Facebook E39.hu Google+ E39.hu Youtube E39.hu Twitter E39.hu Instagram E39.hu
Hozzászólás küldése

Re: Fék, ill. váltó

2015.09.09. 11:40

SvidronyA írta:
waresz írta:
attila94 írta:
waresz írta:Bajordi! Hogy hány km? Az atyaúristen sem tudja. Elvileg 312ezer.
Attila94! Ha azt hiszed,hogy azért olcsóbb egy bizonyos motorkódhoz való lendkerék, mert az nem egy 5ös bmw-ből hanem egy 3as-ból származik,akkor tévedsz. Ettől függetlenül lehet az a két alkatrész csereszabatos.

Tapatalk-kal küldve az én GT-I9300-el

Tudtommal abban hagyományos, egytömegű lendkerék van azért kérdezem. Dízelnél bevett szokás egytömegűre átalakítani a kettőstömegű lendkereket.

Kb 1985 óta nincs semelyik bmw-ben sem egytömegű lendkerék. Szóval ha kiváltó szettet akarnál, akkor az egy spéci utángyártás,egy olyan alkatrész ami soha nem volt az autód motorján gyárilag. A többiek nem ok nélkül írják aggályaikat.
Tőlük én annyiban elszigetelődök jelen esetben, hogy az elvileg ma érkező lendkerék-kuplung szett amit rendeltem, az bizony egy tömegű. Mert sikerült kedvező(bb) áron hozzá jutnom, és baromi kíváncsi vagyok. Úgy gondoltam,kitaposom ezt az utat, mert nem tudott nekem senki sem konkrét tapasztalattal szolgálni ezzel kapcsolatban egy 6hengeres benzinmotor esetében. Viszont hónapok óta bújom a külföldi weboldalakat , fórumokat, és azok akik vettek ilyet ,elégedettek. Sőt, van aki kifejezetten dicséri. Majd most meglátjuk. Ha nekem tetszik, esküszöm, bárki kipróbálhatja vele az autót.

Akármilyen finom is a sorhat járáskultúrája, a DMF kiküszöbölése hosszabb távon megöli a gépészetet! Gondolj pl. a terhelésváltások hatásaira...stb.!

Hát pont ez az! A terhelés váltás. A dmf ha jó állapotú,akkor is lötyög kb 1/6 od fordulatot. Ez pedig azt jelenti hogy a második tömeg meg a kuplungszerkezet és a tárcsa tömege(min.10kg) együttesen pofozza a főtengelyt minden terhelésváltáskor. Ez a 10kg tehetetlen lendtömeg egy rugós kuplungtárcsa esetében 0kg. Máris kisebb pofonok jutnak a főtengelyre. Rugalmasságnak elég a tárcsa rugózó képessége, pláne hogy Egy első kerekes autóban nincs is más, de nekünk még van egy hardy tárcsa is. Szóval én a hajtásláncot nem féltem. Bár akarva akaratlanul az jut eszembe, hogy az első kis trabimba nem volt dmf, de még rugós kuplungtárcsa sem, még sem ez tehetett arról hogy az autó nem volt komfortos. 70nél olyan volt mintha gumikötéllel vontatná egy repülő. Az sem érződött hogy jár benne az a primitív 2hengeres motor. Egyedül attól tartok,hogy vajon ki van-e egyensúlyozva rendesen az a merev lendkerék. Mással kötve hinném hogy baj lenne. Mondjuk szarabb biztos nem lesz mint ez a dmf ami benne van.

2015.09.09. 23:28

KépKép

Na, itt van. Most nincs időm berakni, de ahogy összeáll, valószínűleg hétfőn, majd jelentkezek.

2015.09.10. 08:38

Hú, nagyon kíváncsi leszek! Mindenképp számolj majd be róla. :taps:

2015.09.10. 08:40

Bajordi írta:Hú, nagyon kíváncsi leszek! Mindenképp számolj majd be róla. :taps:

Nem lennék a főtengely helyében :facepalm:

2015.09.10. 09:31

SvidronyA írta:
Bajordi írta:Hú, nagyon kíváncsi leszek! Mindenképp számolj majd be róla. :taps:

Ugyan miért? :) Én eddig nem lettem volna..

2015.09.10. 10:01

SvidronyA írta:

Tényleg nem értem miért fejlesztették ki, sok energiát, időt, pénzt, beleölve?! Ráadásul csak a BMW... Nemm baj, ha kifekszik a főtengely, mehet bele a wareszmotor, az bevált. :mrgreen:

2015.09.10. 10:07

Gallaca írta:ha kifekszik a főtengely, mehet bele a wareszmotor, az bevált. :mrgreen:

:twisted: Evilaca :D

2015.09.10. 11:17

Zo78 írta:
Gallaca írta:ha kifekszik a főtengely, mehet bele a wareszmotor, az bevált. :mrgreen:

De gonoszak vagytok! :D Épp egy olyan dolgot próbálok ki, amiről személyes tapasztalata talán senkinek sincs ebben a csoportban. Vagy nagyon jól titkolja. Sorban linkeltek be dilettáns autós újságírók által kreált ,konyhanyelven íródott cikkeket, amiben egy olyan dolgot köpködnek amiről halvány fing-fogalmuk sincs. Egy tisztességes,alapos, részletekbe mélyen belenyúló írás nem született még erről.

