* *
Pontos idő: 2026.04.22. 13:33

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]

Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 3606 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 181  Következő
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009.12.26. 12:00 
Újonc
Újonc

Adott köszi: 0
Kapott köszik: 1
Blog: Blog megtekintése (0)
jackson írta:
admin írta:
Nem értem mi köze egy spernek a váltóhoz :!: A váltó egy dekával se forog többet.

admin: Nem a sper a lényeg hanem a diffi áttétel változása a lényeg. a Sper még csak segitene a dolgon. Bár a ASC/DSC elektronikát át kéne hozzá programozni minimum mivel ő nem számol a sper-el.
A kézi váltónál egyszerű a helyzet ott könnyű ilyet csinálni. Bár igazából a teljes meghajtás láncot is figyelembe véve kéne tervezni.

Nagyobb igénybevétel éri a váltót mivel:
- a váltó által feltételezett beállitások mellett más lessz a végsebesség: Ergó egy halom optimalizálás borulhat.
- ugyebár ilyenkor már nem az ideális pontokon fog kapcsolni a váltó mint korábban.
- teljesen máshol vált a lock-up. Akár könyebben meg is csúszhat ha úgy programozták a váltót elektronikáját.
- a nyomaték konverternek (wandler, citrom stb.) ugyebár rövidebb idő alatt kell a szokásosnál nagyobb nyomatékokat át adni ami a váltóolaj gyorsabb felmelegedéséhez vezet. Ehhez minimum plusz olajhűtőt kéne be tervezni a rendszerbe.
- ok nő a gyorsulás és ekkor csökken a váltófokozat kuplungok lezárási ideje amit ugyebár újras kéne tanulnia a rendszernek adaptációs értékek vajon mennyire fedik ezt le.
Nos ezeket mind figyelembe kéne venni egy ilyen módositáskor én minimum konzultálnék egy profi automta váltó szerelő/tervezővel mert nagyon komoly hibákat lehet elkövetni.

Valljuk be őszintén egy automata váltó jelen körülményeink között nem tuningolásra való.
Jackson, aki válaszol

- gondolom figyeli a váltó a sebességeket azért elektronikos vezérlésű és jol vált továbbra is.
- mihez képest nem ideális? autópályahasználhat tuti romlott. de városba sokkal fürgébb
- nemtudom miért csuszna meg? a lockup nem sebességfüggő?
-teljesítmény=nyomaték*fordulatszám (természetesen nem ilyen egyszerű képlet de szorzatban álnak egymással, az arányosság miatt vázoltam igy fel), ha nőtt ugyanazon sebességhez a fordulatszám, akkor csökkent a hajtásláncra ható nyomaték.
- a kuplungok idejének miért kéne megváltoznia? a 2 fokozat közötti váltási idő változatlan. a váltóátételek is változatlanok.

tapasztalatok: ugyanúgy jár-kel mint eddig. csak magasabb fordulatszám kell az adott sebességhez.
az ASC is működik, hóban is ki lett probalba nem csuszik meg.
ja és hogy nem versenyzésre való ez a váltó az lehet, de az Aston Martin DB7 6.0 V12-t is ezzel szereték a ZF 5hp30 adatlapja szerint.
lehet ha tatásan megyek is tönkremegy, lehet ha túrom neki akkor se.

Megosztás FacebookMegosztás TwitterMegosztás Google+
Vissza a tetejére

Hozzászólás adatai
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009.12.26. 14:36 
E39 FAN
E39 FAN

Adott köszi: 338 alkalommal
Kapott köszik: 688 alkalommal
Széria kód: E60
Motor tipusa: 535d
Évjárata: 2007
Kivitele: Sedan
madox írta:
rato44 írta:
Helo Főnök
Nehogy má egy E34-es száguldozzon 330-al
mert elásom a kocsimat holnap :lol:
üdv zoli

Akkor kezd el ásni de gyorsan:D:D:D:D

http://www.youtube.com/watch?v=HqwSU2pO ... re=related -- hallgasd a hangját mint valami kibaxxott boeing747!! HIHETETLEN

http://www.youtube.com/watch?v=QhAlJU4DC7c
http://www.youtube.com/watch?v=3UixO1RcheI

