Facebook E39.hu Google+ E39.hu Youtube E39.hu Twitter E39.hu Instagram E39.hu
Hozzászólás küldése

elm327

2010.09.07. 15:32

Az ELM327 csak az OBD rendszerű autókhoz használható. Az OBD rendszert Európában 2001-től a benzineseknél, a dízeleknél 2003-2004-től, a teherautóknál 2005-től tették kötelezővé /lásd scanmaster nevű progi leírása/. Ez persze nem szentírás, mert v.melyik autótipusnál már hamarabb is bevezették. Pl. azok a BMW-k amik körcsatival és OBD csatival is rendelkeznek. A CSAK körcsatival szerelt BMW-k nem OBD rendszerűek, mivel az OBD rendszer feltétele az OBD csati. De viszont nem minden OBD csatival szerelt autó OBD rendszerű. / Pl. '95-ös B Opel Omega./ Az ELM interfészek csak az OBD hibakódokat /károsanyag kibocsátással kapcsolatos/ tudják olvasni.

Re: elm327

2010.09.07. 15:47

vanos325i írta:Az ELM327 csak az OBD rendszerű autókhoz használható. Az OBD rendszert Európában 2001-től a benzineseknél, a dízeleknél 2003-2004-től, a teherautóknál 2005-től tették kötelezővé /lásd scanmaster nevű progi leírása/. Ez persze nem szentírás, mert v.melyik autótipusnál már hamarabb is bevezették. Pl. azok a BMW-k amik körcsatival és OBD csatival is rendelkeznek. A CSAK körcsatival szerelt BMW-k nem OBD rendszerűek, mivel az OBD rendszer feltétele az OBD csati. De viszont nem minden OBD csatival szerelt autó OBD rendszerű. / Pl. '95-ös B Opel Omega./ Az ELM interfészek csak az OBD hibakódokat /károsanyag kibocsátással kapcsolatos/ tudják olvasni.

Nem voltam biztos és rákérdeztem a muhaatinál is aki megerősített.
Tehát tessék ketté szedni a fizikai OBDII csatlakozó és a csatlakozó drótján menő OBD protokolt.
A BMW összes kocsija E30-tól a 20pin körcsati mind OBD protokolt használ. Tehát a muhaati ha bejön egy kocsi a Bosch műszerével simán olvassa E39 elött K+L (tehát adás-vétel drótokon) kocsikat a miénktől már csak K dróton.

A ebay-en látható 20pin-OBDII átalakítók a fizikai alak és bekötésben térnek el. Tehát minden BMW OBD csak a csati változott az OBDII-vel. És a legtöbb gyártónál ugyan ez igaz.
Úgy mellesleg megjegyezném, hogy a régi E30 318i-m ami Bosch DME 1.0 (azaz első) vezérlővel rendelkezett már volt 20pin-es körcsatija és tudta ezt csak K+L kábel kell hozzá. És ami a poén a kocsi 1989/12/31-es gyártási napú volt. Ha jól látom cirka 11 évvel előzte meg a BMW a szabványt. Hol is volt az Opel ekkor?

Jackson, aki OBDII bip--bip

2010.09.07. 17:12

jackson írta:... Hol is volt az Opel ekkor?

...

Ünnepeltek, mert 88-ban sikerült megalkotniuk az év mociját... :lol: :lol: :lol:

2010.09.07. 17:58

jackson írta:
vanos325i írta:Az ELM327 csak az OBD rendszerű autókhoz használható. Az OBD rendszert Európában 2001-től a benzineseknél, a dízeleknél 2003-2004-től, a teherautóknál 2005-től tették kötelezővé /lásd scanmaster nevű progi leírása/. Ez persze nem szentírás, mert v.melyik autótipusnál már hamarabb is bevezették. Pl. azok a BMW-k amik körcsatival és OBD csatival is rendelkeznek. A CSAK körcsatival szerelt BMW-k nem OBD rendszerűek, mivel az OBD rendszer feltétele az OBD csati. De viszont nem minden OBD csatival szerelt autó OBD rendszerű. / Pl. '95-ös B Opel Omega./ Az ELM interfészek csak az OBD hibakódokat /károsanyag kibocsátással kapcsolatos/ tudják olvasni.

