![]() |
2008.02.13. 10:29
laca5 írta:Zami bocs hogy annyit kerdezek de szeretek tutira menni mert egypar liter karba bent jopar.
termostathazon rajta van a levegozteto csavar is? Amisik hogy itt nemreg irtad nekem hogy amikor legtelenitetted eleg volt a muanyagon levo csavart kiengedni ami a tartalyon van arra gondoltal? Meg tenyleg annyit hogy legtelenitetted lepesrol lepesre.
KOSZONOM Laca
2008.05.13. 00:11
2008.05.13. 17:18
tomi1000 írta:Sziasztok mindenki
Sajnos tavaly szeptemberben el kellett adnom az 528-asom..
Nehez szakasz ele neztem akkoriban, de szerencsere kaptam franko munkat itt angliaban es vettem is itt kint hamar egy 728-ast(E38, 1996(M52 motor)). Kituno a gep. Gyerekek. Idekint fele annyiba kerul az osszes hasznaltauto mint otthon... Viszont 18.000-Ft-os oraberrel dolgozik a szerelo
A gondom az, hogy az auto allo helyzetben hamar melegszik. Sosem alltam annyit hogy a piros mezobe menjen a vizmutato, de kb "fel ketto" iranyba felment 2x is. Probaltam hogy kuldom a gepet, mentem 2 igen kemeny kort a varosban, de a vizhofok mutato ugy allt 12 ora iranyaba mint a szog.(ahogy kell). Mentem autopalyan is, Londonban voltunk, volt par kicsi dugo, de 1 percnel tobbet nem alltam meg 1x sem. Mutato vegig fuggoleges volt.
De amikor baratnomet oktattam, hogy hogy kell jobbkormanyosautoval parkolni, es kanyarodni (mindezt egy ABC parkoloban), akkor majdnem felforrt a viz.
Ma pedig amikor egy parkolohazban beallt a forgalom, es 5 percenkent mentem 3 metert, megint majdnem megforrt a viz.
Vegigolvastam a forumot, es ellenoriztem par dolgot.
Viszko: Ha meglokom a ventillatort hideg allapotban, kb fel fordulatot fordul csak, tehat elvileg jo. Ha meleg a motor es odalepek, akkor megvan a Boeing hongja a kocsinak((hogy lehet meg jobban tesztelni a viszkot? ))
Thermostat: meleg allpotban meleg a felso es az also cso is a hutonel. (tudom ez nem sokat jelent)
A vizem nem fogy, es nagyon szep, nincs benne olaj sem!
A motorolaj szep, cseppfolyos, nem turos, nem habos, nem feher a beonto nyilasnal a kupak sem. Nem csokken az olajszintem sem!
A vizpumpa elvileg valamennyire biztos mukodik, mert a kiegyenlitotartalyban latni hogy mozog a viz. A kiegyenito tartaly a hutore epitve a motor fele helyezkedik el de kulonall a hutotol.
Ha van valakinek valami otlete hogy mi lehet a baj, kerem irjon hogy mit nezzek meg, mert nem akarom az osszes hutest befolyasolo cuccot kicserelni a kocsi araval egy osszegben.
Hangsulyozom, hogy csakis hosszas, 4-5 perces allas utan kezd melegedni a motor, de visszahul ha megyek vele. Mentem mar vagy 2000 km-t, semmi gond. Csak ha parkolni tanulunk... vagy nagyon nagy a dugo..
Emellett sziszego hangot hallat amikor leallitom a motort. Lehet hogy a fekrasegitonek a hangja, mert talan lyukas, de lehet talan valami vakum?? A fujo hangot 6-7 masodpercig hallani, mintha eresztene az ember egy kereket lefele ...
Ennel jobban nem tudom leirni.
Mi lehet a legvaloszinubb nekem ?
Thermostat, vizpumpa, vagy viszko?
Milyen sorrendben koltsem el a penzem?
Kerem irjatok, minden otlet erdekel...
Koszi, Tomi
2008.05.14. 12:44
strobi írta:tomi1000 írta:Sziasztok mindenki
Sajnos tavaly szeptemberben el kellett adnom az 528-asom..
Nehez szakasz ele neztem akkoriban, de szerencsere kaptam franko munkat itt angliaban es vettem is itt kint hamar egy 728-ast(E38, 1996(M52 motor)). Kituno a gep. Gyerekek. Idekint fele annyiba kerul az osszes hasznaltauto mint otthon... Viszont 18.000-Ft-os oraberrel dolgozik a szerelo
A gondom az, hogy az auto allo helyzetben hamar melegszik. Sosem alltam annyit hogy a piros mezobe menjen a vizmutato, de kb "fel ketto" iranyba felment 2x is. Probaltam hogy kuldom a gepet, mentem 2 igen kemeny kort a varosban, de a vizhofok mutato ugy allt 12 ora iranyaba mint a szog.(ahogy kell). Mentem autopalyan is, Londonban voltunk, volt par kicsi dugo, de 1 percnel tobbet nem alltam meg 1x sem. Mutato vegig fuggoleges volt.
