* *
Pontos idő: 2026.04.20. 17:54

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]

Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 248 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 13  Következő
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010.07.21. 11:34 
Újonc
Újonc

Adott köszi: 0
Kapott köszik: 16 alkalommal
Széria kód: E39
Motor tipusa: M5 S62
Évjárata: 1999
Kivitele: Sedan
Blog: Blog megtekintése (0)
Sziasztok!

Akkor az ígért tapasztalat ez etanolos átalakításról. Valamelyik klubtársunk említette ez E85Power által gyártott cuccot. Hát én ezt építettem be.
Az ára 46.250 Ft volt.
Először is a legfontosabb a fogyazstás így 3 hónap távlatából. Én 2500km-t megyek vele egy hónapban.
Ez nekem a hosszabb utak miatt és vegyesen kb 9 l/100km benzint jelent vagyis 76500Ft-ot havonta. Ez kb stimmel is a számláimmal.
Ugyanez etanollal szinte pontosan 25% fogyinövekedés volt. 66.100Ft volt az átlag költség. Ez 11.25l/100km etanol fogyasztást jelent 238 Ft-os etanollal. Vagyis én kb. 9-10 rugót spórolok egy hónapban. Szerintem egy 4 havi megtérülés nem rossz.

Tapasztalatok:
- kocsi menetteljesítményiben semmi változás nincs. Mondjuk az én kocsim 7500-ig forog le, íigy már eleve erősebb. tehár durván 200 Le-nél nem nagyon lehet érezni ha erősebb is lett. Szívesen forog, veszi a fordulatot és alacsony fordulaton ugyanolyan erős és kezes mint benzinnel.
- AZ E85power most már egy kezelő felületen programozható. Ez elég kulturált, mondjuk kicsit még olyan fejlesztős kinézet, de mondjuk 6 év motorfejlesztés után engem ez nem zavart. Elég sok érték látható. A szett bemenő adatai közt van lambda, hőmérséklet, gázpedálállás, illetve az injektor jelek. A benzin etanol átállást automatikusan csinálja, mert lambdára szabályoz. Tud fix üzemmódokat is, ez esetleg fontos lehet, aki tuning-doboznak is használja, mert versenyautót nem szabályzunk lambdára, hanem fix táblákból. Szóval sok minden állítható és kalibrálható. Az első indítás utáni teendők jól követhetőek és gyerekjáték az alapbeállításokat megcsinálni. Gratula a fejlesztőknek. Van élő adat monitorozás és lehet vele Logot is csinálni, ami jó, mert otthon este ki lehet értékelni, és tovább lehet finomítani, vagy hibakeresésnél hasznos lehet. Szóval egy igényes kivitelű, jól megcsinált cuccos.
Tud a szett ugynevezett ECO és SPORT üzemmódot is. Az ECO azt jelenti, hogy kis gáznál kiszegényíti a keveréket ezzel csökkentve a fogyasztást, de a kis gáznyomások és hőmérséklet miatt nem okoz károsodásta motorban. A spotmód pedig az, hogy bizonyos gázpedálállás felett nem 1-es lambdára szabályoz hanem egy előre beállítható dúsabb keverékre. Ezt gyakorlatilag úgy teszi a szett, hogy átveri a motorvezérlőt. ez tetszik nekem, ügyes ötlet.

Tapasztalatok az 528i-vel:
- a beépítést jól meg lehet csinálni, mert én az egészet a motorvezérlő mellé a zárt dobozba tettem. Ez némi basszamázást jelent, mert meg kell keresni a kábeleket, és bizony gyakran 5 ugyanolyan barna kábel közül kellett megtalálni, hogy melyik az igazi. De be van szerelve. Semmi nem látszik a motortérben és teljesen száraz pormentes helyen van a többi elektronika mellett.

- az M52B28 (sajnos) titánium lambdaszondával rendelkezik (általában a zirkonium az elterjedt, más a működés módja és a kimenő jel karakterisztika is). Ezt tudja a szett kezelni, de kimenő jelet nem tud hozzá generálni, így nem tudja átverni a motorvezérlőt. vagyis sem a SPORT sem az ECO mód nem üzmelhet, mert mindkét esetben a motorvezérlő hozzá fog kompenzálni. Ezt egyébként meg is teszi.
Sajnos az a tapasztalat, hogy miután a lambdavezetéke nincs elvágva és a jel csak le van véve a szondáról, nem igazán működik jól egy a szabályozás. Egyszerűen a két szabályzó (motorvezérlő, illetve etanol vezérlő) összeleng, illetve összeakadnak. Ez odáig elment egyszer, hogy az autó rángatni kezdett, sőt alapjáraton le is állt. Konzultálva a fejlesztővel azt mondta, hogy szerinte be lehet finomítani és tud együtt működni. Ebben szívesen segít. El kell majd jutnom hozzá, hogy megnézzük tényleg lehet-e.
A megoldást abbna találtam meg, hogy most fix táblával járatom a kocsit. Fordulatszám és gázpedál állás alapján elég jó felbontással be lehet állítani akívánt dúsítást. Ez néhány kör programozás és logolás után kiválóan beállítható, mivel a lambda jelet lehet látni az élő adatok között.
Az eredmény tökéletes működés, rángatás mentesség és 1,5 liter fogyasztáscsökkenés volt. A kocsi azóta álomszépen megy és rendben van. A baj csak az így, hogy ha nem találok etanol kutat, akkor mindenképpen egy laptopra lesz szükségem, hogy visszaállítsam benzinre, mert hogy kapcsoló az nincsen.
(Mondjuk én ezt pont leszarom, mert nekem ennyit megér, ráadásul a munkahelyemtől 2km-re az otthonomtól meg 1 km-re van etanol kút és ez teszi kia az utazásaim 90 %-át).