Ezeket én is néztem már többször, de hát gyorsulásra vagy driftre nagyszerű, viszont egyébként kiautózhatatlan, szinte kezelhetetlen üzemórás gépek ezek ! :D[/quote]
Helo
No ezek az üzemórás kocsik :wink: megnézném 10-ezer kilométer után mi történik velük :wink:
üdv zoli :kari

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009.12.26. 22:17 
Moderátor
Moderátor

Adott köszi: 16 alkalommal
Kapott köszik: 93 alkalommal
Széria kód: E39
Motor tipusa: 540iA
Évjárata: 1999
Kivitele: Touring
MM írta:
- gondolom figyeli a váltó a sebességeket azért elektronikos vezérlésű és jol vált továbbra is.
- mihez képest nem ideális? autópályahasználhat tuti romlott. de városba sokkal fürgébb
- nemtudom miért csuszna meg? a lockup nem sebességfüggő?
-teljesítmény=nyomaték*fordulatszám (természetesen nem ilyen egyszerű képlet de szorzatban álnak egymással, az arányosság miatt vázoltam igy fel), ha nőtt ugyanazon sebességhez a fordulatszám, akkor csökkent a hajtásláncra ható nyomaték.
- a kuplungok idejének miért kéne megváltoznia? a 2 fokozat közötti váltási idő változatlan. a váltóátételek is változatlanok.

tapasztalatok: ugyanúgy jár-kel mint eddig. csak magasabb fordulatszám kell az adott sebességhez.
az ASC is működik, hóban is ki lett probalba nem csuszik meg.
ja és hogy nem versenyzésre való ez a váltó az lehet, de az Aston Martin DB7 6.0 V12-t is ezzel szereték a ZF 5hp30 adatlapja szerint.
lehet ha tatásan megyek is tönkremegy, lehet ha túrom neki akkor se.

Meg nyugató amit irsz, tehát a nagyobb váltóval igen strapabiróbb. És hogyan kerül bele a 440helyett?
- A jól váltot megjegyzem mint tapasztalatot, tehát ezek szerint ez még belefért a programjának képességei közé.
- Az ideális például élettartam, fogyasztás és hasonlókra is gondolok. Azok azért csökkentek.
- Én arra gondoltam lock-up megcsúszás esetére, hogy ha nem akkor zár amikorra tervezték akkor könnyebben koptatja le (más a sebesség a motor fordulatszáma és a nyomatékkonverter másik oldala között). Annyira azért sebességfüggő, hogy ha nagy a differencia a két forgó rész között akkor bezáráskor rosszabbul jár.
....
Gyerek altatás szóval majd holnap folytköv

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009.12.27. 00:19 
Újonc
Újonc

jackson írta:
Meg nyugató amit irsz, tehát a nagyobb váltóval igen strapabiróbb. És hogyan kerül bele a 440helyett?
- A jól váltot megjegyzem mint tapasztalatot, tehát ezek szerint ez még belefért a programjának képességei közé.
- Az ideális például élettartam, fogyasztás és hasonlókra is gondolok. Azok azért csökkentek.
- Én arra gondoltam lock-up megcsúszás esetére, hogy ha nem akkor zár amikorra tervezték akkor könnyebben koptatja le (más a sebesség a motor fordulatszáma és a nyomatékkonverter másik oldala között). Annyira azért sebességfüggő, hogy ha nagy a differencia a két forgó rész között akkor bezáráskor rosszabbul jár.
....

-gyárilag 560as váltóval szerelték még ezt. olvastam hogy később azért tették bele a kisebbet mert hogy a V8 nem tudja kinyírni ezt a váltót. Ebbe még a difi se nagyházas, hanem óriásházas 8 csavaros, sőt a kardán és a féltengelyek is nagyobbak.

-a fogyasztás az tuti nőtt, és az élettartam is csökkent, de azért vettem 540et hogy élvezzem.
nem kell nagyon aggódni, mert 40-60 ezer ft között mozog egy ilyen használt váltó. A kézi váltókkal az a gond hogy a driftesek miatt nagyon drága lett. mondták nekem ha akad 1 példány azonnal megy be a versenyautókba.. ezért 200-250ezer forint egy 5 gangos váltó ha van, ennek köszönhetően az eladhatatlan automatábol meg raktáron van egy csomó, mert szétbontottak egy csomó 540et a motorja miatt.