De amikor baratnomet oktattam, hogy hogy kell jobbkormanyosautoval parkolni, es kanyarodni (mindezt egy ABC parkoloban), akkor majdnem felforrt a viz.
Ma pedig amikor egy parkolohazban beallt a forgalom, es 5 percenkent mentem 3 metert, megint majdnem megforrt a viz.
Vegigolvastam a forumot, es ellenoriztem par dolgot.
Viszko: Ha meglokom a ventillatort hideg allapotban, kb fel fordulatot fordul csak, tehat elvileg jo. Ha meleg a motor es odalepek, akkor megvan a Boeing hongja a kocsinak((hogy lehet meg jobban tesztelni a viszkot? ))
Thermostat: meleg allpotban meleg a felso es az also cso is a hutonel. (tudom ez nem sokat jelent)
A vizem nem fogy, es nagyon szep, nincs benne olaj sem!
A motorolaj szep, cseppfolyos, nem turos, nem habos, nem feher a beonto nyilasnal a kupak sem. Nem csokken az olajszintem sem!
A vizpumpa elvileg valamennyire biztos mukodik, mert a kiegyenlitotartalyban latni hogy mozog a viz. A kiegyenito tartaly a hutore epitve a motor fele helyezkedik el de kulonall a hutotol.
Ha van valakinek valami otlete hogy mi lehet a baj, kerem irjon hogy mit nezzek meg, mert nem akarom az osszes hutest befolyasolo cuccot kicserelni a kocsi araval egy osszegben.
Hangsulyozom, hogy csakis hosszas, 4-5 perces allas utan kezd melegedni a motor, de visszahul ha megyek vele. Mentem mar vagy 2000 km-t, semmi gond. Csak ha parkolni tanulunk... vagy nagyon nagy a dugo..
Emellett sziszego hangot hallat amikor leallitom a motort. Lehet hogy a fekrasegitonek a hangja, mert talan lyukas, de lehet talan valami vakum?? A fujo hangot 6-7 masodpercig hallani, mintha eresztene az ember egy kereket lefele ...
Ennel jobban nem tudom leirni.
Mi lehet a legvaloszinubb nekem ?
Thermostat, vizpumpa, vagy viszko?
Milyen sorrendben koltsem el a penzem?
Kerem irjatok, minden otlet erdekel...
Koszi, Tomi
A sziszegést leszámitva eggyértelműen termosztát tünetre utalnak a leirt dolgok!!!
2008.05.14. 20:20
2008.05.15. 23:43
Brumi írta:Megy a kiegészítő ventillátorod? Ez a hűtő előtt van, és a klíma bekapcsolásakor is be kell, hogy kapcsoljon!
2008.05.15. 23:46
tomi1000 írta:Brumi írta:Megy a kiegészítő ventillátorod? Ez a hűtő előtt van, és a klíma bekapcsolásakor is be kell, hogy kapcsoljon!
Ha jol tudom az a ventillator a klimahoz tartozik, es fuggetlen a hutestol. Tudnal kuldeni kepet az etk-bol? Katt ide
De minden tudomasom szerint csak a viszkos ventillator felel a hutesert. Az elektromos ventillator csak a klimahoz dolgozik ha megy a klima!?!!?
Holnap megnezem.
Tomi
2008.05.16. 00:18
2008.05.19. 21:56
Brumi írta:Nem nagyon igazodom még ki az ETK-n, de szerintem ez az:
Ahogy Admin is említette, ez kiegészítésként is működik. E39-en az a hibája, hogy ha be van kapcsolva a klímád, ez megy. Még ha épp 200Km/h-val tepersz a pályán, a ventillátor akkor is szép lassan, de teker. Gondolom E38-on sincs ez másképp. Emiatt viszont idővel elromlik. Elvileg maga a venti 3 állású. Alapból kis fordulaton dolgozik, amit ha kell, megnövel akár két fázisban.
Ha egyáltalán nem kapcsol be, emiatt melegedhet a vized. De nem feltétlenül a venti a baj, lehet, hogy a vezérlése nem ad jelet. Ki kell méretni! De a ventillátor a valószínübb!
2008.05.19. 22:34
tomi1000 írta:Plusz ki kell cserelni a kartell gaz szuromet. Kerestem a realoem-en kepet hogy hol lehet, de nem nagyon talaltam. Tudna valaki nekem kuldeni egy linket?
Elvileg a szelepfedel alatt van asszem.
Udv, Tomi
2008.05.20. 20:21
efer írta:tomi1000 írta:Plusz ki kell cserelni a kartell gaz szuromet. Kerestem a realoem-en kepet hogy hol lehet, de nem nagyon talaltam. Tudna valaki nekem kuldeni egy linket?
Elvileg a szelepfedel alatt van asszem.