A főtengelynek egy közepes vagy annál rosszabb állapotú dmf többet árt mint ez a merev.

Ne értsetek félre, nem azt várom, hogy bárki is ujjongjon az elhatározásomért, csak ha már itt tartok, ne hurrogjatok le.

2015.09.10. 11:40

waresz írta:
Zo78 írta:

De gonoszak vagytok! :D Épp egy olyan dolgot próbálok ki, amiről személyes tapasztalata talán senkinek sincs ebben a csoportban. Vagy nagyon jól titkolja. Sorban linkeltek be dilettáns autós újságírók által kreált ,konyhanyelven íródott cikkeket, amiben egy olyan dolgot köpködnek amiről halvány fing-fogalmuk sincs. Egy tisztességes,alapos, részletekbe mélyen belenyúló írás nem született még erről.

A főtengelynek egy közepes vagy annál rosszabb állapotú dmf többet árt mint ez a merev.

Ne értsetek félre, nem azt várom, hogy bárki is ujjongjon az elhatározásomért, csak ha már itt tartok, ne hurrogjatok le.

Következő talira piros háromszög nyakkendőben kell jönnöd, kifúrt gubacs összefogóval. Úttörőbácsi. :nyelves:
Dresscode:Kép

2015.09.10. 12:05

Hála égnek ez kimaradt az életemből, bármekkora buli is volt. Elfolyt már az a vörösiszap. De lassan politikai szintre lép ez a dmf sztori. :D

2015.09.10. 15:24

waresz írta:Épp egy olyan dolgot próbálok ki, amiről személyes tapasztalata talán senkinek sincs ebben a csoportban. Vagy nagyon jól titkolja.

Én nem titkoltam, le is írtam itt valahol, de az E28-ba került beépítésre, még fotót is tettem fel a két szettről egymás mellett. E32 motor + váltó kombóba E28 lendkerék + kuplung. Sokkal élénkebben pörög fel, érezhető a súlycsökkenés a főtengely végén. Kevésbé toleráns a béna kuplunghasználattal.
Benzinesnél szerintem mehet bele, viszont akkor azt vezetni is tudni kell, és nem botlábbal. Mármint ha tartósan szeretnéd használni.

Dízelnél szerintem felejtős.

2015.09.10. 18:02

waresz írta:
Zo78 írta:

Amíg nem volt kéttömegű lendkerék, addig sem törtek a főtengelyek mert ha törtek volna, már előbb lett volna. Ráadásul ezek a motorok egy kicsit finomabban járnak, mint a régi előkamrások. Ez a kényelem kedvéért lett kitalálva.
És egyébként a kéttömegűnél fix a tárcsa,a merevnél meg rugós, nem mindegy melyik nyeli el az erőket és a rezgéseket?

Ezt a hozzászólást a szerzőnek bendegúz az itt látható tagok köszönték meg: waresz
Értékelés: 4.76%

2015.09.10. 19:26

Szívemből beszélsz! Legközelebb is vendégem vagy egy sörre! :D

2015.09.10. 19:34

bendegúz írta:
waresz írta:
Zo78 írta:

Amíg nem volt kéttömegű lendkerék, addig sem törtek a főtengelyek mert ha törtek volna, már előbb lett volna. Ráadásul ezek a motorok egy kicsit finomabban járnak, mint a régi előkamrások. Ez a kényelem kedvéért lett kitalálva.
És egyébként a kéttömegűnél fix a tárcsa,a merevnél meg rugós, nem mindegy melyik nyeli el az erőket és a rezgéseket?

...akkoriban még a tervezett avulás sem az elsődleges szempont volt. Biztos, hogy a '80-as években még olyan anyagokat (ötvözőket) használtak, ami ugyan nem volt költséghatékony, viszont ellenállóbb, tartósabb volt pl. a főtengely is.

2015.09.10. 19:48

SvidronyA írta:
bendegúz írta:
waresz írta:
Zo78 írta:

...akkoriban még a tervezett avulás sem az elsődleges szempont volt. Biztos, hogy a '80-as években még olyan anyagokat (ötvözőket) használtak, ami ugyan nem volt költséghatékony, viszont ellenállóbb, tartósabb volt pl. a főtengely is.

