Facebook E39.hu Google+ E39.hu Youtube E39.hu Twitter E39.hu Instagram E39.hu
Hozzászólás küldése

Re: Javítás, szerelgetés, Let's Build it!

2016.05.22. 18:42

Gallaca írta:
http://tis.bmwcats.com/doc1060429/

Ugyanez németül nincs meg Laci?

Vagy ne foglalkozzak a szívósor tömítéseivel?
Van értelme?

2016.05.22. 20:21

kovessyroli írta:

Ugyanez németül nincs meg Laci?

Vagy ne foglalkozzak a szívósor tömítéseivel?
Van értelme?

Nincs meg, de a fordító automatikusan fordítja. Persze, ha chrome-t használsz.
Ha egyébként nem kell levenni, szerintem nincs baja. Piros szilikonos anyag, nem olyan, nem keményedik ki annyira mint a szelepfedéltömítés. (most néztem egy leszerelt szívósoron, puha) Körbe kell fújni féktisztítóval alapjáraton, ha nem változik a fordulat, tömít. Akkor nem bántanám.

Ezt a hozzászólást a szerzőnek Gallaca az itt látható tagok köszönték meg: kovessyroli
Értékelés: 4.76%

2016.05.23. 10:34

sziasztok!

Ha szíjvezető görgőket akarok cserélni, akkor a szíjfeszítőket is kell/érdemes?
ITT a linken a 3-mas tételre gondolok.

2016.05.23. 10:49

dreizwanzig írta:sziasztok!

Ha nem csúszott, akkor nem. :wink: Nem nagyon szoktak ezek elfáradni.

Ezt a hozzászólást a szerzőnek NagyMatyas az itt látható tagok köszönték meg: dreizwanzig

2016.05.23. 11:17

NagyMatyas írta:

thx

2016.05.23. 11:22

dreizwanzig írta:
NagyMatyas írta:

thx

Főtengely ékszíjtárcsát nézzétek meg inkább. Szíj, görgő csere után én most úgy jártam, hogy indításnál nyikkan a főtengely ékszíjtárcsa, szóval cserés :) . Előtte nem volt semmi ilyen jelenség.

Ezt a hozzászólást a szerzőnek NagyMatyas az itt látható tagok köszönték meg: dreizwanzig

2016.05.29. 21:40

Rendeztünk magunknak egy kis "szereld magad BMW-d" hétvégét.

2 probléma jelentkezett a 25ti-nél, az egyik a szelepfedél alóli erős olajszivárgás, a másik pedig a hullámzó, bizonytalan alapjárat.
Mindkettő tipikus, ismert jelenség a 6 hengeres benzineseknél.

Az olajszivárgáshoz beszereztem a tömítéskészletet (szelepfedél és középső része, illetve 15 db gumidugó a csavarokhoz), 7 liter olajat és olajszűrőt, valamint új gyertyákat, illetve megnéztem a youtube-on a videót a műveletről.
Ez tényleg nem veszélyes feladat, átlag szerszámozottsággal otthon simán elvégezhető.
A szelepfedél tömítés olyan állagú volt, mint a régi matávos telefon csont kemény műanyag háza.
Alig tudtam kihúzni a nútból.
A szelepfedelet én jól megmostam, a lerakódásokat igyekeztem belőle eltüntetni.
A vanoshoz végülis nem vettem meg a tömítéskészletet, mert semmi hangja nincs, és az autóban is "csak" 202e km van.
Költség: kb. 55eft.

