Facebook E39.hu Google+ E39.hu Youtube E39.hu Twitter E39.hu Instagram E39.hu
Hozzászólás küldése

Re: Fék, ill. váltó

2016.05.30. 14:22

Jerry írta:
Istvan520i írta:Üdv.
Kézifék mérésnél nem fogott egyformán csak annyit mondtak,hogy a baloldali rossz :roll: Most itthon felemeltem és a kerekeket forgatva a baloldali már második kattanásra megszorul úgy, hogy nem tudom kézzel elforgatni a jobboldali meg inkább a negyedik kattanásra szorul meg úgy.Most akkor nem a jobboldalinak kellene rosszabbnak lennie? :roll:
Belehet ezeket itthoni körülmények között érzésre állítani,hogy egyformán fogjanak?
Állításnál le kell venni a nyergeket/tárcsát? Mert én azt néztem talán elég az egyik kerékcsavart kivenni és csavarhúzóval benyúlva talán lehetne állítani?

Be lehet állítani érzésre. Ráadásul még a kerekeknél sem kell fékporral mocskolódni. A kézifékkar takarója alatt van az állító csavar. Először ezzel kezdeném.
Kép

Azt tudom egyszer ott is állítottak mikor nagyon fent fogott.
Azt nem értem még vajon miért mondták a balost rossznak mikor annak elvileg a mostani beállítással jobban kellene fognia? :roll:
Érzésre hogyan kell jól beállítani? Kézzel tekerésre egyformán kellene fogniuk elvileg?

2016.05.30. 17:59

Nem rég lettek cserélve a tárcsák/betétek hátul és a kézifék is jó állapotú,bovdenek is jók.Fog is a fék szoktam is használni.
Igazából csak be kellene jól állítani,hogy egyformán fogjon.
Gondolom van a beállításnak valami sorrendje? Keresgéltem de csak német oldalakon találtam érdemi infót erről csak a fordító elég vacak nehezen tudom kihámozni a lényeget.
Valami olyasmit olvastam, hogy először a racsnin kell beállítani a széttartást.
Addig kel tekerni a racsnit, hogy feszüljenek a dobban a pofák annyira, hogy kézzel már ne lehessen elforgatni a kereket és az után 3kattanást vissza a racsnin ilyenkor annyira vissza kell lazulnia, hogy kézzel ellehessen forgatni a kereket.
A bovdent ez után kell beállítani.
Ez a beállítási sorrend jó lehet?

Ezt a hozzászólást a szerzőnek Istvan520i az itt látható tagok köszönték meg: habonynorbi
Értékelés: 4.76%

2016.05.30. 18:58

Istvan520i írta:Nem rég lettek cserélve a tárcsák/betétek hátul és a kézifék is jó állapotú,bovdenek is jók.Fog is a fék szoktam is használni.
Gondolom van a beállításnak valami sorrendje? Keresgéltem de csak német oldalakon találtam érdemi infót erről csak a fordító elég vacak nehezen tudom kihámozni a lényeget.
Addig kel tekerni a racsnit, hogy feszüljenek a dobban a pofák annyira, hogy kézzel már ne lehessen elforgatni a kereket és az után 3kattanást vissza a racsnin ilyenkor annyira vissza kell lazulnia, hogy kézzel ellehessen forgatni a kereket.

Így kell, csak előtte lazítsd fel a bowdent a karnál teljesen.

Tapatalk

2016.05.30. 19:20

barbrady írta:
Istvan520i írta:Nem rég lettek cserélve a tárcsák/betétek hátul és a kézifék is jó állapotú,bovdenek is jók.Fog is a fék szoktam is használni.

Így kell, csak előtte lazítsd fel a bowdent a karnál teljesen.