Az adott alacsonyabb igénybevételhez biztosan, de nem hiszem, hogy a mai főtengelyekkel bármiféle gond lenne. Tegye fel a kezét, aki utcai autóban hallott életében akár 1-2-nél több főtengelytörésről. Olyan anyagok és megmunkálási technológiák állnak rendelkezésre, hogy nem kell attól félni, hogy eltörik a főtengely. Persze biztos, ha valami inkompetens ember megy egy ilyen autóval és össze vissza gangolgat, akkor kaphat komoly terhelést a hajtáslánc és a főtengely, de akkor sem lenne indokolt, mert ez ellen a kettős tömegű se véd.

Ezt a hozzászólást a szerzőnek NagyMatyas az itt látható tagok köszönték meg: 2 bendegúz, waresz
Értékelés: 9.52%

2015.09.10. 19:58

nagy.matyika írta:
Az adott alacsonyabb igénybevételhez biztosan, de nem hiszem, hogy a mai főtengelyekkel bármiféle gond lenne. Tegye fel a kezét, aki utcai autóban hallott életében akár 1-2-nél több főtengelytörésről. Olyan anyagok és megmunkálási technológiák állnak rendelkezésre, hogy nem kell attól félni, hogy eltörik a főtengely. Persze biztos, ha valami inkompetens ember megy egy ilyen autóval és össze vissza gangolgat, akkor kaphat komoly terhelést a hajtáslánc és a főtengely, de akkor sem lenne indokolt, mert ez ellen a kettős tömegű se véd.

Bocs, visszaolvasva a hozzászólásom, elismerem, elég bugyután fogalmaztam. A jobb anyagminőséget változatlanul fenntartom, a tűrések is tágabbak voltak, nem volt a technika ennyire kihegyezve, nem volt ilyen szigorú környezetvédelmi előírás-rendszer...stb. Ez egy komplex kérdés, s ne legyen kétséged, senki sem foglalkozna ezzel a témával, amennyiben egy kuplungszett+DMF arányaiban egy heti fizu lenne.

Ezt a hozzászólást a szerzőnek SvidronyA az itt látható tagok köszönték meg: bendegúz

2015.09.10. 20:16

Az anyagminőség gyengeségével minden téren egyetértek, de nem a főtengelynél fog jelentkezni, mert akkor nem bírná a megnövekedett igénybevételt. Ahol heteken át ezredre pontos alkatrészeket képesek előállítani a mai technológiáknak köszönhetően, ott nem kell attól félni, hogy gyenge lesz valami. Előbb kopnak el ezek a motorok működő olajpumpa esetén, mint hogy főtengelyesek legyenek. Emiatt nem aggódnék. Itt az egyedül kétely az lehet, hogy a jelentkező erőhatásokból a DMF vajon mennyit tompít egy egytömegű lendkerékhez képest, de ahogy látom a jelenlévő tagok közül mindenkinek emiatt fáj legjobban a feje :D

Ezt a hozzászólást a szerzőnek NagyMatyas az itt látható tagok köszönték meg: waresz

2015.09.10. 20:31

nagy.matyika írta:Az anyagminőség gyengeségével minden téren egyetértek, de nem a főtengelynél fog jelentkezni, mert akkor nem bírná a megnövekedett igénybevételt. Ahol heteken át ezredre pontos alkatrészeket képesek előállítani a mai technológiáknak köszönhetően, ott nem kell attól félni, hogy gyenge lesz valami. Előbb kopnak el ezek a motorok működő olajpumpa esetén, mint hogy főtengelyesek legyenek. Emiatt nem aggódnék. Itt az egyedül kétely az lehet, hogy a jelentkező erőhatásokból a DMF vajon mennyit tompít egy egytömegű lendkerékhez képest, de ahogy látom a jelenlévő tagok közül mindenkinek emiatt fáj legjobban a feje :D

...nem is a manipulált futásteljesítményektől :facepalm: Azon azért csodálkoznék, ha 2-300k km környékén megkotlanának a DMF-ek. Ezek a tünetek inkább félmilliós futásteljesítményekhez közel jelentkeznek (már nem a német gazdánál, mert neki ugye F10 van már, gőze sincs, mi az a DMF).

2015.09.10. 20:33

bendegúz írta:
waresz írta:
Zo78 írta:

Ez egy kicsit bonyolultabb... , és abszolút nem a "kényelem kedvéért lett kitalálva" ...

2015.09.10. 20:43

Az én véleményem pedig az, hogy a főtengely tervezésénél figyelembe veszik, hogy milyen lendkerék lesz rajta gyárilag. Erősen harcolnak a kilókkal. Nem egy motort adtam már el törött főtengelyes helyébe, pedig nincs évtizedes múltam. Erről azonban főként a 20d-sek mesélhetnének. Viszont valamiért a 81' 45i-m nem egyszer lerázta magáról a főtengely szíjtárcsát, pedig erősen benzines volt és nem dadogott a szentem.
Hozzászólás küldése

VigLink badge