![]() |
2009.10.19. 15:49
MChris írta:Illes írta:Chrys írta:Chrys írta:Labi írta:nem szabad ingadoznia. ha eléri a kívánt és beállított hőt, azt már csak fenn kell tartania. ha minden jól megy, észrevétlennek kell lennie a fűtésnek. ...ja és csak akkor fűt, ha már meleg levegőt tud fújni. hideg motor esetén hiába fújatod, nem jön semmi. mindkettőtöknek ajánlatos utánajárni mi a baj.
Eddig így is ment, amikor már megindult a hőmérő mutatója felfelé, felerősítette a ventiket. De most a hideg levegő miatt alapjáraton pörögnek a motor üzemi hőmérséklete mellett is.
Meló után megnézem a klímapanel mögötti kis ventit. És ahogy MChris képein látszik, koszt is fogok kidobálni
Gyorsan meg is lestem a ventit: rendben van, forog rendesen, a légút is tiszta hozzá. Valami más lesz.
Én is meglestem a ventillátort, sajna csak akkor indul meg ha megpiszkálom. Ilyet még nem is láttam, fejjel lefelé van a forgórésze és egy mágnes tartja a helyén. Mi is a funkciója ennek a ventinek? Nem lehet ezt valahogyan javítani? Komplett vezérlő egységet lehet már csak kapni az meg 460EUR![]()
![]()
funkciója annyi hogy ettől jár a levegő a hőmérő szenzor előtt
2009.10.19. 22:38
Elektronikai boltba vadászni kell egy ventit oda.De ha városon kívül hűl vissza akkor én néznék egy vízhőfokot is a titkos menübe mert a mutatós műszer 74C°-nál is középen áll és az már kevés a fűtéshez is.És akkor a termosztát szar.Illes írta:MChris írta:Illes írta:Chrys írta:Chrys írta:Labi írta:nem szabad ingadoznia. ha eléri a kívánt és beállított hőt, azt már csak fenn kell tartania. ha minden jól megy, észrevétlennek kell lennie a fűtésnek. ...ja és csak akkor fűt, ha már meleg levegőt tud fújni. hideg motor esetén hiába fújatod, nem jön semmi. mindkettőtöknek ajánlatos utánajárni mi a baj.
Eddig így is ment, amikor már megindult a hőmérő mutatója felfelé, felerősítette a ventiket. De most a hideg levegő miatt alapjáraton pörögnek a motor üzemi hőmérséklete mellett is.
Meló után megnézem a klímapanel mögötti kis ventit. És ahogy MChris képein látszik, koszt is fogok kidobálni
Gyorsan meg is lestem a ventit: rendben van, forog rendesen, a légút is tiszta hozzá. Valami más lesz.
Én is meglestem a ventillátort, sajna csak akkor indul meg ha megpiszkálom. Ilyet még nem is láttam, fejjel lefelé van a forgórésze és egy mágnes tartja a helyén. Mi is a funkciója ennek a ventinek? Nem lehet ezt valahogyan javítani? Komplett vezérlő egységet lehet már csak kapni az meg 460EUR![]()
![]()
Nincs valakinek elfekvőben egy ilyen ventije, vagy komplett panel bontásra?
2009.10.20. 09:18
2009.10.20. 14:30
admin írta:Elektronikai boltba vadászni kell egy ventit oda.De ha városon kívül hűl vissza akkor én néznék egy vízhőfokot is a titkos menübe mert a mutatós műszer 74C°-nál is középen áll és az már kevés a fűtéshez is.És akkor a termosztát szar.Illes írta:MChris írta:Illes írta:Chrys írta:Chrys írta:Labi írta:nem szabad ingadoznia. ha eléri a kívánt és beállított hőt, azt már csak fenn kell tartania. ha minden jól megy, észrevétlennek kell lennie a fűtésnek. ...ja és csak akkor fűt, ha már meleg levegőt tud fújni. hideg motor esetén hiába fújatod, nem jön semmi. mindkettőtöknek ajánlatos utánajárni mi a baj.
![]()
2009.10.20. 19:27
Illes írta:admin írta:Elektronikai boltba vadászni kell egy ventit oda.De ha városon kívül hűl vissza akkor én néznék egy vízhőfokot is a titkos menübe mert a mutatós műszer 74C°-nál is középen áll és az már kevés a fűtéshez is.És akkor a termosztát szar.Illes írta:MChris írta:Illes írta:Chrys írta:Chrys írta:Labi írta:nem szabad ingadoznia. ha eléri a kívánt és beállított hőt, azt már csak fenn kell tartania. ha minden jól megy, észrevétlennek kell lennie a fűtésnek. ...ja és csak akkor fűt, ha már meleg levegőt tud fújni. hideg motor esetén hiába fújatod, nem jön semmi. mindkettőtöknek ajánlatos utánajárni mi a baj.
