Facebook E39.hu Google+ E39.hu Youtube E39.hu Twitter E39.hu Instagram E39.hu
Hozzászólás küldése

Re: HI-FI

2013.02.14. 22:08

Gallaca írta:
Madtomi írta:Persze lehet, az a lényeg, hogy az erősítő az asszem 40w-ot küld neki. Rakhatsz be 4ohm-osat is csak akkor kell csak akkor tenni kell be egy plusz ellenállást, hogy 8hm-os legyen ha rámérsz a kábelre különben az erősítő tönkremegy idő előtt.

Na az az ellenállás nem az az ellenállás lesz, amit te szeretnél. Egy 8 ohm-os hangszórótekercs ellenállása nem azonos egy 8ohm-os ellenállás ellenállásával.

Hát igen, az már impedancia (Z).

Odus

2013.02.14. 22:42

Gallaca írta:
Madtomi írta:Persze lehet, az a lényeg, hogy az erősítő az asszem 40w-ot küld neki. Rakhatsz be 4ohm-osat is csak akkor kell csak akkor tenni kell be egy plusz ellenállást, hogy 8hm-os legyen ha rámérsz a kábelre különben az erősítő tönkremegy idő előtt.

Na az az ellenállás nem az az ellenállás lesz, amit te szeretnél. Egy 8 ohm-os hangszórótekercs ellenállása nem azonos egy 8ohm-os ellenállás ellenállásával.

Igen ahogy Odus kolega is leírta az már impedancia, a képlet az ugyan az csak mégis más :D Ettől függetlenül ezt így hallottam, hogy ezt így csinálják és működik.
Persze el lehet rajtam verni a port de ez van.
Egy olyan kérdés merült fel bennem, hogy a német oldalakon írták, hogy az erősítő a mély hangoknál igen elcsengül mivel autóról van szó. Nem segítene ezen egy kondenzátor beiktatása esetleg?

2013.02.14. 23:31

Madtomi írta:
Gallaca írta:

Igen ahogy Odus kolega is leírta az már impedancia, a képlet az ugyan az csak mégis más :D Ettől függetlenül ezt így hallottam, hogy ezt így csinálják és működik.
Egy olyan kérdés merült fel bennem, hogy a német oldalakon írták, hogy az erősítő a mély hangoknál igen elcsengül mivel autóról van szó. Nem segítene ezen egy kondenzátor beiktatása esetleg?

Egy megfelelő 0.5-1 farádos kondi beépítése minden esetben jótékony hatással van, minden rendszerre, pláne a mély tartományra, tekintve, hogy az igényel a legtöbb energiát. Minél közelebb az erősítőhöz beépítve, segíti az akksi munkáját, . Meg egy spirálcellás akksi. :) De egy gyári DSP-re szerintem egymagában felesleges lenne, ott a gyári tyúkbeleket kellene átrángatni kezdésből, hogy odajusson az energia egyáltalán.
Ez az "elcsengül" kifejezés nincs benne errefelé a szlengszótárban, remélem jól értettem a kérdést. :roll:

2013.02.15. 00:04

Gallaca írta:
Madtomi írta:
Gallaca írta:

Egy megfelelő 0.5-1 farádos kondi beépítése minden esetben jótékony hatással van, minden rendszerre, pláne a mély tartományra, tekintve, hogy az igényel a legtöbb energiát. Minél közelebb az erősítőhöz beépítve, segíti az akksi munkáját, . Meg egy spirálcellás akksi. :) De egy gyári DSP-re szerintem egymagában felesleges lenne, ott a gyári tyúkbeleket kellene átrángatni kezdésből, hogy odajusson az energia egyáltalán.
Ez az "elcsengül" kifejezés nincs benne errefelé a szlengszótárban, remélem jól értettem a kérdést. :roll:

jaj ez nekem sincs mivel elgyengült akartam írni :D de igen jól értetted a kérdést. Ezt a gyári kábelezést amint odajutok egy jó bolthoz megoldom mivel nekem az nem a gyárban leírtak szerint van bekötve hanem a rádió modulnak a tápján van. Se bizti se normális tápkábel nincs neki még.
Köszi a válaszokat!
Csövi

2013.02.16. 12:29

leslie írta:
tuzion írta:Hali mindenki! Még új vagyok a fórumon nem nagyon tudok rajta tájékozódni gondoltam ide írnám első problémám :D Nem régiben e39(525d)-hez vettem egy gyári bmw business CD-t viszont amikor elvittem berakatni közölték velem, hogy hiányzik egy kábel. Na most a kérdésem az lenne hogy kábelszettet tudok ehhez kapni?
Előre is köszi :D

Helló!