A másik, az alapjárati dolog, az egy kicsit veszélyesebb téma.
Nekem Compactom van, ahol eleve kicsi a hely, de az E39-en is hasonló lehet, mert szívósor alatt kell dolgozni.
Amit vettem hozzá:
kartergáz lecsapató szelep
4 db kartergáz elvezető cső
alapjárati motor kis gumidugója (ez nem kellett volna)
A szívósort nem vettük le, nem volt tömítetlenség, így felesleges bolygatni.
Szintén youtube videóval kezdtük. A videón alapján már haladó szinthez kötött a csere, és valljuk be, tényleg nem egyszerű a dolog.
Ami le kell venni:
pollenszűrőház-légszűrőház-műanyag elválasztó fal-fűtéscsap-légmennyiségmérő és gumicsonk-alapjárati motor-folytószelep-olajszűrőház fedele és olajnívó pálca föllazítva.
Ezeket a videó szerint le kell szerelni.
De így sem jött ki a kartergáz szelep egyben, csak ketté törve!
A probléma akkor jelentkezett, amikor az új szelep nem tudott a helyére befordulni, ugyanis 3 csatlakozó megy rá, abból 2 sima dugós csati, 1 pedig bajonettzáras, azaz 45 fokot fordítva záródik. A helyén pedig már nem tudod forgatni, tehát már eleve úgy kell betenni a szelepet, hogy a bajonettes cső már rajta van.
Szóltam a BMW szerelő szomszédomnak, hogy kellene egy kis segítség, átjött és még lecsavaroztatta a konzolról a szervóolaj tartályt és az alatta lévő fém konzolt.
Na ezt követően keletkezett 2 mm olyan hely, ahol a szelep befordult a helyére.
Az alapjárati motort és a folytószelepet ki kell alaposan fújni direkt ilyen sprayvel, ami szépen kitisztítja.
A csövek - az alsók- nálam tele voltak sárgás olajtrutyival, épp időszerű volt a cseréjük.
Összerakni már gyorsabban ment, és nagyon jó volt hallani, ahogy szépen minden rángás dadorgás nélkül 1000ről szépen lassan áll vissza a fordulat olyan 700 körülire és közben nem csuklik a motor egyet sem.
A végén kapott egy új légszűrőt és 1 liter brigiciollal lemostam a motort.
Költség: kb. 45eft.

Ezt a hozzászólást a szerzőnek kovessyroli az itt látható tagok köszönték meg: 2 Afterdark, rockolo77
Értékelés: 9.52%

2016.05.29. 22:30

A szerencsések BMW szerelő mellett laknak. bmwdance

2016.06.04. 17:41

M62 motor vanos felújítást csinált már valaki? Érdekelnének a tapasztalatok.

Ismerősöm (bmw szerelő) azt mondta, hogy nincs gyári technológia a felújításra, egyben cserélik az egészet. Ebben az esetben kb. 500E-600FFt lenne a költség.

Arra gondoltam, hogy belevágnék egy felújításba. Autószerelő van aki segít de nincs célszerszám a vezérlés rögzítésére. Esetleg nincs valakinek ilyen szerszáma amit kibérelhetnék egy hétre?

2016.06.04. 18:12

:doglotlo:

2016.06.04. 21:12

491523 írta:M62 motor vanos felújítást csinált már valaki? Érdekelnének a tapasztalatok.

Ismerősöm (bmw szerelő) azt mondta, hogy nincs gyári technológia a felújításra, egyben cserélik az egészet. Ebben az esetben kb. 500E-600FFt lenne a költség.

Arra gondoltam, hogy belevágnék egy felújításba. Autószerelő van aki segít de nincs célszerszám a vezérlés rögzítésére. Esetleg nincs valakinek ilyen szerszáma amit kibérelhetnék egy hétre?

Ha gondolod/igényled, szívesen adok pü-ben egy tel.számot olyanhoz, akinek az M5 vezérlés sem okoz(ott) gondot, és a célszerszáma is van.

Gallaca írta: :doglotlo:

Laci, hagyd már békén azt a lovat, nem látod, hogy nincs magánál...? :nyelves:

2016.06.04. 23:16

Zo78 írta:
491523 írta:M62 motor vanos felújítást csinált már valaki? Érdekelnének a tapasztalatok.