Tapatalk

Igen arra gondoltam csak elfelejtettem leírni :) köszi

2016.06.01. 14:03

Sikerült elég jól összehangolnom a kézifékeket :D 15% eltérés lett
1. Kézifékkarnál teljesen kilazítottam mindkét bovdent párszor még meghúzkodtam a kart, hogy biztosan teljesen visszalazuljanak a fékek
2. Felemeltem a hátulját kerekeket levettem
3. A kézifék állító csavaron addig húztam míg meg nem szorult annyira a fék, hogy kézzel már nem tudtam elforgatni a tárcsát aztán vissza 3 ekkor visszalazult úgy,hogy nem súrlodott semmit
4. Kézifék karnál finoman meghúztam a csavarokat úgy,hogy a rugók a fékben ne feszüljenek közben egy nyomatékkulccsal tekergettem a kerekeket mindkét oldalt megpróbáltam egyformán belőni (teljesen új fékeknél gondolom nincs szükség a karnál további korrekcióra)
5. Mentem egy próbakört megvasaltam hátra menetbe egy 15-20méteren aztán újra felemeltem és ellenőriztem nyomatékkulccsal a fékerőket minimálisan utánaállítottam a karnál és kész.

Ezt a hozzászólást a szerzőnek Istvan520i az itt látható tagok köszönték meg: 2 habonynorbi, waresz
Értékelés: 9.52%

Re: fék

2016.06.05. 10:46

bekog írta:Sziasztok

roppant idegesítő hangra/dologra lettem figyelmes ma reggel
tegnap este kinn maradt az autó a garázsból és ugye szakadt mint ahogy kell nyáron mindig :evil:
reggel indulok és a fékpedált ahogy nyomkodom hangosan szörcsög :?:
a fék fog, így először észre sem vettem, viszont ha megállok és finoman nyomkodom akkor adja ezt a szürcsögő hangot és fel is keményedik gyorsan a fékem
mi az isten lett vele tegnap óta???!!

Szia!
Nálam is megjelent ugyan ez a hang.Egy hamburgi felhőszakadás után hallottam én is ezt a hülye hangot.Leszedtem a pollenszűrő házát,kb fél liter viz volt alatta :).Viszont a hang másnapra megszűnt.Az összes vízelvezető nyilásom be volt dugulva :)
Neked mi lett a dolog vége?
Üdv!Tomi

Fék, ill. váltó

2016.06.20. 14:34

Sziasztok!
2003-as E39 530D Touring automata váltós masinám van.
Most olyat produkált, hogy beteszem D, vagy R fokozatba és alig akart megindulni, gázadásra sem nagyon.
Motor ujra indítása után a hiba eltűnt.
Merjek így vele járni, vagy mi lehet a baja?
Előre is köszönöm a segítő válaszokat.
Pacsi!

Sent from ntoskernel -

2016.06.20. 16:24

Texasi írta:Sziasztok!
2003-as E39 530D Touring automata váltós masinám van.
Most olyat produkált, hogy beteszem D, vagy R fokozatba és alig akart megindulni, gázadásra sem nagyon.
Motor ujra indítása után a hiba eltűnt.
Merjek így vele járni, vagy mi lehet a baja?
Előre is köszönöm a segítő válaszokat.
Pacsi!

Sent from ntoskernel -

Keres gyorsan egy jo valtost wandler gyanus.

Sent from my iPhone using Tapatalk

2016.06.20. 16:32

Kifolyt az olaj a földre

Sent from ntoskernel -

2016.06.20. 16:34

Úgyhogy megvan a hiba

Sent from ntoskernel -

2016.06.20. 18:11

Hogy honnan tört elő azt még nem néztük de elfolyt az biztos

Sent from ntoskernel -

2016.08.01. 22:38

Sziasztok.

Segítség kellene hiba beazonosításhoz.
Nem tudok váltani...
Konkrétabban nem emel ki teljesen a kuplung. Mielőtt beindítom be tudom tenni egyesbe, de indítás után már araszol is! Fékolajat cseréltünk a sógorral, hátha bevizesedett, de nem segített. Gondolom nem kuplungos, inkább kinyomócsapágyas...Jól sejtem?
2000-es 520 Touring. Ha jól sejtem mi kell a cseréhez komplett?
Köszönettel

2016.08.01. 23:51

Szlacsi71 írta:Sziasztok.