- a hőmérséklet jeladó jelét nem tudja kezelni. Valószínűleg a jel karakterisztikája miatt. Már minden kombinációban megpróbáltam bekötni, de sehogy se jó neki. Vagyis nem érzi ha hideg a motor. Ez mondjuk probléma. A gyártó felajánl utólag beépíthető jeladót 1500 Ftért. Ez fog bekerülni, mert azért így vannak hidegindítási problémák. Más kérdés, hogy a fejlesztők gondoltak erre és egy ügyes trükkel a hidegindítás aktiválható. Full gáz-gyújtás ráad- gázt elenged-indítózik. Így mindenképpen aktiválja egy időre a hidegindítási algoritmust. Ennek a paraméterei egyébként szintén állíthatóak és nagyon drasztikussá tehetőek. A téli tapasztalatokról majd télen. De nekem kost problémaim az indítással nincsenek és nem voltak a korábbi hideg napokon sem.

- Sajnos a megnövekedett üzemanyag igényhez kevés a benzinbefecskendező fúvóka. 5800 felett szép finoman elkezd kiszegényedni a keverék. Jól látszik, hogy az injektorkapacitás (amit egyébként mutat a berendezés) 100%-ra jut és egyszerűen nem tud többet befecskendezni. Pedig kellene.
Ez nem a szett hibája. Erre két megoldás van. 40i V8 fúvóka és újraprogramozás, vagy egy állítható benzinnyomás szabályzó. 4 bar elég lesz neki. Kérdés, hogy a benzinpumpa bírja-e majd. De hát aki izmosítani akarja a kocsiját, az bele kell hogy nyúljon. Részemről a benzinnyomás szabályzóra szavazok. Ez hamarosan bekerül.

- Közben tönkrement a benzinpumpa. Ez 9000 Ft volt, de már korábban is hangos volt. valószínűleg a végső döfést az adta meg neki, hog y az etanol kimosta a benzin sok év alatt lerakódott szarját. Ez még számomra elfogadható. Érzésem szerint az a benzinpumpa amúgy is ahmarosan feladta volna a harcot, mert már amúgy is sírt a munkától.

Általánosan azt mondom, hogy szerethető még a maga bajaival is, és nekem megér ennyit a spórolás és nem utolsó sorban a környezetvédő megújuló üzemanyag.

Közben egy egyszerű kapcsolós szett bekerült af eleségem Dodge Caravan 2.4i-jébe is. Ezt az EDC gyártja és a 4 hengeres szett 32 ezer Ft volt, szintén hőmérséklet érzékelővel és hidegindítási algoritmussal. Ez is kultúrát kivitelű, 3 potival idomítható a kocsihoz. Tökéletesen működik. Ez is kulturált és meg kell mondjam, hogy az kisbuszon érezhető az erőnövekedés. Sokkal jobban húz alul és kifejezetten dinamikusabb lett. Pedig 1815kg üresen és automata, Ennek ellenére ez a 150 Le most igazán jól mozgatja a kredencet.
Szóval én itt is erre szavaztam és nem bántam meg.

Lehet mondani, hogy macera meg szar, meg minek ez az átalakítás. Egy átalakítás mindig kis macera, de aztán beáll és akkor jó lesz. Nekem is van még mit tennem, de ez egyenlőre a használhatóságot nem befolyásolja, csak egy kis időt kell szánni rá.
Minden politikai és agitatív felhang nélkül, csak mint véleményt mondom a következőket.
Egyrészt ha már monstrumokkal járunk (2.8i és 2.4i), akkor legyen gondunk a környezetvédelemre. Másrészt meg ezeket a termékeket nagyon jó magyar mérnökök fejlesztették ki. Messze a világpiaci ár alatt vannak és azt kell mondanom, hogy ugyanolyan színvonalon. Én büszke vagyok rá, hogy a családunk kocsiaiban magyar termék teszi "zöldebbé" az autózást.

Hát ennyi egyenlőre. ha lesz újabb tapasztalat, akkor jelzem.
üdv,
Walter

Megosztás FacebookMegosztás TwitterMegosztás Google+
Vissza a tetejére

Hozzászólás adatai
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010.07.24. 00:40 
E39 FAN
E39 FAN

Adott köszi: 338 alkalommal
Kapott köszik: 688 alkalommal
Széria kód: E60
Motor tipusa: 535d
Évjárata: 2007
walterd írta:
Sziasztok!