Nem voltam biztos és rákérdeztem a muhaatinál is aki megerősített.
Tehát tessék ketté szedni a fizikai OBDII csatlakozó és a csatlakozó drótján menő OBD protokolt.
A BMW összes kocsija E30-tól a 20pin körcsati mind OBD protokolt használ. Tehát a muhaati ha bejön egy kocsi a Bosch műszerével simán olvassa E39 elött K+L (tehát adás-vétel drótokon) kocsikat a miénktől már csak K dróton.

A ebay-en látható 20pin-OBDII átalakítók a fizikai alak és bekötésben térnek el. Tehát minden BMW OBD csak a csati változott az OBDII-vel. És a legtöbb gyártónál ugyan ez igaz.
Úgy mellesleg megjegyezném, hogy a régi E30 318i-m ami Bosch DME 1.0 (azaz első) vezérlővel rendelkezett már volt 20pin-es körcsatija és tudta ezt csak K+L kábel kell hozzá. És ami a poén a kocsi 1989/12/31-es gyártási napú volt. Ha jól látom cirka 11 évvel előzte meg a BMW a szabványt. Hol is volt az Opel ekkor?

Jackson, aki OBDII bip--bip

Nekem is van itthon ELM327 1.5a usb-s, de sajnos nem tudtam összehozni a bmw-vel. (minden más autóval működik) pedig csak OBD csati van az autóban. Viszont az inpa (K-line interface-el) tökéletesen dolgozik az autóval. Ezek szerint sem az autó csatija sem az ELM interface nem hibás de mégsem tudom összehozni őket.

2010.09.07. 18:28

hancurozo írta:Nekem is van itthon ELM327 1.5a usb-s, de sajnos nem tudtam összehozni a bmw-vel. (minden más autóval működik) pedig csak OBD csati van az autóban. Viszont az inpa (K-line interface-el) tökéletesen dolgozik az autóval. Ezek szerint sem az autó csatija sem az ELM interface nem hibás de mégsem tudom összehozni őket.

Majd megkérdezem Alibiman-t ha felé járok, hogy neki pontosan m a kábel neve.

Jackson, aki majd jár felé

2010.09.07. 18:31

Atommano írta:

...

Ünnepeltek, mert 88-ban sikerült megalkotniuk az év mociját... :lol: :lol: :lol:

Az egyéb/egyéb topikan válaszoltam.

Jackson, akinek azért rendet akar tartani a topikok között

2010.09.07. 18:36

Atommano írta:

...

Az egyéb/egyéb topikan válaszoltam.

Jackson, akinek azért rendet akar tartani a topikok között

haho

2010.09.07. 23:45

Hahó Jackson. Nem tudod, h. ki vagyok, pedig még az autómat is tologattad a hétvégén :lol:

Részlet a Scanmaster nevű szoftver HELP-jéből:

Mi is az OBDII ?
OBD (On Board Diagnosis) fedélzeti diagnoszikát az USA-ban vezették be az 1988-as
modellévtıl kötelezıen.A mőszaki elıírásokat a SAE (Society of Automobile Engineers)
szabványok tartalmazzák.Az OBD-I szerint ellenırizni kell az emissziókorlátozó azon
rendszereit melyek a központi vezérléssel kapcsolatban állnak.A keletkezı hibák
kijelzéséhez a mőszerfalon elhelyezett MIL (Malfunction Indicator Light) lámpát helyeznek el.
A keletkezett hibát villogókódokkal vagy arra alkalmas kiolvasóval ( interfész ) lehet
meghatározni.Az európai autógyártók részre az elıírásokat az ISO (International
Organization for Standardization) szabályozza.Alapnorma az ISO 9141,mely tartalmazza
pl.: a diagnosztikai csatlakozó adatait,valamint a diagnosztika mőszer adatait (csatlakozási
paraméterek,protokoll,adatforgalom jellemzıi).