Ha gondolod/igényled, szívesen adok pü-ben egy tel.számot olyanhoz, akinek az M5 vezérlés sem okoz(ott) gondot, és a célszerszáma is van.

Kérdés, hogy miben tud segíteni az illető? Tud adni szerszámot, esetleg elvégzi a műtétet? Ha nem nagy kérés akkor kérlek add meg az elérhetőségét.

Köszönöm.

2016.06.05. 00:18

Zo78 írta:

Gallaca írta: :doglotlo:

Laci, hagyd már békén azt a lovat, nem látod, hogy nincs magánál...? :nyelves:

Sanyit majd békén hagyom, ha erről a felújításról képekkel illusztrált beszámolót kap a nagyérdemű, ha már be lett b..va ebbe a topicba. Mert ez ugye arra való. :wink:
De szerintem előbb fog fogat mosni Sanyi, hogy ne szálljanak rá a legyek... :roll:

2016.06.05. 07:39

Gallaca írta:Sanyit majd békén hagyom, ha erről a felújításról képekkel illusztrált beszámolót kap a nagyérdemű, ha már be lett b..va ebbe a topicba. Mert ez ugye arra való. :wink:
De szerintem előbb fog fogat mosni Sanyi, hogy ne szálljanak rá a legyek... :roll:

Ha én csinálom segítséggel akkor lesz dokumentáció.

Szerinted melyik topic-ba kellett volna feltenni a kérdést ha nem a szerelgetősbe? Esetleg nyisson az admin egy olyan topic-ot ahol meg lehet kérdezni, hogy a kérdést melyik topic-ba tegye fel a tag. Vagy így utólag tegye át ezt a kérdést oda ahová gondolja.

2016.06.05. 09:43

491523 írta:
Gallaca írta:Sanyit majd békén hagyom, ha erről a felújításról képekkel illusztrált beszámolót kap a nagyérdemű, ha már be lett b..va ebbe a topicba. Mert ez ugye arra való. :wink:

Szerinted melyik topic-ba kellett volna feltenni a kérdést ha nem a szerelgetősbe? Esetleg nyisson az admin egy olyan topic-ot ahol meg lehet kérdezni, hogy a kérdést melyik topic-ba tegye fel a tag. Vagy így utólag tegye át ezt a kérdést oda ahová gondolja.

Van Vanos topic :franko:

2016.06.05. 09:53

NagyMatyas írta:
491523 írta:

Van Vanos topic :franko:

Ez esetben kérem tegye át abba a topic-ba a kérdést az illetékes.

Köszönöm.

2016.06.05. 10:35

491523 írta:

Szerintem minden topicban van témanyitó hozzászólás, abban le van írva a topic témája. Már számos alkalommal beidéztem, de csak a kedvedért:
gskill írta:Ilyen topikot sem láttam, viszont láttam, hogy sokan vannak itt, akik ódzkodnak a szereléstől. Ezzel nincs is baj, valahol el kell kezdeni, akár legyen az egy kerékcsere. Sokan tudjátok, hogy egy e39-et építek, egy e36-ot már majdnem befejeztem, viszont nem tudtam eldönteni azt sem, hogy hova írjak ezzel kapcsolatban :roll: Illetve híre kelt a haszkovós garázssoros szerelgetéses minitaliknak. Legyen az motorcsere vagy kerékcsere, itt a helye!

Figyelem: Ez nem a hibamegoldós topik, kérlek titeket, ezekről a megfelelő topikban informálódjatok!

Ami jöhet: koszos-szerelős képek; vagány, esetleg egyedi szerszámok; probléma megvalósítások; ilyen volt-->ilyen lett képek; és videók

Segítség a képfeltöltéshez:link

2016.06.12. 21:42

Klíma felújítás:

Előzmény: áprilisban hibátlannak hitt klíma hideget fújt. Május végén klíma nem fúj hideget. Irány a klímás.