Akkor az ígért tapasztalat ez etanolos átalakításról. Valamelyik klubtársunk említette ez E85Power által gyártott cuccot. Hát én ezt építettem be.
Az ára 46.250 Ft volt.
Először is a legfontosabb a fogyazstás így 3 hónap távlatából. Én 2500km-t megyek vele egy hónapban.
Ez nekem a hosszabb utak miatt és vegyesen kb 9 l/100km benzint jelent vagyis 76500Ft-ot havonta. Ez kb stimmel is a számláimmal.
Ugyanez etanollal szinte pontosan 25% fogyinövekedés volt. 66.100Ft volt az átlag költség. Ez 11.25l/100km etanol fogyasztást jelent 238 Ft-os etanollal. Vagyis én kb. 9-10 rugót spórolok egy hónapban. Szerintem egy 4 havi megtérülés nem rossz.

Tapasztalatok:
- kocsi menetteljesítményiben semmi változás nincs. Mondjuk az én kocsim 7500-ig forog le, íigy már eleve erősebb. tehár durván 200 Le-nél nem nagyon lehet érezni ha erősebb is lett. Szívesen forog, veszi a fordulatot és alacsony fordulaton ugyanolyan erős és kezes mint benzinnel.
- AZ E85power most már egy kezelő felületen programozható. Ez elég kulturált, mondjuk kicsit még olyan fejlesztős kinézet, de mondjuk 6 év motorfejlesztés után engem ez nem zavart. Elég sok érték látható. A szett bemenő adatai közt van lambda, hőmérséklet, gázpedálállás, illetve az injektor jelek. A benzin etanol átállást automatikusan csinálja, mert lambdára szabályoz. Tud fix üzemmódokat is, ez esetleg fontos lehet, aki tuning-doboznak is használja, mert versenyautót nem szabályzunk lambdára, hanem fix táblákból. Szóval sok minden állítható és kalibrálható. Az első indítás utáni teendők jól követhetőek és gyerekjáték az alapbeállításokat megcsinálni. Gratula a fejlesztőknek. Van élő adat monitorozás és lehet vele Logot is csinálni, ami jó, mert otthon este ki lehet értékelni, és tovább lehet finomítani, vagy hibakeresésnél hasznos lehet. Szóval egy igényes kivitelű, jól megcsinált cuccos.
Tud a szett ugynevezett ECO és SPORT üzemmódot is. Az ECO azt jelenti, hogy kis gáznál kiszegényíti a keveréket ezzel csökkentve a fogyasztást, de a kis gáznyomások és hőmérséklet miatt nem okoz károsodásta motorban. A spotmód pedig az, hogy bizonyos gázpedálállás felett nem 1-es lambdára szabályoz hanem egy előre beállítható dúsabb keverékre. Ezt gyakorlatilag úgy teszi a szett, hogy átveri a motorvezérlőt. ez tetszik nekem, ügyes ötlet.

Tapasztalatok az 528i-vel:
- a beépítést jól meg lehet csinálni, mert én az egészet a motorvezérlő mellé a zárt dobozba tettem. Ez némi basszamázást jelent, mert meg kell keresni a kábeleket, és bizony gyakran 5 ugyanolyan barna kábel közül kellett megtalálni, hogy melyik az igazi. De be van szerelve. Semmi nem látszik a motortérben és teljesen száraz pormentes helyen van a többi elektronika mellett.

- az M52B28 (sajnos) titánium lambdaszondával rendelkezik (általában a zirkonium az elterjedt, más a működés módja és a kimenő jel karakterisztika is). Ezt tudja a szett kezelni, de kimenő jelet nem tud hozzá generálni, így nem tudja átverni a motorvezérlőt. vagyis sem a SPORT sem az ECO mód nem üzmelhet, mert mindkét esetben a motorvezérlő hozzá fog kompenzálni. Ezt egyébként meg is teszi.
Sajnos az a tapasztalat, hogy miután a lambdavezetéke nincs elvágva és a jel csak le van véve a szondáról, nem igazán működik jól egy a szabályozás. Egyszerűen a két szabályzó (motorvezérlő, illetve etanol vezérlő) összeleng, illetve összeakadnak. Ez odáig elment egyszer, hogy az autó rángatni kezdett, sőt alapjáraton le is állt. Konzultálva a fejlesztővel azt mondta, hogy szerinte be lehet finomítani és tud együtt működni. Ebben szívesen segít. El kell majd jutnom hozzá, hogy megnézzük tényleg lehet-e.
A megoldást abbna találtam meg, hogy most fix táblával járatom a kocsit. Fordulatszám és gázpedál állás alapján elég jó felbontással be lehet állítani akívánt dúsítást. Ez néhány kör programozás és logolás után kiválóan beállítható, mivel a lambda jelet lehet látni az élő adatok között.
Az eredmény tökéletes működés, rángatás mentesség és 1,5 liter fogyasztáscsökkenés volt. A kocsi azóta álomszépen megy és rendben van. A baj csak az így, hogy ha nem találok etanol kutat, akkor mindenképpen egy laptopra lesz szükségem, hogy visszaállítsam benzinre, mert hogy kapcsoló az nincsen.
(Mondjuk én ezt pont leszarom, mert nekem ennyit megér, ráadásul a munkahelyemtől 2km-re az otthonomtól meg 1 km-re van etanol kút és ez teszi kia az utazásaim 90 %-át).