Az OBD-I szabványt 1994-ben felváltotta az OBDII.
USA-ban készült gépjármőveknél 1996-tól kötelezı az OBD2.
EUrópában az Otto motoros gépjármőveknél 2001-tıl a dízel üzemő autóknál 2003-tól és a
teherautóknál 2005-tıl kötelezı az OBD II szabvány használata.A hibakódok kiolvasása
csak arra alkalmas rendszerteszterrel ( Generic Scantool ) lehetséges.A diagnosztika
csatlakozó szabványát és lábkiosztását a SAE J1962 ajánlás tartalmazza.Az ajánlás tartalmát
az ISO 9141-2 szabvány változatlanul átveszi(CARB-ISO csatlakozó).
Az OBD2 csatlakozón kiolvasott hibakódok ( DTC ) paraméterei és értékei minden jármőnél
azonos jelentéssel bírnak,de a hibakódok kiolvasásához használt adat protokoll gyártók
szerint különbözhet.GM jármővek a SAE J1850 VPW (Variable Pulse Widht
Modulation),Ford a SAE J1850 PWM ( Pulse Widht Modulation ),európai és ázsiai autók
általában az ISO 9141 szabvány protokollt használják a hibakód kiolvasásához.
A 16 pólusú csatlakozó bekötése alapján beazonosítható,hogy milyen protokollt használó
gépjármővel van dolgunk.

Lényeg a lényeg! Azon a BMW-n, amin körcsati van -csak és kizárólag- azokon nem fognak működni az ELM chip-re fejlesztett szoftverek. Mellesleg az elm chip egy felprogramozott PIC IC. Ha azonban mégis valakinél működne -buherálás nélkül!- , akkor egy előre megbeszélt időpontban leugrom egy 10 emeletes ház tetejéről.

2010.09.08. 06:21

akkor most vegyek vagy ne vegyek ilyen ELM cuccot... :roll: :oops:

Re: haho

2010.09.08. 11:33

vanos325i írta:Hahó Jackson. Nem tudod, h. ki vagyok, pedig még az autómat is tologattad a hétvégén :lol:

a hosszú idézet helye....

Lényeg a lényeg! Azon a BMW-n, amin körcsati van -csak és kizárólag- azokon nem fognak működni az ELM chip-re fejlesztett szoftverek. Mellesleg az elm chip egy felprogramozott PIC IC. Ha azonban mégis valakinél működne -buherálás nélkül!- , akkor egy előre megbeszélt időpontban leugrom egy 10 emeletes ház tetejéről.

Egy tologatást nem felejtek el. Pláne azért mert már másodszor játszottad meg velem. :lol:

Akkor hogy pontosan értsük:
A régi kocsik OBDI protokolt használnak és az újjak OBDII-t tehát OBD-nek az is OBD csak régebbi.

Akkor vajon az új és a saját dupla csatos kocsikkal a fulldiagos kábelemmel simán kéne mennie az ELM-nek? Vagy ehhez kell még más kábel vagy módosítás stb.?

Jackson, aki azért az ugrálás elött bekötné a kötelet

2010.09.08. 11:34

MChris írta:akkor most vegyek vagy ne vegyek ilyen ELM cuccot... :roll: :oops:

Még megvárjuk a választ. Miért vennél kettő ha egy is tud mindent.

Jackson, aki vár a válaszra

2010.09.08. 12:07

jackson írta:

AGS-es INPA-GT 1 szar folyamatban van,ezt ELM meg csak azért mert belejöttem a vadászatba :wink:

3 fő van már aki akár bele is szállna ha közösben vennénk,van értelme akkor látok benne fantáziát

2010.09.08. 14:55

MChris írta:
jackson írta:

AGS-es INPA-GT 1 szar folyamatban van,ezt ELM meg csak azért mert belejöttem a vadászatba :wink:

3 fő van már aki akár bele is szállna ha közösben vennénk,van értelme akkor látok benne fantáziát

Ha nem megy a fulldiagos kábellel. Akkor majd nekem is kell mint emlitettem.

Jackson, aki ugyancsak lát benne fantáziát.

elm327

2010.09.08. 17:45

Sajnos nem fog működni az inpa kábellel. Azért nem, mert hardwarekulcsos a szoftver, és az interface tartalmazza a hardwarekulcsot. /PIC IC -> ELM327/ Nagyon sok szoftvert fejlesztettek erre a chip-re, sok ingyenes is van -kevéske tudással.