Klímás: levákuumoltuk, nem ereszt, de valahol el kellet szöknie...hajszálrepedés? Töltsük meg jelölővel, ha kiszökik jöjjek vissza ha megint nem fúj hideget és meglesz a hajszálrepedés. Megtöltöttük az előírt mennyiséggel, hópihe gomb járó motornál benyom erre megszorul a klímakompresszor a szíj csak csúszik rajta.

A kompresszort leszedtük, tele volt fémforgáccsal és bizonytalan színű olajjal. -> Használhatatlan.

Teltek a napok, közben beszereztem egy új klíma szárító-szűrőt, valamint egy bontott klímakompresszort. A bontott klímakompresszor nyomóágának a fittingje nem egyezett az eredeti klímakompresszor nyomóágának fittingjével. Szerencsére ezt a fittinget egy fedél tartja, ami mind a két kompresszoron oda-vissza csereszabatos. Új tömítésre nem volt szükség, annyira jó állapotú volt a gyári tömítése a bontott kompresszornak.

A bontott klímakompresszorból kiöntöttük a régi olajat, feltöltöttük új klímakompresszor olajjal és jelölővel is.

A klímakompresszort felszereltük, szárító-szűrőt kicseréltük. Vákuum próba, hibátlan. Töltsük meg. Az előírt mennyiséget (1210 gramm azt hiszem) betöltöttük, a hópihe gomb nyomkodásával (2-3 másodpercenként ki/be) szépen fokozatosan ráadtuk a terhelést a rendszerre már ekkor jéghideg áradt a szellőző rostélyokból. A klímatöltő műszeren a nyomásmérő órákon hibátlan működést láttunk, a rendszer a klímás szerint 99%-os.

Tanulságok: a klímás ismeretségi körében kb egy kezén megszámolja aki áldoz szárító-szűrő cserére a rendszer megbontása esetén, pedig érdemes és fontos összetevője a rendszernek.

A klímát évente töltetni kell! Akár hideget fúj, valamennyi el fog szökni elvégre nem a sarokban áll mint egy hűtőszekrény. A töltet mennyisége azért fontos, mert amikor a kompresszor dolgozik, és az a hideg amit mi élvezünk az hűti a kompresszort is. Hiába érezzük hidegnek, a kompresszornak már lehet nem elég, főleg a soros motorok esetén ahol a leömlő alatt van.

Ha a gáz elszökött, valószínűleg "kivitt" magával olajat is a hirtelen táguláskor. Ilyenkor kompresszor olaj csere ajánlott. Hosszában beépített, pláne soros motor esetén nem nagy mutatvány a kompresszor leszerelése, és ezzel sok élettartamot adunk a kompresszorunknak.

Tavaly augusztusban kondenzátort cseréltünk, de nem pótoltuk a kiszökött olaj töltetet, csak gázzal töltöttük meg. Ez lehetett az utolsó rúgás a kompresszornak. 20 év és 130 ezer km alatt keveset is volt használva ami szintén árt a rendszernek, valószínűleg az évenkénti vákuumolás-töltést se volt meg.

Köszönet Padre-nak a szárító-szűrőért, és Szabinak a patent bontott kompresszorért!

Szerk: A végeredmény leírhatatlan!!! Ilyenkor érezni, mitől volt ez annak idején prémium (luxus?) autó! Azóta kellet felforrósodott utasteret hűteni, hidegben párát lefújni a működés páratlan az ismeretségi körben lévő autókhoz képest.

Ezt a hozzászólást a szerzőnek attila94 az itt látható tagok köszönték meg: 3 rockolo77, Schnitzer, waresz
Értékelés: 14.29%

2016.06.13. 12:07

attila94 írta:Klíma felújítás:

Előzmény: áprilisban hibátlannak hitt klíma hideget fújt. Május végén klíma nem fúj hideget. Irány a klímás.