Udv, Tomi
nézd meg itt:
http://www.e39.hu/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=279
ETK kép
2008.05.23. 14:45
2008.05.23. 16:56
2008.05.24. 00:02
2008.05.24. 00:45
lukacsas írta:Rosszul fogalmaztam. Ha hűteni kell a klímát akkor persze folyamatosan megy, de ha mondjuk nem hűtesz de a motor melegszik akkor 20 km/h alatt bekapcsol és rásegít a belső ventire. Pl.: 17-18 fok dugó. Amúgy érdemes néha nagynyomásúval kitisztítani a hűtőrácsot mert sokszor az okozza a motor melegedését. A venti lapátnál meg kontakthiba szokott előfordulni, téli időszak után érdemes álló helyzetben amikor a motor olyan 86+ fokos rásegítéssel átforgatni, elég gyenge motor hajtja, így beragadhat. Megolajozni meg elég macera a nehéz hozzáférhetőség miatt.
És még csodálkoznak az emberek ha nyáron száguldozunk a városban. Legközelebb kiírom a hátsó szélvédőre, hogy csak a motort hűtöm
Ez jó volt! 2008.05.24. 14:26
lukacsas írta:Rosszul fogalmaztam. Ha hűteni kell a klímát akkor persze folyamatosan megy, de ha mondjuk nem hűtesz de a motor melegszik akkor 20 km/h alatt bekapcsol és rásegít a belső ventire. Pl.: 17-18 fok dugó. Amúgy érdemes néha nagynyomásúval kitisztítani a hűtőrácsot mert sokszor az okozza a motor melegedését. A venti lapátnál meg kontakthiba szokott előfordulni, téli időszak után érdemes álló helyzetben amikor a motor olyan 86+ fokos rásegítéssel átforgatni, elég gyenge motor hajtja, így beragadhat. Megolajozni meg elég macera a nehéz hozzáférhetőség miatt.
És még csodálkoznak az emberek ha nyáron száguldozunk a városban. Legközelebb kiírom a hátsó szélvédőre, hogy csak a motort hűtöm
2008.05.24. 14:50
2008.05.24. 15:06
Oldboy írta:Fellehet, tavaly az NT-sek nekem megcsinálták.
2008.05.26. 00:37
Anti520i írta:lukacsas írta:Rosszul fogalmaztam. Ha hűteni kell a klímát akkor persze folyamatosan megy, de ha mondjuk nem hűtesz de a motor melegszik akkor 20 km/h alatt bekapcsol és rásegít a belső ventire. Pl.: 17-18 fok dugó. Amúgy érdemes néha nagynyomásúval kitisztítani a hűtőrácsot mert sokszor az okozza a motor melegedését. A venti lapátnál meg kontakthiba szokott előfordulni, téli időszak után érdemes álló helyzetben amikor a motor olyan 86+ fokos rásegítéssel átforgatni, elég gyenge motor hajtja, így beragadhat. Megolajozni meg elég macera a nehéz hozzáférhetőség miatt.
Helló!
Ezeket a ventilátorokat fel lehet újítani?Új csapágyakra gondoltam.
2008.05.26. 10:56
tomi1000 írta:Anti520i írta:lukacsas írta:Rosszul fogalmaztam. Ha hűteni kell a klímát akkor persze folyamatosan megy, de ha mondjuk nem hűtesz de a motor melegszik akkor 20 km/h alatt bekapcsol és rásegít a belső ventire. Pl.: 17-18 fok dugó. Amúgy érdemes néha nagynyomásúval kitisztítani a hűtőrácsot mert sokszor az okozza a motor melegedését. A venti lapátnál meg kontakthiba szokott előfordulni, téli időszak után érdemes álló helyzetben amikor a motor olyan 86+ fokos rásegítéssel átforgatni, elég gyenge motor hajtja, így beragadhat. Megolajozni meg elég macera a nehéz hozzáférhetőség miatt.
Helló!
Ezeket a ventilátorokat fel lehet újítani?Új csapágyakra gondoltam.
Sziasztok,
Nagyon orulok hogy jol mukodik a regi 528-as verdámJeep cherokee-m volt de januarban eladtam, es mar itt angliában nyomom a gázt. Csak BMW-m lesz mindig is! Imádom.
És amúgy neked kicserélték azt az elektromos ventillátort? Vagy mit kellett vele csinálni?
Én is néztem a vizhofokot menetközben néha, és mindig 86 fok volt. Dugóban 95-98 max. Amugy ha megy a klima, sokkal hamarabb melegszik az autó. A BMW vizhőfokmutató egy bizonyos hőmérséklet tartományban középen áll. Csak akkor indul el fel-le ha eme tartomány alá/fölé megy a vizhőfok. (nekem a hűtőkimosás segített!) Azóta 1x sem mozdult meg a mutató.
De holnap bekapcsolom majd a titkos menüt és megnézem mit ir vizhőfokra.
Üdv, Tomi