SZERINTEM biztos lehet venni külön kábel köteget is....
Bontó vagy Jlaci74 klubtársat keresd meg, ő jó áron tud hozni neked újat ( elvileg ).

Köszönöm felkeresem! :)

2013.03.03. 15:50

Ha Mode gomb mentes business cd-m van, akkor fm transmitteren kívül van vmi esélyem külső forrásból zenelejátszásra?

2013.03.03. 17:18

Haminda írta:Ha Mode gomb mentes business cd-m van, akkor fm transmitteren kívül van vmi esélyem külső forrásból zenelejátszásra?

Szerkessz bele AUX bemenetet!

2013.03.03. 18:39

Jerry írta:
Haminda írta:Ha Mode gomb mentes business cd-m van, akkor fm transmitteren kívül van vmi esélyem külső forrásból zenelejátszásra?

Szerkessz bele AUX bemenetet!

Javaslatodon felbátorodva gyorsan szétkaptam a fejegységet, és kevésbé biztató kábelezéssel találtam magam szemben.

A Nokia HFU-2n kívül egy ilyesmi is volt benne
Kép

A kábelek kötése hagy némi kívánni valót maga mögött, arról nem is beszélve, hogy legalább két vezeték egy-egy vége szabadon lóg.

Kép

Kép

Íme a MID és az olvasó típusa:
Kép

Kép

Mindenesetre, ha találok olyan aux kitet amihez nem kell a mode gomb, akkor belerakom.
Csak először megszabadulok ettől a kihangosító rémálomtól.

2013.03.04. 10:16

cd-tár kábelt keresek olyat ami a tárat és a modult köti össze vagy lagalább a modulba valo dugot (10 lábas)

2013.05.30. 15:24

Helló

Egy olyan dolog történt, hogy a bal hátsó és a mély kiment a kocsimban. DSP van benne 12 hangszóróval. A bal hátsónál csak a kalaptartóban lévő nem szól ami az ajtóban van magas az igen, bár az asszem másik része vezérli az erősítőnek.
Arra gondoltam teszek bele egy pár Visaton 130s8 tipusú hangszórókat. Ez szintén 8 ohm-os, ugyan az a hangtartomány és a mérete is ugyan akkora. Azt nem tudom, hogy az erősítő döglött-e meg vagy a hagszórók adták fel a dolgot. A mélynél már korábban hallottam, hogy cserés lesz de nem foglalkoztam vele, mondván, hogy megy ameddig megy csak hát így a hátsó hangszóró hiánya miatt már zavaró a dolog. Esetleg tud valaki jobb vételt ennél a hangszórónál?
A mélyre is jó lenne valami megoldás. Nem akarok bele 1200w-os mélyet meg hasonló dolgokat, nekem a kétszer 160w közel kielégítő hangzást adott. Esetleg két 3-400w-os teljesítményűt is el tudnék képzelni külön erősítővel de nem akarok durvulni annyira. Nem célom, hogy a rendszámtáblám zizegjen.
Esetleges ajánlásokat, tapasztalatokat szivesen vennék.
Üdv Tamás

2013.06.02. 18:37

Sziasztok!

Milyen kombinációban érdemes kicserélni a gyári hangszórókat?
Előre komponens szettet gondoltam,csomiba kondi,erősitő,mélyláda.
A kalaptartóba és a hátsó ajtókba viszont nem tudom mi lenne az ideális!

2013.06.02. 19:02

perobesz525tds írta:Sziasztok!

Milyen kombinációban érdemes kicserélni a gyári hangszórókat?
Előre komponens szettet gondoltam,csomiba kondi,erősitő,mélyláda.
A kalaptartóba és a hátsó ajtókba viszont nem tudom mi lenne az ideális!

Van aki semmit sem rak oda de én ugyan úgy komponens szettet és erősítőt tennék mivel a gyári modul nem bir meghajtani egy komponens szettet vagy marad az amit már egy páran megcsináltunk, hogy szétboritod az egész autót és beépíted a gyári dsp-t. Nagyon sok idő és nagyon sok törődést igényel. Az is benne van, mint nekem, hogy meghall benne valami ahogy az előtted lévő hozzászólásban írtam de cserébe nagyon szépen szól. A méllyel pedig tovább bővíthető a dolog bármikor.

