Facebook E39.hu Google+ E39.hu Youtube E39.hu Twitter E39.hu Instagram E39.hu
Hozzászólás küldése

Re: Fűtés-hűtés

2015.11.26. 22:29

Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni.
E39 530D-m van 2000-es. Fűtés problémám van. A bal oldalon csak hideget fúj, a jobb oldalon rendesen működik. A venti fokozatok megvannak. ugyanez igaz a szélvédőfűtésre is, bal hideg jobb oldal meleg. És reggel még semmi baja nem volt! Mi lehet a baj??? Ha valaki tud valami okosat, kéresem segítsetek hol keressem a hibát, kezd hideg lenni...:D Köszi előre is

2015.11.27. 08:15

Mizó írta:Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni.
E39 530D-m van 2000-es. Fűtés problémám van. A bal oldalon csak hideget fúj, a jobb oldalon rendesen működik. A venti fokozatok megvannak. ugyanez igaz a szélvédőfűtésre is, bal hideg jobb oldal meleg. És reggel még semmi baja nem volt! Mi lehet a baj??? Ha valaki tud valami okosat, kéresem segítsetek hol keressem a hibát, kezd hideg lenni...:D Köszi előre is

Ez nagyon ugynézki, hogy a fűtéscsap egyik oldali szelepe megszorult. Kocogtasd meg. Aztán cseréld ki :). Bal doblemezre van felcsavarozva a csap.

2015.11.30. 14:12

Sziasztok!
Az mitől van,ha egyáltalán probléma,hogy a középkonzol és a műszerfal befúvói csak akkor fújnak ténylegesen meleget,ha felteszem 30-32 fokra.( Akkor is csak éppen érezhető) Még akkor is,ha a közép konzolon a 3 piros pöttyön áll. Bezzeg a lábtérben még akkor is jön a meleg,ha a szélvédőre állítom a fújást. A hátsó részre szintén csak a lábtéren megy a meleg. A kardánnál hideg( hűvös). Menet közben amikor automatára van állítva a keringetés,hallom,hogy járnak a motorok,állítja a levegő útját ahogy melegszik. De fent még sem jön "meleg" levegő a fent írt problémák miatt. Elolvastam jó pár hsz-t, de ilyen nem volt konkrétan senkinek. Mert volt akinek a bal oldalra nem jött, vagy jobbra. Nekem megy a lábtérben balra jobbra,szélvédőnél bal és jobb oldalon is, csak a műszerfalon jön a hűvös mindkét oldalon. :(

2015.11.30. 14:43

Hammon írta:Sziasztok!
Az mitől van,ha egyáltalán probléma,hogy a középkonzol és a műszerfal befúvói csak akkor fújnak ténylegesen meleget,ha felteszem 30-32 fokra.( Akkor is csak éppen érezhető) Még akkor is,ha a közép konzolon a 3 piros pöttyön áll. Bezzeg a lábtérben még akkor is jön a meleg,ha a szélvédőre állítom a fújást. A hátsó részre szintén csak a lábtéren megy a meleg. A kardánnál hideg( hűvös). Menet közben amikor automatára van állítva a keringetés,hallom,hogy járnak a motorok,állítja a levegő útját ahogy melegszik. De fent még sem jön "meleg" levegő a fent írt problémák miatt. Elolvastam jó pár hsz-t, de ilyen nem volt konkrétan senkinek. Mert volt akinek a bal oldalra nem jött, vagy jobbra. Nekem megy a lábtérben balra jobbra,szélvédőnél bal és jobb oldalon is, csak a műszerfalon jön a hűvös mindkét oldalon. :(

Probléma.
Töltsd ki az adatlapod!
:diag

2015.11.30. 15:12

Imco írta:

Probléma.
Töltsd ki az adatlapod!

Diag nem mondott semmit :-(

Pótoltam az adatokat. :franko:

2015.12.02. 00:32

Tisztelt Kollégák!