Nem tudok váltani...
Konkrétabban nem emel ki teljesen a kuplung. Mielőtt beindítom be tudom tenni egyesbe, de indítás után már araszol is! Fékolajat cseréltünk a sógorral, hátha bevizesedett, de nem segített. Gondolom nem kuplungos, inkább kinyomócsapágyas...Jól sejtem?
Köszönettel

Ezt senki nem tudja neked megmondani teljes bizonyossággal.
Az én 320td-n pl. nem emelt ki a kuplung, és benyomásra sem jött vissza automatikusan, és benyomásra erős, fémes súrlódó hangot adott.
Kinyomóvilla , illetve rugótörés volt a tipp - a'la Gallaca - szétszerelve a kinyomóvilla ép volt - leszámítva a fémes bemaródást, amit az okozott, hogy a csapágy darabokra tört, a rugót ledarálta, a kuplungszerkezet fémlemezkéit elhajlítgatta.
Szerintem a csapágyhiba - ha csak annyi a baja, hogy kopott - miatt nem lehet olyan hibajelenség, hogy nem emel ki.
Meg kell bontani, nincs mese.

2016.08.02. 00:06

kovessyroli írta:

Nem tudok váltani...
Köszönettel

Az én 320td-n pl. nem emelt ki a kuplung, és benyomásra sem jött vissza automatikusan, és benyomásra erős, fémes súrlódó hangot adott.
Kinyomóvilla , illetve rugótörés volt a tipp - a'la Gallaca - szétszerelve a kinyomóvilla ép volt - leszámítva a fémes bemaródást, amit az okozott, hogy a csapágy darabokra tört, a rugót ledarálta, a kuplungszerkezet fémlemezkéit elhajlítgatta.
Szerintem a csapágyhiba - ha csak annyi a baja, hogy kopott - miatt nem lehet olyan hibajelenség, hogy nem emel ki.

Öööö Kinyomóvilla támasz törésre tippeltem! (ball pin) :D Képen a hatosra. http://www.realoem.com/bmw/enUS/showpar ... Id=21_0093
Szépen szólhatott már, mielőtt lereccsent a csapágy. :)

2016.08.02. 09:51

Gallaca írta:Öööö Kinyomóvilla támasz törésre tippeltem! (ball pin) :D Képen a hatosra. http://www.realoem.com/bmw/enUS/showpar ... Id=21_0093

Csak azért jelöltelek meg forrásként a hiba lehetséges okának megállapításánál, hogy a fórumtárs is értse, még olyan nagy szerelési tapasztalat esetén is, mint ami neked van, nem lehet a hibát egy zárt rendszer esetén 100%-san meghatározni.

Általában a 6-os törik, ritkábban, de előfordul, hogy az 5-ös.
Mindkettőt megrendeltem.
Erre a támasz nem törött el, a villa csak megköszörülődött (milyen szép magyar szó :facepalm: ) kicsit, az 1-es lemezvilláinak fele elhajlott, a 3-as egy marék forgácsolt lemezként és csapágyházként jött ki, a 7-es pedig eltűnt. :shock:

És mindez mitől lehetett?
Elkezdett zörögni a kettőstömegű a kocsiban, elvégre megfutotta a 292e km-t, erre a szervízben tettek bele egy újat, szintén új főtengelyszimeringet, de az amúgy kopott kuplungszerkezetet nem cserélték ki.
Pedig a kinyomócsapágynak már szerintem rendesen kellett szólnia, mielőtt darabokra esett szét, de itt úgy döntöttek, hogy minden más marad.
Így legalább az enyém lett. :D

Ezt a hozzászólást a szerzőnek kovessyroli az itt látható tagok köszönték meg: 2 Gallaca, waresz
Értékelés: 9.52%

2016.08.02. 17:24

Gallaca írta:
kovessyroli írta:

Nem tudok váltani...
Köszönettel

Öööö Kinyomóvilla támasz törésre tippeltem! (ball pin) :D Képen a hatosra. http://www.realoem.com/bmw/enUS/showpar ... Id=21_0093

Update: Azt elfelejtettem megírni, hogy elég kemény volt már a kuplung. Nekem fel sem tűnt, a sógor jelezte, mert az övében jóval könnybben megy...
Amúgy köszönöm a tippeket, megvitattam egy szerelővel, de mindenki a kuplung halálát emlegette azonnal. Pedig nem mindegy.
A fő dilemmám abból adódik, hogy el akarom adni a vasat és vacillálok, hogy megcsináltassam e-de azt úgysem fizetik meg utólag-, vagy inkább egy komoly nyomott áron hírdessem meg-persze korrekt módon elmondva a hibáit! Így legalább a használtautón legelőre kerülne:-D

2016.08.03. 00:14

Ha a pedálérzet szar, akadós, darabos, akkor a szerkezet is ki van, meg a tárcsa is. Ha még ennek zaja is van, akkor a kinyomó csapágy is. Ez egyszerre esedékes. Mindenesetre szét kell szedni és kész. Ha eladod, ez egy nagy negatívum. Egy napos szerelőaknás szerelés kb közepes gyakorlattal. A bontott megfelelő alkatrészek ára meg nem nagy dolog még lendkerékkel együtt sem. Vigyázat! A szerkezet önbeálló. Ahhoz meg célszerszám kell, de ha a szett bontott és összetartozó, akkor csak össze kell rakni.

Tapatalkkal küldve az én SM-J500FN eszközömről

2016.08.06. 13:36

Fék kopásjelző világít. Betétek, jelzők újak, mentem vele kicsit és továbbra is világít a lámpa a műszerfalon. Diag-on kívül, mit csináljak, hogy eltűnjön a lámpa? ( azt is hallottam, hogy fék lenyomva-gyújtás rá és 40 másodperc után elalszik a kop.jelző. Próbáltam, de nem aludt el ). Vissza is olvastam ebben a topikban, de én nem találom, hogy valahol le lenne írva a megoldás.
Tud valaki erre megoldást?

2016.08.06. 15:27

leslie írta:Fék kopásjelző világít. Betétek, jelzők újak, mentem vele kicsit és továbbra is világít a lámpa a műszerfalon. Diag-on kívül, mit csináljak, hogy eltűnjön a lámpa? ( azt is hallottam, hogy fék lenyomva-gyújtás rá és 40 másodperc után elalszik a kop.jelző. Próbáltam, de nem aludt el ). Vissza is olvastam ebben a topikban, de én nem találom, hogy valahol le lenne írva a megoldás.

Jerry írta:
Isi520i írta:Működött a gyújtást ráad 1percig vár levesz majd beindít :franko: Elaludt a lámpás úgy,hogy csak jó lehetett a kopásjelző is amit beraktam.Köszi

Örülök, bár kicsit sem lep meg!
Ez a rendes módja kopásjelző cserekor.

2016.08.06. 15:31

Gallaca írta:
leslie írta:Fék kopásjelző világít. Betétek, jelzők újak, mentem vele kicsit és továbbra is világít a lámpa a műszerfalon. Diag-on kívül, mit csináljak, hogy eltűnjön a lámpa? ( azt is hallottam, hogy fék lenyomva-gyújtás rá és 40 másodperc után elalszik a kop.jelző. Próbáltam, de nem aludt el ). Vissza is olvastam ebben a topikban, de én nem találom, hogy valahol le lenne írva a megoldás.

Jerry írta:
Isi520i írta:Működött a gyújtást ráad 1percig vár levesz majd beindít :franko: Elaludt a lámpás úgy,hogy csak jó lehetett a kopásjelző is amit beraktam.Köszi

Örülök, bár kicsit sem lep meg!
Ez a rendes módja kopásjelző cserekor.

Ezzel a módszerrel sem oldódott meg a probléma :mereg:
Hozzászólás küldése

VigLink badge