![]()
Megnéztem a víz hőmérsékletét, országúton laza 90es tempónál 9,5 fokos hőmérséklet mellett 79-81C°, városban 84-88C°. Szerintem nem a termosztát lehet, mert 60C°-os víz mellett már forró levegőt nyom be az utastérbe. Vagy rosszul gondolnám?
2009.10.20. 19:57
jackson írta:Illes írta:admin írta:Elektronikai boltba vadászni kell egy ventit oda.De ha városon kívül hűl vissza akkor én néznék egy vízhőfokot is a titkos menübe mert a mutatós műszer 74C°-nál is középen áll és az már kevés a fűtéshez is.És akkor a termosztát szar.Illes írta:MChris írta:Illes írta:Chrys írta:Chrys írta:Labi írta:nem szabad ingadoznia. ha eléri a kívánt és beállított hőt, azt már csak fenn kell tartania. ha minden jól megy, észrevétlennek kell lennie a fűtésnek. ...ja és csak akkor fűt, ha már meleg levegőt tud fújni. hideg motor esetén hiába fújatod, nem jön semmi. mindkettőtöknek ajánlatos utánajárni mi a baj.
![]()
Megnéztem a víz hőmérsékletét, országúton laza 90es tempónál 9,5 fokos hőmérséklet mellett 79-81C°, városban 84-88C°. Szerintem nem a termosztát lehet, mert 60C°-os víz mellett már forró levegőt nyom be az utastérbe. Vagy rosszul gondolnám?
És egyáltalán nem megy hosszabb idő alatt sem 88fok fölé? Mert szerintem akkor nagyon hideg a vized.
Muhaati mesélte, hogy pont az a Bömbi motorok ismérve (benzines), hogy átlagnál nagyobb hőmérsékleten működik. Ez általa 106fok-os közép hömérsékletet jelentett. Tehát ha hosszú idő alatt nem megy fel 100 fok fölé a hőmérsékleted akkor nyitva a termosztát.
Ez alapján egyértelműen nyitva a termosztátod. A másik lehetőség, hogy jelleggörbés (fűthető) termosztátod van és valami hiba miatt állandóan megy a fűtése. Ekkor stimmelne a 88fokos hőmérséklet határ. A kérdés vajon ilyen-e a motorod. A Realoem-ben keresd ki a termosztátot és nézd meg van-e benne elektromos csatlakozó. Ha nincs termosztát csere ha nem fűtött akkor le kell húzni a csatlakozóját és kipróbálni anélkül. Igy már jónak kéne lennie. Utánna csak a macera, hogy ki kell nyomozni miért kap fütés jelet a DME-től amit csak nagy terhelésen kéne adnia.
Jackson, aki válaszol
2009.10.20. 20:56
Illes írta:Szerintem hagyományos termosztát van benne, legalábbis a képen nem jön ki madzag belőle Termosztát. Hosszabb távon nem néztem rá a hőmérsékletre, mert csak ma lestem rá hogyan varázsolható elő a titkos kód. De szerintem hosszabb távon is sajna hasonló értékeket produkálhat, mert 88 fok környékén mozgott (plusz minusz 2 fok).
Viszont sajna a klímaszabályzó pici ventillátora is szórakozik (csak külső behatásra hajlandó forogni), eddig a termosztátra nem is gondoltam. Úgy voltam vele ha már egyszer felfűti az autót, nagyon gázos nem lehet...
2009.10.20. 21:26
jackson írta:Illes írta:Szerintem hagyományos termosztát van benne, legalábbis a képen nem jön ki madzag belőle Termosztát. Hosszabb távon nem néztem rá a hőmérsékletre, mert csak ma lestem rá hogyan varázsolható elő a titkos kód. De szerintem hosszabb távon is sajna hasonló értékeket produkálhat, mert 88 fok környékén mozgott (plusz minusz 2 fok).
Viszont sajna a klímaszabályzó pici ventillátora is szórakozik (csak külső behatásra hajlandó forogni), eddig a termosztátra nem is gondoltam. Úgy voltam vele ha már egyszer felfűti az autót, nagyon gázos nem lehet...
Igen ez hagyományos. Annyira nem gáz mivel nem zárva a maradt. A gond csak annyi, hogy túlságosan vissza hűti a motort ha nyitva állandóan: ergó rosszabb hatásfok, rosszabb kenés miatt kopás stb. persze a fűtés se csúcs teljesitményen muzsikál ilyenkor. Azért még kérdez meg más 7-eshez értő szakit mennyi a normális hőmérséklet. Mert amit irtam az azért 5-ösre vonatkozik, ki tudja pontosan.