- a hőmérséklet jeladó jelét nem tudja kezelni. Valószínűleg a jel karakterisztikája miatt. Már minden kombinációban megpróbáltam bekötni, de sehogy se jó neki. Vagyis nem érzi ha hideg a motor. Ez mondjuk probléma. A gyártó felajánl utólag beépíthető jeladót 1500 Ftért. Ez fog bekerülni, mert azért így vannak hidegindítási problémák. Más kérdés, hogy a fejlesztők gondoltak erre és egy ügyes trükkel a hidegindítás aktiválható. Full gáz-gyújtás ráad- gázt elenged-indítózik. Így mindenképpen aktiválja egy időre a hidegindítási algoritmust. Ennek a paraméterei egyébként szintén állíthatóak és nagyon drasztikussá tehetőek. A téli tapasztalatokról majd télen. De nekem kost problémaim az indítással nincsenek és nem voltak a korábbi hideg napokon sem.

- Sajnos a megnövekedett üzemanyag igényhez kevés a benzinbefecskendező fúvóka. 5800 felett szép finoman elkezd kiszegényedni a keverék. Jól látszik, hogy az injektorkapacitás (amit egyébként mutat a berendezés) 100%-ra jut és egyszerűen nem tud többet befecskendezni. Pedig kellene.
Ez nem a szett hibája. Erre két megoldás van. 40i V8 fúvóka és újraprogramozás, vagy egy állítható benzinnyomás szabályzó. 4 bar elég lesz neki. Kérdés, hogy a benzinpumpa bírja-e majd. De hát aki izmosítani akarja a kocsiját, az bele kell hogy nyúljon. Részemről a benzinnyomás szabályzóra szavazok. Ez hamarosan bekerül.

- Közben tönkrement a benzinpumpa. Ez 9000 Ft volt, de már korábban is hangos volt. valószínűleg a végső döfést az adta meg neki, hog y az etanol kimosta a benzin sok év alatt lerakódott szarját. Ez még számomra elfogadható. Érzésem szerint az a benzinpumpa amúgy is ahmarosan feladta volna a harcot, mert már amúgy is sírt a munkától.

Általánosan azt mondom, hogy szerethető még a maga bajaival is, és nekem megér ennyit a spórolás és nem utolsó sorban a környezetvédő megújuló üzemanyag.

Közben egy egyszerű kapcsolós szett bekerült af eleségem Dodge Caravan 2.4i-jébe is. Ezt az EDC gyártja és a 4 hengeres szett 32 ezer Ft volt, szintén hőmérséklet érzékelővel és hidegindítási algoritmussal. Ez is kultúrát kivitelű, 3 potival idomítható a kocsihoz. Tökéletesen működik. Ez is kulturált és meg kell mondjam, hogy az kisbuszon érezhető az erőnövekedés. Sokkal jobban húz alul és kifejezetten dinamikusabb lett. Pedig 1815kg üresen és automata, Ennek ellenére ez a 150 Le most igazán jól mozgatja a kredencet.
Szóval én itt is erre szavaztam és nem bántam meg.

Lehet mondani, hogy macera meg szar, meg minek ez az átalakítás. Egy átalakítás mindig kis macera, de aztán beáll és akkor jó lesz. Nekem is van még mit tennem, de ez egyenlőre a használhatóságot nem befolyásolja, csak egy kis időt kell szánni rá.
Minden politikai és agitatív felhang nélkül, csak mint véleményt mondom a következőket.
Egyrészt ha már monstrumokkal járunk (2.8i és 2.4i), akkor legyen gondunk a környezetvédelemre. Másrészt meg ezeket a termékeket nagyon jó magyar mérnökök fejlesztették ki. Messze a világpiaci ár alatt vannak és azt kell mondanom, hogy ugyanolyan színvonalon. Én büszke vagyok rá, hogy a családunk kocsiaiban magyar termék teszi "zöldebbé" az autózást.

Hát ennyi egyenlőre. ha lesz újabb tapasztalat, akkor jelzem.
üdv,
Walter

Helo
Kíváncsi leszek hogy 50-ezer kilométer útán mit írsz le
üdv zoli

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010.07.24. 14:39 
E39 FAN
E39 FAN

Adott köszi: 2 alkalommal
Kapott köszik: 955 alkalommal
Motor tipusa: M54
Évjárata: 2001
Kivitele: Touring
walterd írta:
Sziasztok!

...
...
üdv,
Walter

Köszi a szabatos, részletes leirást.

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010.07.24. 15:19 
E39 FAN
E39 FAN

Adott köszi: 349 alkalommal
Kapott köszik: 400 alkalommal
Motor tipusa: M51
Évjárata: 1997
Imco írta:
walterd írta:
Sziasztok!

...
...
üdv,
Walter

Bioethanol=Benzinesek elkeseredett sóvárgása a diesel-autók után :lol:
Pedig már több évszázada tudjuk:
A pálinkát inni kell!
:drunk
:hehe

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010.07.26. 09:47 
Újonc
Újonc

simi64 írta:
Imco írta:
walterd írta:
Sziasztok!