Kérem, segítsetek egy probléma megoldásában!
Egy 2003-as 530d-n a vízhőfok terhelésre csak nehezen érte el a 92C-t, ugyanakkor lejtmenetben 75C-ra is képes volt visszahűlni.
EGR termosztát csere következett, most szépen melegszik, olyannyira, hogy hegymenetben akár 104C-t is elér a vízhőfok. Lejtmenetben, vagy gázelvétel után kis idővel ez visszahűl 92-re.
A termosztát cseréjét nem én végeztem, viszont ma tettem egy kísérletet légtelenítésére, de csak a két légtelenítőn végeztem el az EGR környékén, a kiegészítő fűtését nem.
Hagytam visszahűlni, a motort, majd megnéztem a vízcsöveket. A hengerfej oldali vízcső még mindig forró volt, ugyanakkor a turbo oldalánál lévő, a hűtőbe menő cső kézzel is fogható, mondhatnám langyos volt. Próbaként megnyomkodva a tágulási tartályba megjelent a víz a légtelenítő körön.
Mi lehet a probléma?
Köszi:
Zs

2015.12.02. 01:05

bsony írta:Tisztelt Kollégák!

Egy 2003-as 530d-n a vízhőfok terhelésre csak nehezen érte el a 92C-t, ugyanakkor lejtmenetben 75C-ra is képes volt visszahűlni.
EGR termosztát csere következett, most szépen melegszik, olyannyira, hogy hegymenetben akár 104C-t is elér a vízhőfok. Lejtmenetben, vagy gázelvétel után kis idővel ez visszahűl 92-re.
A termosztát cseréjét nem én végeztem, viszont ma tettem egy kísérletet légtelenítésére, de csak a két légtelenítőn végeztem el az EGR környékén, a kiegészítő fűtését nem.
Hagytam visszahűlni, a motort, majd megnéztem a vízcsöveket. A hengerfej oldali vízcső még mindig forró volt, ugyanakkor a turbo oldalánál lévő, a hűtőbe menő cső kézzel is fogható, mondhatnám langyos volt. Próbaként megnyomkodva a tágulási tartályba megjelent a víz a légtelenítő körön.
Mi lehet a probléma?
Köszi:
Zs

Szerintem nagyjából semmi baj. Turbó oldalán levő cső azért hideg, mert zár a nagy termosztát. Kiegészítő fűtésnél azért nézd meg a légtelenítést. Hegymenetben hallod búgni a visco ventillátort?

2015.12.02. 07:24

Gallaca írta:
bsony írta:Tisztelt Kollégák!

Mi lehet a probléma?
Köszi:
Zs

Szerintem nagyjából semmi baj. Turbó oldalán levő cső azért hideg, mert zár a nagy termosztát. Kiegészítő fűtésnél azért nézd meg a légtelenítést. Hegymenetben hallod búgni a visco ventillátort?

Rendben, köszönöm! Meg fogom nézni azt a részt is.
A visco-t csak nyáron hallom, főleg ha a légkondi is be van kapcsolva, akkor melegszik át annyira, hogy zár a visco.

2015.12.02. 11:18

Hammon írta:
Imco írta:

Probléma.
Töltsd ki az adatlapod!

Diag nem mondott semmit :-(

Pótoltam az adatokat. :franko:

Probléma orvosolva. Középen a tekerőnek az állító bovden ugrott ki a helyéről, mert le volt törve a füle. Orvosolva.
:taps:

2015.12.08. 09:17

közepes fordulaton nyikorog a fűtőmotorom. A cserén kívül lehet ezzel bármit tenni?

2015.12.08. 09:26

dreizwanzig írta:közepes fordulaton nyikorog a fűtőmotorom. A cserén kívül lehet ezzel bármit tenni?

Ha már egyszer eljutottál a motorig, akkor nem érdemes a rosszat bent hagyni.

2015.12.08. 09:27

PeterE39 írta:
dreizwanzig írta:közepes fordulaton nyikorog a fűtőmotorom. A cserén kívül lehet ezzel bármit tenni?

