![]() |
2011.09.26. 10:20
Imco írta:afcajax írta:Még csak annyi kérdésem van az olajszint méréssel kapcsolatban h melyik a mérvadó a használat után nem sokkal mért (kivesz letöröl visszadug) vagy pedig ha teljesen kihűlt olajnál mérjük tehát pl. reggel. Azért kérdem mert értelemszerűen nekem az utóbbi esetben kicsit lentebb van az olajszint.
Kár ezen lovagolni! cl esetleg dl különbségekről beszélünk. Nem véletlen van megadva ~1l tűréssel a szint.
Megjegyzem, hogy a kőolajnak tudomásom szerint negatív hőtágulása van.
Következéskép a motorolajnak is.
Erre nem esküszöm, de egy kémia szakkörös megerősíthetné.
2011.09.26. 10:39
jackson írta:Imco írta:afcajax írta:Még csak annyi kérdésem van az olajszint méréssel kapcsolatban h melyik a mérvadó a használat után nem sokkal mért (kivesz letöröl visszadug) vagy pedig ha teljesen kihűlt olajnál mérjük tehát pl. reggel. Azért kérdem mert értelemszerűen nekem az utóbbi esetben kicsit lentebb van az olajszint.
Kár ezen lovagolni! cl esetleg dl különbségekről beszélünk. Nem véletlen van megadva ~1l tűréssel a szint.
Megjegyzem, hogy a kőolajnak tudomásom szerint negatív hőtágulása van.
Következéskép a motorolajnak is.
Erre nem esküszöm, de egy kémia szakkörös megerősíthetné.
Én gyakorlati tapasztalattal megcáfolnám. Ami melegen még a két szint között 3/4 volt az hidegen kora reggel a minimum szintet jelentette. Én meg nézte mi baja a jelzésnek.
Szóval olaj szintet nézni csak este lecsöpögött hideg motornál tesszük meg.
Jackson, aki frászt kapott amikor bejelzett az alacsony olaj szint kirohan megnéz és erre nem indulás elött kellett volna megnézni
2011.09.26. 11:11
2011.09.26. 11:35
2011.09.26. 11:38
Padre540 írta:Szóval olaj szintet nézni csak este lecsöpögött hideg motornál tesszük meg.
Akkor ez ugyanaz mint reggel...
2011.09.26. 11:44
tibi666 írta:Egyébként valóban modell, és motorfüggő, hogy mikor kell ellenőrizni, és ebben tényleg a kézikönyv segíthet.
Ahogy fentebb is írták, egyes motoroknál üzemmelegen, kb. 5 perc sík talajon állás után kell megnézni, míg más autóknál hideg állapotban.
2011.09.26. 11:58
Padre540 írta:Szóval olaj szintet nézni csak este lecsöpögött hideg motornál tesszük meg.
2011.09.26. 18:53
jackson írta:Padre540 írta:Szóval olaj szintet nézni csak este lecsöpögött hideg motornál tesszük meg.
Na jó elismerem: megnézheti bármikor csak legyen hideg és lecsöpögött.![]()
A faceliftes kézikönyv egy baromság minden kocsinál hidegen kell csinálni. Ha azzal feltöltöd a szintet (pl. ugyan ott a kútnál) akkor meg reggel majd jól bele csaphat a hajtókar a hideg olajba.
Jackson, aki inkább nem tenné
2011.09.26. 19:04
2011.09.27. 07:45
simi64 írta:Szerintem meg nem kell ezt a témát sem nagyon túllihegni.
Még ha 5%-os lejtőn állsz is, a pálcán az is alig látható.
A hideg és meleg közt meg kb 1mm van![]()
A max. és min. között meg legalább két és fél centi(legalábbis nekem, ami 25 mm)
2011.09.27. 08:06
Padre540 írta:afcajax írta:Még csak annyi kérdésem van az olajszint méréssel kapcsolatban h melyik a mérvadó a használat után nem sokkal mért (kivesz letöröl visszadug) vagy pedig ha teljesen kihűlt olajnál mérjük tehát pl. reggel. Azért kérdem mert értelemszerűen nekem az utóbbi esetben kicsit lentebb van az olajszint.