...
...
üdv,
Walter

Bioethanol=Benzinesek elkeseredett sóvárgása a diesel-autók után :lol:
Pedig már több évszázada tudjuk:
A pálinkát inni kell!
:drunk
:hehe

Egy igazi BMW tulaj nem vonja meg a jót a kocsitól! Ha én szeretem a páleszt, csak nem mondom a kocsinak, hogy az neked nem való. Igaz, hogy csak kukoricapálinka, de hát ha kaktuszból lehet főzni (lásd Tequila), akkor bármiből.
Mellesleg praktikus, mert pia az mindig van nálam és csak higítani kell, megt egy kis aroma és már mehet is a buli. :D :drunk
A biodizelben max. sültkrumplit lehet sütni, de hát az sem az igazi!!! :hányás

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010.07.26. 10:41 
E39 FAN
E39 FAN

...és milyen igaza van! :oops:

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010.08.04. 13:12 
Törzsvendég
Törzsvendég

Kapott köszik: 1
Széria kód: E38
Évjárata: 1994
Egy taxis barátom átalakította az autóját etanolosra.
10ezer kilométert sem ment, mikor jöttek a problémák.
A szelepek elkezdtek megragadni. A szerelő elmondása szerint az etanol túl "száraz", és nem adott megfelelő kenést. Azonnal kiszerelték az átalakítót és kezd az autó magához térni.
Volt valakinek hasonló tapasztalata?

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010.08.04. 14:40 
Újonc
Újonc

kzoli819 írta:
A szelepek elkezdtek megragadni. A szerelő elmondása szerint az etanol túl "száraz", és nem adott megfelelő kenést. Azonnal kiszerelték az átalakítót és kezd az autó magához térni.

Szerintem:
A benzin pont annyira keni a szelepeket, mint az etanol, vagyis nagyjából semennyire. A szelepszárak kenését az adja, hogy a szelepszárszimmering soha nem húzza le tökéletesen az olajfilmet a szelepszárról. Ma már nincs ólom a benzinben ami nagyban segítette a kenést a motorokban.
Az etanol még jobb is a szelepek szempontjából, mert a többlet üzemanyag több párolgási hőt von el és ezért jobban hűti a szívószelepeket, illetve a magasabb kompresszótűrés miatt nagyobb előgyújtásokkal megy a motor és kisebb a kipuhőmérséklet. Vagyis a szelep nem is annyira "tágul" bele a szelepvezetőbe.

Ja és még egy dolog. Ha ez igaz lenne, akkor az összes LPG gázos kocsinak be kellene ragadni a a szelepeknek. Ott aztán tényleg minden száraz!

A világon 19millió etanolos kocsi fut és ebből 10millió Braziliában, 8 millió az USAban, 600ezer Canadában és 200ezer EU-ban. A gyárilag is Flexfuelesre épített autók aránya csak Európában magas, hiszen ezek az utóübbi 5-7 termékei. A többi területen a kocsik átlagéletkora ennél magasabb, így ezek átalakított autók. Bár hozzá kell tenni, hogy Braziliában ez az egész már a 70-es évek óta fut és a kormány nagyon nyomja. Az ott rendlekezésre álló cukornádból állati olcsón lehet etanolt csinálni a magas cukortartalom miatt. Nekünk először a kukorica keményítőjét kell enzimekkel cukorrá bontani és azt főzni "pálinkává".
Én hiszek abban, hogy ha ennyi kocsi tud normálisan működni etanollal, akkor Magyarországon is sikerül ez.

Szerintem ha beragadt a szelep, akkor az nem az etanoltól volt. Azt pedig, hogy magához tér a kocsi inkább azért van, mert a szerelő megbasztatta a szelepszárakat és ezzel úgy tűnik elmulasztotta a hibát.

üdv,
Walter

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010.08.04. 14:40 
Moderátor
Moderátor

Adott köszi: 16 alkalommal
Kapott köszik: 93 alkalommal
Motor tipusa: 540iA
kzoli819 írta:

Igen nem véletlenül a lepke kérdezte, hogy számoljon be a 50ekm utáni állapotról is.

Jackson, aki inkább benzint tankol és az 10éves élettartamban számol

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010.08.04. 14:50 
Újonc
Újonc

jackson írta:
kzoli819 írta:

Igen nem véletlenül a lepke kérdezte, hogy számoljon be a 50ekm utáni állapotról is.

Igazad van.
én még csak 10ezernél járok. Tehát nem tudom mi lesz 50ezer után. Majd beszámolok.

Amit írtam elméleti dolog. Pusztán szakmai és statisztikai tények, nem saját tapasztalat. Csak jelezni akartam, hogy ez nem néhány elvetemült "sötétzöld" bohósága, hanem a világon 19 millió hülye döntött ez mellett.
Viszont semmi szakmai indokot nem látok, ami ellene lenne az etanolnak. Egyedi esetek vannak, sőt az is lehet, hogy bizonyos autótípusok kifejezetten nem bírják és velük állandóan baj lesz, míg más autók átalakító nélkül is vígan furikáznak 10 éves élettartamban.

üdv,
Walter

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010.08.04. 15:07 
Moderátor
Moderátor

walterd írta:
jackson írta:
kzoli819 írta:

Igazad van.
én még csak 10ezernél járok. Tehát nem tudom mi lesz 50ezer után. Majd beszámolok.

Amit írtam elméleti dolog. Pusztán szakmai és statisztikai tények, nem saját tapasztalat. Csak jelezni akartam, hogy ez nem néhány elvetemült "sötétzöld" bohósága, hanem a világon 19 millió hülye döntött ez mellett.
Viszont semmi szakmai indokot nem látok, ami ellene lenne az etanolnak. Egyedi esetek vannak, sőt az is lehet, hogy bizonyos autótípusok kifejezetten nem bírják és velük állandóan baj lesz, míg más autók átalakító nélkül is vígan furikáznak 10 éves élettartamban.