Igy van. Csakhogy nem jutottam el odaig :D es ha van mas megoldas, akkor nem is akarok :D

Tapatalk-kal küldve az én SM-N9005-el

2015.12.08. 09:29

dreizwanzig írta:
PeterE39 írta:

Igy van. Csakhogy nem jutottam el odaig :D es ha van mas megoldas, akkor nem is akarok :D

Van még a teddakezedatvre :facepalm:

2015.12.08. 09:34

PeterE39 írta:
dreizwanzig írta:
PeterE39 írta:

Van még a teddakezedatvre :facepalm:

kár. mert most semmi kedvem és időm teljesen szétbombázni a kocsit.

2015.12.08. 13:50

dreizwanzig írta:kár. mert most semmi kedvem és időm teljesen szétbombázni a kocsit.

Gallaca megcsinálja helyetted! ;) :D
-és még motorja is van hozzá! :)

Ezt a hozzászólást a szerzőnek Imco az itt látható tagok köszönték meg: dreizwanzig
Értékelés: 4.76%

2015.12.08. 13:56

Imco írta:
dreizwanzig írta:kár. mert most semmi kedvem és időm teljesen szétbombázni a kocsit.

Beszelek vele, mert amugy is varom, hogy megirja a telefonszamat, mas ugyben.

2015.12.08. 14:00

dreizwanzig írta:
Imco írta:

Beszelek vele, mert amugy is varom, hogy megirja a telefonszamat, mas ugyben.

Úgy rémlik, Laci volt olyan felelőtlen, hogy a klubos telefonkönyvben nevesítette magát tel.számmal együtt. :wink:

2015.12.20. 01:44

sziasztok!

Hamarosan megy a kocsi gallacahoz, 2 termosztát és webasto pumpa cserére. Viszont akkor már arra gondoltam, hogy cserélni kéne a vízpumpát is. Nem?
Az e36-omon jártam úgy, hogy letörtek a műanyag lapátok. Ezt nem szeretném újra átélni :D Aztán dolz lett berakva, ezt ajánlották sokan. Viszont nekem kb 40ezer km múlva feladta pumpa csapágya a harcot, amit én nagyon rövid életnek gondolok :)
Merjek megint dolz-ot venni? Ha az árakat nézem, akkor meglepően olcsó, 16e... A többi jóval drágább, de ha azokat inkább ajánlanátok, akkor azt vennék, csak nem tudom, hogy azok fémlapátosak-e.
Szóval dolz vagy inkább más? :)

2015.12.20. 12:38

dreizwanzig írta:sziasztok!

Hamarosan megy a kocsi gallacahoz, 2 termosztát és webasto pumpa cserére. Viszont akkor már arra gondoltam, hogy cserélni kéne a vízpumpát is. Nem?
Az e36-omon jártam úgy, hogy letörtek a műanyag lapátok. Ezt nem szeretném újra átélni :D Aztán dolz lett berakva, ezt ajánlották sokan. Viszont nekem kb 40ezer km múlva feladta pumpa csapágya a harcot, amit én nagyon rövid életnek gondolok :)
Merjek megint dolz-ot venni? Ha az árakat nézem, akkor meglepően olcsó, 16e... A többi jóval drágább, de ha azokat inkább ajánlanátok, akkor azt vennék, csak nem tudom, hogy azok fémlapátosak-e.
Szóval dolz vagy inkább más? :)

a dolz ot én kedvezménnyel kb 6e ft-ért vettem az enyémre.igaz nálam nem futott bele ennyi km-er még.

2015.12.23. 21:51

Üdv!

Az én kis orientblau mackóm forró karácsonyi ajándékkal kedveskedett...
A jelenség eléggé összetett és önmagamhoz híven kellőképpen úrra is lett rajtam a kétségbeesés. A vonatkozó témák pár száz oldalát átnyálazva – fenyőfa díszítés helyett – már tisztult a kép, de a kérdést (megerősítést) nem úszom meg.