A klima mérő ventilátor csere minden esetre sajna muszály:
ha jól látom ez a 8-as alkatrész vacakol:
LINK a klima vezérlőhöz
Jackson, aki válaszol
2009.10.20. 21:28
2009.10.20. 22:09
jackson írta:Illes írta:Szerintem hagyományos termosztát van benne, legalábbis a képen nem jön ki madzag belőle Termosztát. Hosszabb távon nem néztem rá a hőmérsékletre, mert csak ma lestem rá hogyan varázsolható elő a titkos kód. De szerintem hosszabb távon is sajna hasonló értékeket produkálhat, mert 88 fok környékén mozgott (plusz minusz 2 fok).
Igen ez hagyományos. Annyira nem gáz mivel nem zárva a maradt. A gond csak annyi, hogy túlságosan vissza hűti a motort ha nyitva állandóan: ergó rosszabb hatásfok, rosszabb kenés miatt kopás stb. persze a fűtés se csúcs teljesitményen muzsikál ilyenkor. Azért még kérdez meg más 7-eshez értő szakit mennyi a normális hőmérséklet. Mert amit irtam az azért 5-ösre vonatkozik, ki tudja pontosan.
LINK a klima vezérlőhöz
Jackson, aki válaszol
2009.10.21. 03:26
Illes írta:jackson írta:Illes írta:Szerintem hagyományos termosztát van benne, legalábbis a képen nem jön ki madzag belőle Termosztát. Hosszabb távon nem néztem rá a hőmérsékletre, mert csak ma lestem rá hogyan varázsolható elő a titkos kód. De szerintem hosszabb távon is sajna hasonló értékeket produkálhat, mert 88 fok környékén mozgott (plusz minusz 2 fok).
LINK a klima vezérlőhöz
Jackson, aki válaszol
Sajnos azt mindenképp. Az a baj az enyém teljesen más, és nem is nagyon van ilyen vezérlő, ha nem megfelelőt teszünk bele az végzetes lehet a klíma számára is. Azon gondolkodom, hogy a műszerész ismerősömnek a markába nyomom, hogy cserélje ki valami hasonlóra a ventilátort. Legrosszabb esetben veszek egy hasonló klímavezérlőt donorként (úgy vélem ez a kis ventilátor mindegyikben hasonló lehet) és a kettőből csinálunk egyet.
2009.10.21. 04:09
MChris írta:Illes írta:jackson írta:Illes írta:Szerintem hagyományos termosztát van benne, legalábbis a képen nem jön ki madzag belőle Termosztát. Hosszabb távon nem néztem rá a hőmérsékletre, mert csak ma lestem rá hogyan varázsolható elő a titkos kód. De szerintem hosszabb távon is sajna hasonló értékeket produkálhat, mert 88 fok környékén mozgott (plusz minusz 2 fok).
LINK a klima vezérlőhöz
Jackson, aki válaszol
Sajnos azt mindenképp. Az a baj az enyém teljesen más, és nem is nagyon van ilyen vezérlő, ha nem megfelelőt teszünk bele az végzetes lehet a klíma számára is. Azon gondolkodom, hogy a műszerész ismerősömnek a markába nyomom, hogy cserélje ki valami hasonlóra a ventilátort. Legrosszabb esetben veszek egy hasonló klímavezérlőt donorként (úgy vélem ez a kis ventilátor mindegyikben hasonló lehet) és a kettőből csinálunk egyet.
Tiedben 2 venti van?
(e39-ben közös a venti fordulat gombja,de e38-nál külön állítható)
csak kíváncsiságból![]()
lent nagyobb képek
2009.10.21. 04:14
LINK a klima vezérlőhöz
Jackson, aki válaszol
2009.10.21. 09:03
2009.10.21. 09:10
buffi írta:Sziasztok olyan gondom lenne ,hogy mennyire kell megbontani a bömöst ahhoz hogy kicseréljem a sünit???
2009.10.21. 13:24
2009.10.21. 14:13
buffi írta:Azt hogy tudom megnézni ,hogy a Klímaberendezés vezérlő egység ment tönkre vagy a fűtő ventilátorom???
2009.10.21. 14:34
jackson írta:buffi írta:Azt hogy tudom megnézni ,hogy a Klímaberendezés vezérlő egység ment tönkre vagy a fűtő ventilátorom???
És mi a hiba jelenség?
Jackson, aki nem emlékszik irtad-e
2009.10.21. 14:39
buffi írta:jackson írta:buffi írta:Azt hogy tudom megnézni ,hogy a Klímaberendezés vezérlő egység ment tönkre vagy a fűtő ventilátorom???
És mi a hiba jelenség?
Nem megy se a hűtés sem a fűtés a kijelzők vissza jeleznek szerintem a süni?
2009.10.21. 21:41
buffi írta:jackson írta:buffi írta:Azt hogy tudom megnézni ,hogy a Klímaberendezés vezérlő egység ment tönkre vagy a fűtő ventilátorom???
És mi a hiba jelenség?
Nem megy se a hűtés sem a fűtés a kijelzők vissza jeleznek szerintem a süni?