üdv,
Walter

Ne vedd egy pillanatra se személyeskedésenk, pusztán nem értek egyet veled. :wink:

Én évi 24-25ekm-t futok és az alatt két év alatt összejönne a 50ekm. Nekem nem éri meg a kockázat amit egy V8-al művel a bioetanol. A kocsit szimplán nem erre tervezték, ha másképpen használod akkor valahol megfizetsz érte.
Perpetum mobile nincsen: Teljesitmény-Fogyasztás-Élettartam-Költségek (előállitási és üzemeltetési) nagyon erős kört alkot ha valaki nagyon kitudna belölle törni már milliárdos lenne. Ha az egyik nagyon javul akkor a másik romlik.

Jackson, aki a műszaki realitásokon belül gondolkodik

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010.08.04. 15:38 
Törzsvendég
Törzsvendég

Évjárata: 1994
walterd írta:
kzoli819 írta:

Szerintem:
A benzin pont annyira keni a szelepeket, mint az etanol, vagyis nagyjából semennyire. A szelepszárak kenését az adja, hogy a szelepszárszimmering soha nem húzza le tökéletesen az olajfilmet a szelepszárról. Ma már nincs ólom a benzinben ami nagyban segítette a kenést a motorokban.
Az etanol még jobb is a szelepek szempontjából, mert a többlet üzemanyag több párolgási hőt von el és ezért jobban hűti a szívószelepeket, illetve a magasabb kompresszótűrés miatt nagyobb előgyújtásokkal megy a motor és kisebb a kipuhőmérséklet. Vagyis a szelep nem is annyira "tágul" bele a szelepvezetőbe.

Ja és még egy dolog. Ha ez igaz lenne, akkor az összes LPG gázos kocsinak be kellene ragadni a a szelepeknek. Ott aztán tényleg minden száraz!

Szerintem ha beragadt a szelep, akkor az nem az etanoltól volt. Azt pedig, hogy magához tér a kocsi inkább azért van, mert a szerelő megbasztatta a szelepszárakat és ezzel úgy tűnik elmulasztotta a hibát.

üdv,
Walter

Nem vagyok szerelő, nem tudom a pontos hatásmechanizmusait a motornak. Ezért kérdeztem, hogy volt-e valakinek hasonló tapasztalata. A szerelő biztos nem"basztatta meg" a szelepszárakat, mert csak az átalakítót szerelték ki és azóta benzinnel jár az autó.
Ami az LPG-s autókat illeti, azokba speciális motorolaj kell, éppen a gáz tulajdonságaiból adódó kenéshiány miatt (csak ezt sokan elfelejtik), ugyan úgy, ahogy nemrég rájöttek arra is, hogy a részecskeszűrővel ellátott diesel motorokba is speciális, úgynevezett FAP-os olaj kell. (nekünk a 3. AGR szelep cserénél hívta fel a márkaszerviz erre a figyelmünket, holott a kezelési útmutató szerint sima 5W40-es olaj kell az off diesel furgonba). Lehet hogy idővel rájönnek, hogy az etanolra átalakított autóknál is kell valami kis apró módosítást eszközölni.

Én is gondolkoztam rajta, hogy át kéne alakítani az autót etanolosra. De mivel km-ként alig 5 Ft a megtakarítás, és egy V8-ba a szett 72000 Ft +beszerelés, eléggé megfontolandó a dolog. Főleg így, hogy negatív tapasztalatok is vannak.

Szerény véleményem szerint, mivel ezek a motorok benzihez lettek kifejlesztve és beállítva, hosszú távon csak benzintől várhatunk megfelelő hatékonyságot.
Jó dolognak tartom az etanol kifejlesztését és elterjedését, de szerintem csak gyárilag etanolra tervezett autóknál működhet probléma nélkül.

Kíváncsian várom milyen tapasztalataid lesznek 50 és 100ezer km után.
Sok sikert az etanolos autózásodhoz Walterd

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010.08.04. 15:56 
Újonc
Újonc

jackson írta:
walterd írta:
jackson írta:
kzoli819 írta:

Igazad van.

üdv,
Walter

Ne vedd egy pillanatra se személyeskedésenk, pusztán nem értek egyet veled. :wink:

Én évi 24-25ekm-t futok és az alatt két év alatt összejönne a 50ekm. Nekem nem éri meg a kockázat amit egy V8-al művel a bioetanol. A kocsit szimplán nem erre tervezték, ha másképpen használod akkor valahol megfizetsz érte.
Perpetum mobile nincsen: Teljesitmény-Fogyasztás-Élettartam-Költségek (előállitási és üzemeltetési) nagyon erős kört alkot ha valaki nagyon kitudna belölle törni már milliárdos lenne. Ha az egyik nagyon javul akkor a másik romlik.