2010.09.09. 09:22

vanos325i írta:Sajnos nem fog működni az inpa kábellel. Azért nem, mert hardwarekulcsos a szoftver, és az interface tartalmazza a hardwarekulcsot. /PIC IC -> ELM327/ Nagyon sok szoftvert fejlesztettek erre a chip-re, sok ingyenes is van -kevéske tudással.

Akkor hogy is van, tehát amit a MChris beidézett egy szabadon összeforrasztható csatlakozó ami csak ezekkel a butított szoftver változatokkal megy? És akkor ami az Alibiman-nak van az meg valószínűleg egy hardver kulcsos full verzió? Igaz az több is volt valami 25eFt talán ha jól emlékszem.

Jackson, aki látta működni és diagramokat rajzolgatni

2010.09.10. 06:18

Inpa kábelt nem használnám hisz máshoz van (benne van az elektronika a csatiban) gondolom nem is menne.

Végig szívtam ezt az inpa projectet hát elmondtam pár mi atyánkot... de tegnap összejött hála Pocilacinak :D :D :D Köszi :!:

2010.09.10. 07:12

Beszéltem tegnap Alibiman-al. Neki ilyen free ELM szoftvere van és minden fő funkció működött benne. Tehát nem HW kulcsos ami neki van és működik más szoftverrel is. Ha más nem elkérem az övét.

Szóval szerintem ha időd engedi akkor neki lehet vágni. Ha van valami anyagi saccolás hogy mennyi az annyi akkor szólj mert egy darabot nem érdemes csinálni.

Jackson, aki ugyancsak csatlakozna

2010.09.10. 07:13

MChris írta:Inpa kábelt nem használnám hisz máshoz van (benne van az elektronika a csatiban) gondolom nem is menne.

Végig szívtam ezt az inpa projectet hát elmondtam pár mi atyánkot... de tegnap összejött hála Pocilacinak :D :D :D Köszi :!:

És mi volt a szenvedés tárgya?

Jackson, akinek most két INPA van a gépén és békesen elférnek egymás mellett. Simán tudom a régi és az új kábelt is használni

2010.09.10. 12:11

jackson írta:
MChris írta:Inpa kábelt nem használnám hisz máshoz van (benne van az elektronika a csatiban) gondolom nem is menne.

És mi volt a szenvedés tárgya?

Jackson, akinek most két INPA van a gépén és békesen elférnek egymás mellett. Simán tudom a régi és az új kábelt is használni

win 2000 majd az hogy a laptopon COM 1 az infrának van fixen megcímezve és a COM 2 soros portom,majd jött az ini átírása 6801-re és a végén...

tettem egy XP majd COM 2 állítottam be a leírás ellenére,és utána volt még 2 progi amit futtatni kell de én nem tettem meg mert nem volt akkor leírásom,nem ez install-next-next-end software ez az INPA - ennyi

2010.09.10. 12:17

jackson írta:Beszéltem tegnap Alibiman-al. Neki ilyen free ELM szoftvere van és minden fő funkció működött benne. Tehát nem HW kulcsos ami neki van és működik más szoftverrel is. Ha más nem elkérem az övét.

Szóval szerintem ha időd engedi akkor neki lehet vágni. Ha van valami anyagi saccolás hogy mennyi az annyi akkor szólj mert egy darabot nem érdemes csinálni.

Jackson, aki ugyancsak csatlakozna

kapcs rajz fent van az oldalon csak el van rejtve egy linkbe. van üres nyák szerelhető ODB csati is fent és a pic program is fent van igaz az béta alfát az csak a kithez ad (valószínű azon meg le van titkosítva program) lehet kapni külön (elektronika mentes) ODB II -> 20 pines csatit is az 10 font a nyák és a ODB 2 csati 11$ + alkatrészek, Picet tudok programozni van égetőm. Magyar progikat megkaptam imici85-től.

jövő7n összeszedem a gondolataimat mert van egy INPA AGS elektronika gyártás project-em is amibe nem tudom hogy mélyebben belevágja-e...
Hozzászólás küldése

VigLink badge