2013.06.06. 15:07

Sziasztok!

Sajnos én még nem jöttem rá, hogy milyen konfig van az autómban.

BMW Business CD RDS és IRIS a fejegység az oldal szerint beazonosítva, és 10 hangszóró, ha mindent jól hallok...elöl ajtónként 3 hátul 1+ kalaptartó 1-1 oldalanként...akkor ez most a dsp-s rendszer és a 6-os cd-tár?
Nekem csak a mély hiányzik veszettül...

Elvileg ehhez be tudnék kukázni egy gyári mélyet és kész?

Nagyon fű vagyok ehhez a részhez, és bevallom úgy igazán még nem volt erőm nekifogni átnyálazni minden fórumot!

Előre is köszi a segítséget mindenkinek!

Üdv!

2013.06.06. 15:12

Bummer írta:Sziasztok!

BMW Business CD RDS és IRIS a fejegység az oldal szerint beazonosítva, és 10 hangszóró, ha mindent jól hallok...elöl ajtónként 3 hátul 1+ kalaptartó 1-1 oldalanként...akkor ez most a dsp-s rendszer és a 6-os cd-tár?

Nagyon fű vagyok ehhez a részhez, és bevallom úgy igazán még nem volt erőm nekifogni átnyálazni minden fórumot!

Üdv!

Nem valószínű!
Van "sima" 10 hangszórós rendszer is. Mint például az enyém.
A DSP-hez jár már a kalaptartó alatti mélynyomó is. Ez esetben nem hiányolnád a mélyet. :) Ráadásul a DSP-s jobban is szól, mint a mi mezei 10 hangszórósunk.

2013.06.06. 15:41

Jerry írta:

Üdv!

Nem valószínű!
A DSP-hez jár már a kalaptartó alatti mélynyomó is. Ez esetben nem hiányolnád a mélyet. :) Ráadásul a DSP-s jobban is szól, mint a mi mezei 10 hangszórósunk.

Szia Jerry!

OFF Xenon még melózik a kocsidon, múltkor is hívtam, mondta a Jerry kocsiját csináljuk :oops: OFF

Egy kis mélyet szeretne a szívem, a hangzás igazából tiszta, a fejegység is egy jó átlagos, a hangszórókon biztos fogok javítani egy cserével, de kell a mély :twisted:

Bunkó jazz és hip-hop rajongó vagyok, olyan érzésem van mint aki operát hallgat süketen :mrgreen:

Akármilyen megoldás jó, a gyári jobban inspirál, nem kell egy malteros kád a csumitartóba :roker:

Kitől, honna, hogyan lehet ilyeneket megtudakolni?

Üdv!

2013.06.06. 18:02

Bummer írta:
Jerry írta:

Üdv!

Nem valószínű!

Szia Jerry!

OFF Xenon még melózik a kocsidon, múltkor is hívtam, mondta a Jerry kocsiját csináljuk :oops: OFF

Egy kis mélyet szeretne a szívem, a hangzás igazából tiszta, a fejegység is egy jó átlagos, a hangszórókon biztos fogok javítani egy cserével, de kell a mély :twisted:

Bunkó jazz és hip-hop rajongó vagyok, olyan érzésem van mint aki operát hallgat süketen :mrgreen:

Akármilyen megoldás jó, a gyári jobban inspirál, nem kell egy malteros kád a csumitartóba :roker:

Üdv!

Akkor marad a gyári dsp beépítése amit a bontósok között tudsz találni. Ahoz kell az összes kábele amit nem vagdaltak szét mivel minden hagszóróhoz külön kábel megy. Nincs leegyszerűsítve a helyzet úgyhogy megy a hátsó hangszóróhoz és akkor egy hangváltóval leveszi a magast és kész hanem a magasnak direkt kábele van amit külön kell behúzni az ajtóba. Jól meg van csinálva gyárilag ez csak nyűgös kiépíteni kicsit, mert szét kell boritani a kocsi belsejét. De szerintem megéri nagyon! Az alap 6 hangszórósat cseréltem le erre és egészen más a hangzás és van a hangszint beállítások között direkt jazz beállítás meg saját magadnak is tudod állítani. De ha tönkremegy a mély, mint mondjuk nekem most akkor szerintem érdemesebb beletenni egy erősítőt és egy másik mély hangszórót. Ilyen 8ohm és 2x80W-os hangszórókat csak a szalonban tudsz venni jah és 13-as ráadásul úgyhogy esélytelen.