Az enyém (V8) meleg motornál ha leállítás után egyből nézem akkor jóval kevesebbet mutat,mint mondjuk 1 óra állás után vagy reggel hideg motornál.Én mindig hidegen nézem a szintet.
2011.09.27. 08:14
kiara írta:Padre540 írta:afcajax írta:Még csak annyi kérdésem van az olajszint méréssel kapcsolatban h melyik a mérvadó a használat után nem sokkal mért (kivesz letöröl visszadug) vagy pedig ha teljesen kihűlt olajnál mérjük tehát pl. reggel. Azért kérdem mert értelemszerűen nekem az utóbbi esetben kicsit lentebb van az olajszint.
Az enyém (V8) meleg motornál ha leállítás után egyből nézem akkor jóval kevesebbet mutat,mint mondjuk 1 óra állás után vagy reggel hideg motornál.Én mindig hidegen nézem a szintet.
Azért van olyankor kevesebb, mert még nem folyt le a karterba az összes olaj.
Szerintem mindegy mikor nézzük, melegen-hidegen/este-reggel - a lényeg, hogy a min. és a max. között legyen a szint.
2011.09.27. 08:26
jackson írta:kiara írta:Padre540 írta:afcajax írta:Még csak annyi kérdésem van az olajszint méréssel kapcsolatban h melyik a mérvadó a használat után nem sokkal mért (kivesz letöröl visszadug) vagy pedig ha teljesen kihűlt olajnál mérjük tehát pl. reggel. Azért kérdem mert értelemszerűen nekem az utóbbi esetben kicsit lentebb van az olajszint.
Azért van olyankor kevesebb, mert még nem folyt le a karterba az összes olaj.
Szerintem mindegy mikor nézzük, melegen-hidegen/este-reggel - a lényeg, hogy a min. és a max. között legyen a szint.
Nézd eddig minden szakitól azt halottam csak és kizárólag hidegen (lecsöpögve) szabad megmérni. Egyetlen szaki nem merte állitani, hogy melegen is mérhető.
Jackson, aki emlékszik amikor muhaati kérdezte ő is milyen erősen gesztikulálva tette le voksát a lecsöpögött hideg verzió mellett
2011.09.27. 18:31
jackson írta:Minden esetre nekem annó a suliban mutattak olyan repülő csillagmotor hajtókart ami a hideg olajba bele csapva eltekeredett a legalsó hengerben. Döbbenetes volt látni az iszonyúan erős anyagot mint a fogpiszkáló módján tekeredett.
2011.09.27. 19:45
2011.09.27. 19:48
2011.09.27. 20:02
Endi írta:Ölstandmotor Prüfen kiirás fogadott ma172ezer km. 0w-30 as olaj van benne. nem híg neki egy kicsit? Mit javasoltok olajcserénél?
2011.09.27. 20:06
afcajax írta:Endi írta:Ölstandmotor Prüfen kiirás fogadott ma172ezer km. 0w-30 as olaj van benne. nem híg neki egy kicsit? Mit javasoltok olajcserénél?
Nekem 5W30 van benne és sajnos egyenlőre fogyot is valamennyi olaj, az h pontosan mennyi azt most próbálom kideríteni.Neked eddig nem tűnt fel korábban h enné?
2011.09.27. 20:29
Endi írta:afcajax írta:Endi írta:Ölstandmotor Prüfen kiirás fogadott ma172ezer km. 0w-30 as olaj van benne. nem híg neki egy kicsit? Mit javasoltok olajcserénél?
Nekem 5W30 van benne és sajnos egyenlőre fogyot is valamennyi olaj, az h pontosan mennyi azt most próbálom kideríteni.Neked eddig nem tűnt fel korábban h enné?
3 hónapja van nálam az autó. nem füstöl meg semmi. 2db zöld kockánál van az oilservice skála. a nagy meleg napokon se írta soha, hogy baj lenne. Most írta ki először. de szerintem az normális, hogy valamilyen szinten fogy belőle, főleg ha ilyen híg. 5W-40 re gondoltam cserénél, de azért várom a javaslatokat.
2011.09.27. 20:35