Jackson, aki a műszaki realitásokon belül gondolkodik

Dehogy veszem személyeskedésnek! Nem gondolkodunk egyformán és ez így van jól. Én azt gondolom, hogy a BMW a legjobb autó és ezzel itt nem vagyok egyedül,d e vannak emberek akik ezt nem osztják, pláne nem adnak ezért plusz pénzt. De ezt én is tiszteletben tartom. Ahogy a te véleményedet is. Ha átépíted az is a te döntésed, ha meg nem az is a tied. És nem is meggyőzni akarlak, csak azt nem szeretném, ha egy másik kolléga csupán azért nem építene át, mert egyrészt nincs információja, másrészt meg csak negatívumokat hall, illetve kétkedést. Én csak a véleményemet mondom el tiszteletben tartva a másikét, de nem titkoltan meggyőzni szándékozom a többieket, mert azt gondolom, hogy ez jó.

Én nem féltem ennyire a motort. A V8 jó vas és gyönyörű a hangja, de nem egy szűzkisasszony. kibír az mident. Vigyázni kell rá, de van anyag benne.
Eddig semmilyen olyan tapasztalatot nem olvastam, ahol azt mondták volna, hogy tönkretette a motort az etanol. Vannak hibák, amik előjönnek, de kutya nem tudja, hogy az etanol a hibás-e, és szakmailag nem is indokolt, lásd szelepmegragadás. Alkatrészek tönkre mehetnek, de nem olvastam egyszer sem olyan tipikus hibaforrást, ami rendszeresen és tipikusan előjött etanolos kocsiknál az etanol miatt. Pedig sok oldalt elolvastam, külföldit is. Az egyedi hibák pedig nem referencia értékűek.

Azért engedj meg két megjegyzést. És ezek már inkább az okoskodás szintjén vannak, de talán ennyi még belefér.

Egyrészt, az hogy éppen melyik műszaki megoldás hódít teret, nagyon sok tényezőtől függ. A korai autómotorok gázzal mentek aztán meg alkohollal, mert az rendelkezésre állt és jó üzemanyag volt. De a végén mégis a benzin terjedt el, mert az lett a legolcsóbb és mert nem hitték el, hogy egyszer lesz olyan sok autó, hogy valaha is gond lehet a foszilis kőolajforrás. Aztán ez erősödött meg és generálta, hogy már más nem is jött szóba.
Ilyen volt sok egyéb mellett a Windows térhódítása a számítógépeknél, pedig mindenki tudta, hogy az Apple sokkal jobb. De az lett olcsó elérhető és így ez lett a népszerű.
Ahogy írtam már korábban égésszempontból az etanol jobb üzemanyag mint a benzin. És megújuló, ami nagyon fontos.
Sok ilyen példa van. Tehát a gyártási "Teljesitmény-Fogyasztás-Élettartam-Költségek" köre nem ilyen egyértelmű. Legalábbis nem állandó a vektori összegük :D

A másik megjegyzésem, és némi összesküvéselméletet szőve, azért tudjuk, ohyg az olaj és az üzemanyag nagyon jó business. Nem csak a kőolajcégeknek, hanem a kormányoknak is (jövedéki adó, stb). És az sem titok, hogy az autógyárak tulajdonosi köre nem jelentősen különbözik a kőolajban és üzemanyagban érdekelt tulajdonosi körtől. Vagyis azért a fejlesztési irányt olyan érdekek adják meg, amik nem feltétlenül a legjobb megoldást keresik, hanem a legprofitábilisabbat.

Na ezen két ok miatt nem lesz senki milliárdos, ha kitalálja az okosat. Már kitalálták, csak nem megy előre.

Mondjuk az is igaz, hogy jelen helyzetben, ha sokan átállnának etanolra, akkor gáz lenne.
Ha minden jelenlegi európai termőföldet kukoricával bevetbnénk kizárólag etanol gyártás céljából, akkor kb a mai benzinigény 20%-át tudnánk fedezni. vagyis az etanol még nem igazi megoldás, mert ahhoz egy technikai forradalomra van szükség. Pl az algás technológiára gondolok, ami már működik, csak nem iapari a felhasználás.

üdv,
Walter

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010.08.04. 16:09 
Moderátor
Moderátor

walterd írta:
Dehogy veszem személyeskedésnek! Nem gondolkodunk egyformán és ez így van jól.

Ennek örülök igy lehet érveket ütköztetni egymásnak.
walterd írta:
És nem is meggyőzni akarlak, csak azt nem szeretném, ha egy másik kolléga csupán azért nem építene át, mert egyrészt nincs információja, másrészt meg csak negatívumokat hall, illetve kétkedést.

A legjobb megyőzés ha mész 50-100ekm-t leirod milyen körülmények között pálya-város, padlógáz-nagypapás és leirod mit kellett közben javitani.
walterd írta:
Egyrészt, az hogy éppen melyik műszaki megoldás hódít teret, nagyon sok tényezőtől függ. A korai autómotorok gázzal mentek aztán meg alkohollal, mert az rendelkezésre állt és jó üzemanyag volt. De a végén mégis a benzin terjedt el, mert az lett a legolcsóbb és mert nem hitték el, hogy egyszer lesz olyan sok autó, hogy valaha is gond lehet a foszilis kőolajforrás. Aztán ez erősödött meg és generálta, hogy már más nem is jött szóba.

Igen de azért a jelenlegi rendszerben nehezen elképzelhető, hogy Ballard féle hidrogén hajtással teperek le Miskolcra. Pedig Jackson nyitott az ilyen technikákra csak az kevés.
walterd írta:
Ilyen volt sok egyéb mellett a Windows térhódítása a számítógépeknél, pedig mindenki tudta, hogy az Apple sokkal jobb. De az lett olcsó elérhető és így ez lett a népszerű.