2013.06.06. 21:16

Madtomi írta:
Bummer írta:
Jerry írta:

Üdv!

Nem valószínű!

Szia Jerry!

Üdv!

Akkor marad a gyári dsp beépítése amit a bontósok között tudsz találni. Ahoz kell az összes kábele amit nem vagdaltak szét mivel minden hagszóróhoz külön kábel megy. Nincs leegyszerűsítve a helyzet úgyhogy megy a hátsó hangszóróhoz és akkor egy hangváltóval leveszi a magast és kész hanem a magasnak direkt kábele van amit külön kell behúzni az ajtóba. Jól meg van csinálva gyárilag ez csak nyűgös kiépíteni kicsit, mert szét kell boritani a kocsi belsejét. De szerintem megéri nagyon! Az alap 6 hangszórósat cseréltem le erre és egészen más a hangzás és van a hangszint beállítások között direkt jazz beállítás meg saját magadnak is tudod állítani. De ha tönkremegy a mély, mint mondjuk nekem most akkor szerintem érdemesebb beletenni egy erősítőt és egy másik mély hangszórót. Ilyen 8ohm és 2x80W-os hangszórókat csak a szalonban tudsz venni jah és 13-as ráadásul úgyhogy esélytelen.

Szia!

Köszi az infót!

Kb. mennyibe fáj egy ilyen rendszer? Amit láttam neten 4-500 Eur, bár az komplett.
10 hangszóró gyárilag bent ennek a kábelezése a mélyeken kívül megegyezik a DSP-vel?
Akkor elvileg csak a hangváltó kell és mélyek (erölködő is más?)
Érdemes a fejegységet business-ről lecserélni professional-ra? - vagy nem hoz sokat és pénzkidobás?

Ha mégsem a gyári lesz, hanem egy szolid malterosvödör, akkor abból mit, hogyan, honnan (a sízsákos megoldás tetszik)?

Köszi!

2013.06.06. 21:27

^^^ Ha dsp-re valtassz, akkor a hangszorokat mindet cserelni kell, mert a dsp rendszer 8 ohmos ellenben a nem dsp csak 4.

2013.06.07. 06:23

Bummer írta:Kb. mennyibe fáj egy ilyen rendszer? Amit láttam neten 4-500 Eur, bár az komplett.
10 hangszóró gyárilag bent ennek a kábelezése a mélyeken kívül megegyezik a DSP-vel?
Érdemes a fejegységet business-ről lecserélni professional-ra? - vagy nem hoz sokat és pénzkidobás?

Ha mégsem a gyári lesz, hanem egy szolid malterosvödör, akkor abból mit, hogyan, honnan (a sízsákos megoldás tetszik)?

Köszi!

A DSP bekötés úgy 50%-ban egyezik a 10 hangszórós kivitellel.
Nem csak más helyre kell tenni a pineket, valamelyiket cserélni is kell
más fajtájúra. Ha az ember nekiugzik, egy délelőtt alatt meg lehet csinálni,
így nem kell szétkapni az autót. Viszont nem lesz gyári a kábel.

2013.06.07. 07:03

odus írta:
Bummer írta:Kb. mennyibe fáj egy ilyen rendszer? Amit láttam neten 4-500 Eur, bár az komplett.

Köszi!

A DSP bekötés úgy 50%-ban egyezik a 10 hangszórós kivitellel.
Nem csak más helyre kell tenni a pineket, valamelyiket cserélni is kell
más fajtájúra. Ha az ember nekiugzik, egy délelőtt alatt meg lehet csinálni,
így nem kell szétkapni az autót. Viszont nem lesz gyári a kábel.

Igen ez így van plusz cseréled az erősítőt is egyébként nekem 60e volt az egész. Kábelköteggel, még a hangszóróknak a dobozait is elhoztam, plusz a kábelkötegben benne volt a tv antenna kábele is meg minden ami azon a kötegen volt.
Egyébként nem teljesen 8 ohm az egész, mert a magas és közép magas hangszórók azok 4 ohm-osak. A közép mély és a mély a csomagtartóban azok 8-asok.
Hozzászólás küldése

VigLink badge