-a nyomatékkonverter SLIPjének semmi köze a sebességhez, terheléstől függ. ha csak tartod a tempót szinte nulla. az mindegy hogy 20al mész 70el vagy 150el. azért nem kapcsol össze alacsonyabb sebességnél mert az feltételezik hogy ha annyival mész akkor valószínűleg gyorsítani akarsz még vagy megállni, vagy sebességet váltani. ha már fixen tartod a 70et akkor simán összekapcsol. az teljesen mind1 milyen áttétel van utána.

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009.12.27. 16:34 
Moderátor
Moderátor

MM írta:
jackson írta:
....

-gyárilag 560as váltóval szerelték még ezt. olvastam hogy később azért tették bele a kisebbet mert hogy a V8 nem tudja kinyírni ezt a váltót. Ebbe még a difi se nagyházas, hanem óriásházas 8 csavaros, sőt a kardán és a féltengelyek is nagyobbak.

-a fogyasztás az tuti nőtt, és az élettartam is csökkent, de azért vettem 540et hogy élvezzem.
nem kell nagyon aggódni, mert 40-60 ezer ft között mozog egy ilyen használt váltó. A kézi váltókkal az a gond hogy a driftesek miatt nagyon drága lett. mondták nekem ha akad 1 példány azonnal megy be a versenyautókba.. ezért 200-250ezer forint egy 5 gangos váltó ha van, ennek köszönhetően az eladhatatlan automatábol meg raktáron van egy csomó, mert szétbontottak egy csomó 540et a motorja miatt.

-a nyomatékkonverter SLIPjének semmi köze a sebességhez, terheléstől függ. ha csak tartod a tempót szinte nulla. az mindegy hogy 20al mész 70el vagy 150el. azért nem kapcsol össze alacsonyabb sebességnél mert az feltételezik hogy ha annyival mész akkor valószínűleg gyorsítani akarsz még vagy megállni, vagy sebességet váltani. ha már fixen tartod a 70et akkor simán összekapcsol. az teljesen mind1 milyen áttétel van utána.

Ja ez még a régebbi?

Egy személyt autóba "hosszabb" végáttételű differenciál (és váltó) esetén:
A végsebesség megnő, a motor ugyanazon sebességnél kevesebbet forog, kevesebbet fogyaszt, üzemi zajszintje és kopása csökken. Az utazósebesség nagyobb lesz és a "szétforgatás" veszélye csökken.

Ugyen ezt ha forditva végezzük tehát "rövidebb" végáttételű differenciál (és váltó) esetén:
A végsebesség csökken (mint látható nem hiányzik), a motor ugyanazon sebességnél többet forog, többet fogyaszt, üzemi zajszintje és kopása növekszik. Az utazósebesség kisebb lesz és a "szétforgatás" veszélye megnövekszik.

Ezért irtam, hogy:
- a váltó olaj melegedése minden bizonnyal magasabb és kéne bele egy plusz hűtő mivel a nyomatékkonverter sokkal nagyobb hőt termel mint normálisan.
- mivel a váltót érő nagyobb fordulatszámon kell viselkednie mint átlagosan szokott ezért irtam, hogy ez behoz más problémákat amit végig kell gondolni.
- a nyomaték konverter kuplung megcsúszásának akkor van esélye ha nagyobb a sebesség különbség. Ha tartod a tempót (egyenes vonalú, egyenletes haladás) akkor 1:1,1 a gyári doksi szerint a csúszás. Nos ezt iktatja ki 1:1-re. Amig a mi váltóinkon nem jellemző a nyomaték konverter halála addig az OFF négy nulláson elöbb meghall (mint az automata váltós szaki is emlitett). Én arra gondoltam, hogy nem tudjuk milyen féltételek mellett kapcsolja össze. Ez most fordulatszám vagy végsebesség függvénye. Azonban váltó kopás akkor történhet ha nagyobb (eltérő sebességű) felületeket nyomunk össze.
Persze ragozhatnánk a végtelenségig.

Persze a fő gond az, hogy nem lehet belátni mi mindenel lehet összefüggésben. Én inkább maradok a gyári cuccnál azt közel 50-100mérnök komolyan megtervezte. Ha ebbe belenyúlok én szeretem tudni mi miden változhat a végére. És jelenleg ez az amit sötétben tapogatózásként jelenleg nem látok át, hogy milyen következményekkel és mellékhatásokkal jár egy automata váltós kocsi differenciál cseréje.