Klímás: levákuumoltuk, nem ereszt, de valahol el kellet szöknie...hajszálrepedés? Töltsük meg jelölővel, ha kiszökik jöjjek vissza ha megint nem fúj hideget és meglesz a hajszálrepedés. Megtöltöttük az előírt mennyiséggel, hópihe gomb járó motornál benyom erre megszorul a klímakompresszor a szíj csak csúszik rajta.

A kompresszort leszedtük, tele volt fémforgáccsal és bizonytalan színű olajjal. -> Használhatatlan.

Teltek a napok, közben beszereztem egy új klíma szárító-szűrőt, valamint egy bontott klímakompresszort. A bontott klímakompresszor nyomóágának a fittingje nem egyezett az eredeti klímakompresszor nyomóágának fittingjével. Szerencsére ezt a fittinget egy fedél tartja, ami mind a két kompresszoron oda-vissza csereszabatos. Új tömítésre nem volt szükség, annyira jó állapotú volt a gyári tömítése a bontott kompresszornak.

A bontott klímakompresszorból kiöntöttük a régi olajat, feltöltöttük új klímakompresszor olajjal és jelölővel is.

A klímakompresszort felszereltük, szárító-szűrőt kicseréltük. Vákuum próba, hibátlan. Töltsük meg. Az előírt mennyiséget (1210 gramm azt hiszem) betöltöttük, a hópihe gomb nyomkodásával (2-3 másodpercenként ki/be) szépen fokozatosan ráadtuk a terhelést a rendszerre már ekkor jéghideg áradt a szellőző rostélyokból. A klímatöltő műszeren a nyomásmérő órákon hibátlan működést láttunk, a rendszer a klímás szerint 99%-os.

Tanulságok: a klímás ismeretségi körében kb egy kezén megszámolja aki áldoz szárító-szűrő cserére a rendszer megbontása esetén, pedig érdemes és fontos összetevője a rendszernek.

A klímát évente töltetni kell! Akár hideget fúj, valamennyi el fog szökni elvégre nem a sarokban áll mint egy hűtőszekrény. A töltet mennyisége azért fontos, mert amikor a kompresszor dolgozik, és az a hideg amit mi élvezünk az hűti a kompresszort is. Hiába érezzük hidegnek, a kompresszornak már lehet nem elég, főleg a soros motorok esetén ahol a leömlő alatt van.

Ha a gáz elszökött, valószínűleg "kivitt" magával olajat is a hirtelen táguláskor. Ilyenkor kompresszor olaj csere ajánlott. Hosszában beépített, pláne soros motor esetén nem nagy mutatvány a kompresszor leszerelése, és ezzel sok élettartamot adunk a kompresszorunknak.

Tavaly augusztusban kondenzátort cseréltünk, de nem pótoltuk a kiszökött olaj töltetet, csak gázzal töltöttük meg. Ez lehetett az utolsó rúgás a kompresszornak. 20 év és 130 ezer km alatt keveset is volt használva ami szintén árt a rendszernek, valószínűleg az évenkénti vákuumolás-töltést se volt meg.

Köszönet Padre-nak a szárító-szűrőért, és Szabinak a patent bontott kompresszorért!

Szerk: A végeredmény leírhatatlan!!! Ilyenkor érezni, mitől volt ez annak idején prémium (luxus?) autó! Azóta kellet felforrósodott utasteret hűteni, hidegben párát lefújni a működés páratlan az ismeretségi körben lévő autókhoz képest.

A leírásodban emlitett klímás elérhetőségét szeretném elkérni!

Tapatalkkal küldve az én SM-J500FN eszközömről

2016.06.13. 12:11

waresz írta:
attila94 írta:Klíma felújítás:

A leírásodban emlitett klímás elérhetőségét szeretném elkérni!

Tapatalkkal küldve az én SM-J500FN eszközömről

Ment PÜ.
Hozzászólás küldése

VigLink badge