Tehát. A fűtésem (nem digit, hanem a faék egyszerűségű tekergetős panellel) már egy ideje random működött. Ez abban nyilvánult meg, hogy egyrészt hidegindításkor (amikor ráadtam a gyújtást) bal oldalról, elölről mechanikus kattogás volt hallható, a fűtés azonban működött úgy-ahogy. Egy ideig fűtött, majd elkezdte visszahűteni az utasteret, ha egy fokozattal feljebb vettem a hőfokot, megint fűtött egy darabig, és így tovább. Ugyancsak ide tartozó adalék, hogy - nekem a klímapanel mögött venti nem lévén - a vezetőoldali lábtér felett, a kormányoszlop mellett lévő utastér hőmérséklet érzékelő gomba a motorcsere (azon belül a szívósor csere) óta szórakozik, idegesítő "szörcsögő" hangja van a beszívott levegővel, a fordulatszám változásával fordított arányú intenzitással.
Az "igazi" gondok viszont tegnap jelentkeztek. Megszűnt a fűtésem, a hőmérsékletet maximumra állítva is nagy jóindulattal langyosnak nevezhető levegő érkezik mindegyik szellőzőből, ezzel egyidejűleg városi araszolás alatt észrevettem, hogy a hűtővíz hőmérő mutatója bedőlt jobbra, az észleléskor a mutató kb. a függőleges és a piros mező között volt félúton. Azonnal megálltam az út mellett, hirtelen azt sem tudtam, hova kapjak a forgalom közepén. nagyjából fél percet álltam ott - mégiscsak útban voltam - de ahogy ráadtam a gyújtást, a mutató beállt középre. Indítottam, egyidejűleg gyorsan bepötyögtem a 19.7 kódot a titkosba: a víz 115 C körül volt, de ahogy elindultam (szerencsére megszűnt az araszolás), vissza is hűlt 94-re. Ahogy ezt követően haladtam, az egyik lámpánál indulás után hallottam a viszkó repülőgép-hangját, de csak alig pár másodpercig (közben a víz vissza is ment 90-re). Beálltam egy parkolóba, motorháztető felnyit. Járó motor mellett figyeltem a venti fordulatszámát, párhuzamosan a board-on változó (emelkedő) hőértékekkel. Semmi sem történt, a víz már 110-nél járt (a mutató épp csak kimozdult jobbra), de a viszkó meg sem moccant. Motor leállít.
Volt egy órás dolgom a városban, mire visszaértem, a víz visszahűlt 80 körülre (titkos szerint). Indítás, mutató középre állt, indulok, de most már célirányosan teszt-jelleggel. Araszolás, a víz viszonylag gyorsan felment 105-re, majd hirtelen vissza 95-97-re, aztán újra fel 100-ra. 50-60 km-re gyorsítás esetében tartotta a 97-98-at, de nem ment alá. Kimentem autópályára, 130-nál becövekelt 94-96 közé. De amint főút (90-95 km/h), vagy városi szötymörgés, visszatért a 97-105 közötti ingadozáshoz, de volt hogy felment 115-re is. Ezen akció közben a fűtés kb 1 percre visszatért, majd ismét megszűnt.
Itthon beálltam az udvarba, járó motornál megint megfigyelés. A víz felment 110-ig, a mutató nem mozdult középről, de a viszkó sem mozdult. A hűtőventit puszta kézzel le tudtam fogni. :shock: A vízcsövek közül a felső (szemből a jobb oldali) forró, az alsó meleg, de simán rá tudtam fogni. A víz aztán mindezek ellenére beállt 100-ra.

A témákat olvasva - és a fenti tünetek mindegyikét figyelembe véve - az alábbi lehetőségek jöhetnek szóba, és/vagy alapon:
- haldokló /halott fűtéscsap (a kattogás árulkodó jel lehet)
- haldokló viszkó (szinte biztos)
- süni (nem valószínű, mert bár fűtés nincs - talán a fűtéscsap miatt - de levegő minden fúvókán jön)
- levegős a rendszer (nem lehet, mert Muhaati csinálta)
- fagyálló - desztvíz helytelen aránya (nem lehet, mert Muhaati cserélte)
- a fagyálló folyadék szintje (nem, ellenőriztem hideg motornál, a nívó kb 1,5 cm volt lejjebb a max-nál)
- termosztát (nem valószínű, mert kb 3 hónapos Mahle-Behr, ami nem szokott szar lenni :roll: )
- a motor oldalán lévő hőgomba döglött (?)

Főleg észrevételeket, egyéb opciókat várnék (amiket nem vettem számításba).
Köszönöm!
Hozzászólás küldése

VigLink badge