Jackson, aki azért nem javasolja csak komoly megfontolás után

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009.12.27. 18:51 
Újonc
Újonc

értem mit szeretnél mondani, de a nyomatékonverter 1,1 es csúszása nem függ az utána lévő áttételtől.
a váltóolaj meg miért melegedne jobban? azért nem annyira rövid ez a difi hogy üveghangon kell pörgetni ha autópályán megyek.
a 2.93massal 2600as fordulaton ment 130at, 3,73mal meg 3200on.. ennyitől nemfog leégni a váltó.
a végsebességet meg úgyse használom ki közúton... és főleg nem tartósan.
a mérnökök meg egy bizonyos tényezőre optimalizálták, ha az embernek fontosabb a rugalmasság és a gyorsulás rövidebb áttétel a nyerő. ha 200al akar haladni a pályán egyfolytába nyilván a hosszab a nyerő, és ennek az autónak a 2. verzió volt az alap elhivatottsága.
meglehet nézni a kis bmwbe sokkal rövidebb difik vannak, és az M5ben is 3.93 hogy sportos legyen.

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009.12.28. 02:50 
E39 FAN
E39 FAN

Adott köszi: 349 alkalommal
Kapott köszik: 400 alkalommal
Motor tipusa: M51
Évjárata: 1997
Idézet:
a 2.93massal 2600as fordulaton ment 130at, 3,73mal meg 3200on.. ennyitől nemfog leégni a váltó

Hát ha nem, rakjál bele ilyet:

Kép

Ettől garantáltan leég majd! :lol:

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009.12.28. 10:48 
Újonc
Újonc

simi64 írta:
Idézet:
a 2.93massal 2600as fordulaton ment 130at, 3,73mal meg 3200on.. ennyitől nemfog leégni a váltó

jó 5let! tervben van már, csak egy ilyen KIT nagyon drága, szóval magamnak kellessz összehozni külön alkatrészekből majd.
az egyik srác a BMW poweren most épít két turbót a e32 740ia-ra. nála hamarabb kifog derülni mit is bír ez a váltó.

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009.12.28. 16:05 
Moderátor
Moderátor

MM írta:
simi64 írta:
Idézet:

jó 5let! tervben van már, csak egy ilyen KIT nagyon drága, szóval magamnak kellessz összehozni külön alkatrészekből majd.
az egyik srác a BMW poweren most épít két turbót a e32 740ia-ra. nála hamarabb kifog derülni mit is bír ez a váltó.

Helyes dögöljön meg az övé és ebből majd mi is tanulunk. Várjuk a teszt eredményeket és ráérünk egy évet is várni.

Jackson, aki megy anyós szállitani a temetőre
ui: após kérte ne is hozzam vissza :hehe

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009.12.28. 18:09 
Újonc
Újonc

jackson írta:
MM írta:
simi64 írta:
Idézet:

Helyes dögöljön meg az övé és ebből majd mi is tanulunk. Várjuk a teszt eredményeket és ráérünk egy évet is várni.

Jackson, aki megy anyós szállitani a temetőre
ui: após kérte ne is hozzam vissza :hehe

sztem bírni fogja neki... figyelj ha az X5ös 4.6isbe beletették a 440es váltót. ami amúgy 420as a váltó adatlapon.. akkor az 560 elég sokáig birja.

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2009.12.30. 13:49 
Guru
Guru

Adott köszi: 46 alkalommal
Kapott köszik: 18 alkalommal
Motor tipusa: M57 - 530d
Évjárata: 2002
Na el kezdett nekem is aprókat rántani váltás közben. Hívom a Papp Tamást és egyeztetek egy időpontot. Leszedetem én is a vezérlést. Ártani nem árthat...

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010.01.01. 11:32 
Újonc
Újonc

Adott köszi: 1
Kapott köszik: 3 alkalommal
Motor tipusa: M62TUB44
Évjárata: 1998
Sziasztok!

BUÉK mindenkinek!

Az lenne a kérdésem, hogy hogyan lehet az 528i 5hp-18 váltójába olajat utántölteni?

