig elég sok dolog meg tud kopni a váltóban, pl a csapágyak. Továbbá nekem az a véleményem, hogy az itt jelenlevők próbálják minimálisra csökkenteni a kérdezők kockázatát. Egy viszonylag jól működő váltó simán fogadhat vészprogrammal egy olajcsere után és onnan nincs visszaút, felújítás jön. (Ahogy te is említetted). Ez szintén érvényes az adaptációra.is. Inkább próbáljuk elkergetni azt az illúziót, hogy egy 300+ ezret futott váltó ( most komolyan ki hiszi el, hogy a dédelgetett e39-ben 170-250 ezer van) majd megtáltosodik az olajcserétől. Fusson még egy kicsit, aztán fel kell újítani, vagy csapni alá egy bontottat.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015.08.28. 18:15 
E39 FAN
E39 FAN

Adott köszi: 157 alkalommal
Kapott köszik: 312 alkalommal
Motor tipusa: M57
Évjárata: 2001
kovessyroli írta:
Ha abból indulunk ki, hogy a BMW a váltóba eleve olyan longlife olajat tesz, ami az autó teljes élettartamát kiszolgálja,

Kerdes, hogy a gyarto szerint mennyi az auto elettartama es a sokadik user szerint mennyi. Ha a modelciklust nezed, akkor maris kijon a gyarto szerinti 5-7 ev, nekik az az erdekuk, hogy amint kijon az uj generacio, mar vasarolj is be belole. Szerintem.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015.08.28. 19:54 
Guru
Guru

Adott köszi: 379 alkalommal
Kapott köszik: 374 alkalommal
Motor tipusa: M54B30
Évjárata: 2001
Blog: Blog megtekintése (2)
morv írta:
...a gyarto szerinti 5-7 ev, nekik az az erdekuk, hogy amint kijon az uj generacio, mar vasarolj is be belole. Szerintem.

Offtopic :
Ez általában minden sorozatgyártású autóra igaz, és a nálunk szerencsésebb sorssal megáldott népeknél ez magától is értetődik.

Vissza a tetejére

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 3606 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159 ... 181  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]