Volt még pár trükk amiből bejött a dolog nem csak az olcsó kellett hozzá: ügyvédi banda, végfelhasználó szerződés, nagy szerződések a gépgyártókkal stb.
walterd írta:
A másik megjegyzésem, és némi összesküvéselméletet szőve, azért tudjuk, ohyg az olaj és az üzemanyag nagyon jó business. Nem csak a kőolajcégeknek, hanem a kormányoknak is (jövedéki adó, stb).

Ha tömegesen fogyna azt is megfojtnák a jövedéki adókkal. Most se a benzin drága.
walterd írta:
Mondjuk az is igaz, hogy jelen helyzetben, ha sokan átállnának etanolra, akkor gáz lenne.
Ha minden jelenlegi európai termőföldet kukoricával bevetbnénk kizárólag etanol gyártás céljából, akkor kb a mai benzinigény 20%-át tudnánk fedezni. vagyis az etanol még nem igazi megoldás, mert ahhoz egy technikai forradalomra van szükség. Pl az algás technológiára gondolok, ami már működik, csak nem iapari a felhasználás.

Nos ez utóbbi ami miatt szerintem hagyják elkanászodni a olajos lobbi. Nem tud nagy teret nyerni.

Jackson, akinek fel keltek a gyerekek és megyünk bulizni

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010.09.04. 15:21 
E39 FAN
E39 FAN

E85

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010.11.16. 12:27 
Újonc
Újonc

Kapott köszik: 0
Sziasztok!
'96os 523i tartós E85 üzemeltetés tapasztalatairól tudok beszámolni nektek. Az elsők közt -tesztelőként- alakítottam át az autót a hazai fejlesztésű E85power átalakítóval, azóta 40.000 kilométert tett meg az autó bármi olyan gond nélkül ami az etanolos üzemeltetésre visszavezethető lett volna. Walter tapasztalataival egybevágóan az automata mód a titán szonda miatt nem működik megfelelően, ezért én is fix táblás dúsítást használok, egységesen 25% többletet minden tartományban, a logolás alapján sehol nem szegényedik ki a keverék, és az 2.8-assal ellentétben 523 esetében az injektorok sem fogynak el csúcsterhelésen. A fogyasztástöbblet 25% körülre adódott, így átlagosan 12 litert eszik E85-ből, budapest és környéki használat mellett. Számunkra feltétlen megérte az átalakítás anyagilag, de más okból is elégedett vagyok, az autó alapjárata szebb lett, hidegindítási gondok nincsenek és a kisebb hőterhelés miatt a motor élettartama is hosszabbodik, emellett az autó érezhetően nyomatékosabb alacsony és középső fordulatszám tartományban.

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010.11.22. 11:08 
E39 FAN
E39 FAN

Adott köszi: 159 alkalommal
Kapott köszik: 180 alkalommal
Motor tipusa: 1.4T
Évjárata: 2001
Tegnap voltam ismerősömnél, akinek át van alakítva az Omega MV6-ja és épp valami olyannal szívott, hogy szétmart valami tömítést az etanol. Én csak tisztítás céljából szoktam beletenni, meg ha hosszabb útra megyek, de akkor is 3/4 benzin 1/4 etanol.

Kép

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010.12.29. 10:31 
haladó
haladó

Széria kód: E61
Motor tipusa: 535 D
Évjárata: 2006
Sziasztok!

Most hirtelen nem találtam autógáz topikot,
de erősen gondolkodóba estem egy gázszett beszerelésén
sokat megyek egy évben, és használt dízelhez nem fűlik a fogam.
Az autó 2000-es évjáratú 523i. Olyan gázszetten gondolkozom,
amit 1-2 év múlva tovább tudnék vinni pld egy E60 530i-be is.

Van valakinek ezzel kapcsolatosan tapasztalata, megtérülési idő, üzemeltetés stb.

Akinek nincs pénze benzinre, ne vegyen BMW-t típusú hozzászólást nem kérek :)
Nem hobbiból tartom az autót, dolgozni használom, és családi kocsinak..

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010.12.29. 11:15 
E39 FAN
E39 FAN

Adott köszi: 115 alkalommal
Kapott köszik: 285 alkalommal
Széria kód: F07
Motor tipusa: 35i
Évjárata: 2010
Kivitele: Compact
Blog: Blog megtekintése (1)
csipi írta:
Sziasztok!

Van valakinek ezzel kapcsolatosan tapasztalata, megtérülési idő, üzemeltetés stb.

Szia Csipi! Mennyit mész egy évben, hogy elgondolkozol a gázon?

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája: .......
HozzászólásElküldve: 2010.12.29. 11:48 
Guru
Guru

Széria kód: E53
Motor tipusa: 306D2
Évjárata: 2004
csipi írta:
Sziasztok!

A kollegám szereltette be az 528i-be, 230.000 Ft volt azt hiszem a pótkerék tankkal együtt. A tankoló nyílást a benzintank mellé tették. Számítógéppel programozták fel, szinte nincs is teljesítménycsökkenés elmondása szerint.

Vissza a tetejére

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 248 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 13  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]