Sajna veszíti az olajat valószínüleg.

Tamás

Vissza a tetejére
 Profil Facebook  

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010.01.01. 11:50 
Guru
Guru

Kapott köszik: 8 alkalommal
Széria kód: E61
Motor tipusa: 525dA
Évjárata: 2006
tpiski írta:
Sziasztok!

BUÉK mindenkinek!

Az lenne a kérdésem, hogy hogyan lehet az 528i 5hp-18 váltójába olajat utántölteni?

Sajna veszíti az olajat valószínüleg.

Tamás

járó meleg motor melett asszem "N" állásba a kar, és van a váltó oldalán asszem jobb oldalt egy olajszintjelzó csavar, azt kicsavarod és azon keresztül töltöd fel addig amedig nem csorog ki ott az olaj, ha jól tudom :roll:

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010.01.01. 11:53 
Újonc
Újonc

Értem. Akkor ez keményen aknamunka:)

Elég nagy a csavarlyuk vagy kell valami tölcsérféle?

Tudnál esetleg egy képet linkelni?

Vissza a tetejére
 Profil Facebook  

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010.01.01. 11:55 
Újonc
Újonc

Annyit akartam még kérdezni, hogy hideg vagy meleg olajhőmérsékelten kell tölteni?

Köszi a segítséget!

Vissza a tetejére
 Profil Facebook  

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010.01.01. 12:19 
Újonc
Újonc

tpiski írta:
Annyit akartam még kérdezni, hogy hideg vagy meleg olajhőmérsékelten kell tölteni?

Köszi a segítséget!

40-50 fok között kell lennie az olajnak.
és pumpakell a feltöltéshez, mert lefelé néz a csavar.

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010.01.01. 12:45 
Újonc
Újonc

Értem. Akkor ezt házilag nem nagyon tudom megcsinálni..

Tudna valaki ebben segíteni nekem?

Nem kérem ingyen..

Vissza a tetejére
 Profil Facebook  

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010.01.01. 12:53 
Újonc
Újonc

tpiski írta:
Értem. Akkor ezt házilag nem nagyon tudom megcsinálni..

Tudna valaki ebben segíteni nekem?

Nem kérem ingyen..

ja igen, és végig kell kapcsolgatni előtte az összes fokozatot, hogy az olaj bemenjen mindenhová.

meglehet csinálni otthon.
1. felbakolod ha nincs aknád.
2.beindítod, végigkapcsolgatod
3.aláfekszel
4. kitekered a feltöltőcsavart (vmi nagy imbusz lesz sztem, csővel kellesz meghosszabítani az erőkart)
5. vmi nagy fecskendővel nyomatod be az olajat, és méred egy digitális multiméter hőmérőszondájával az olajhőt.
ha 40-50 fok között elkezd visszafele folyni akkor jó a szint visszatekered. (én vennék alá új alu tömítő alátétet, mert folyni fog, réz nemjó mert folyni fog).
kb ennyi.

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010.01.01. 13:05 
Újonc
Újonc

Köszi, megpróbálom. Van haver, akinek van aknája, meg cuccai, ő szerelget nekem, de bmw specifikus dolgokhoz nem annyira ért.

Majd megírom a kísérlet eredményét.

Azért gondolom, hogy kevés az olaj, mert amíg nem melegszik be, addig vajpuha a váltó, ha bemelegszik, akkor néha picit ránt. Ha lejtőn állok akkor pedig a rückinek van fura hangja.

Gondolom nem jut el mindenhova a folyadék.

Vissza a tetejére
 Profil Facebook  

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010.01.01. 14:33 
Újonc
Újonc

tpiski írta:
Köszi, megpróbálom. Van haver, akinek van aknája, meg cuccai, ő szerelget nekem, de bmw specifikus dolgokhoz nem annyira ért.

Majd megírom a kísérlet eredményét.

Azért gondolom, hogy kevés az olaj, mert amíg nem melegszik be, addig vajpuha a váltó, ha bemelegszik, akkor néha picit ránt. Ha lejtőn állok akkor pedig a rückinek van fura hangja.

Gondolom nem jut el mindenhova a folyadék.

azt nemhiszem, mert hidegen jóval alacsonyabban van a szint mint melegen.

Vissza a tetejére

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 3606 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 181  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]