![]() |
2014.11.06. 15:23
2014.11.06. 19:13
barca1127 írta:Üdvözlet!
Nem rég vásároltam egy e39 525 tds-t. 1996.-os évjáratú. Bőr ülések vannak benne viszont gyárilag nem az volt benn. A bőr ülések 2000. évjáratúak. A légzsák lámpa égett benn, próbáltam utána járni, hogy mi lehet a probléma, és az ülés alatt a csatlakozók nem voltak össze dugva, mert nem kompatibilisek egymással. Megmutattam egy szerelőnek aki szerint lehetséges, hogy a bőr ülésekben van fűtés. A kérdésem a következő: Honnan tudom kideríteni, hogy az ülésben van-e fűtés, és ha van mi kell hozzá, hogy a légzsák is helyesen működjön és a fűtés is jó legyen.
2014.11.06. 20:33
barca1127 írta:Üdvözlet!
Nem rég vásároltam egy e39 525 tds-t. 1996.-os évjáratú. Bőr ülések vannak benne viszont gyárilag nem az volt benn. A bőr ülések 2000. évjáratúak. A légzsák lámpa égett benn, próbáltam utána járni, hogy mi lehet a probléma, és az ülés alatt a csatlakozók nem voltak össze dugva, mert nem kompatibilisek egymással. Megmutattam egy szerelőnek aki szerint lehetséges, hogy a bőr ülésekben van fűtés. A kérdésem a következő: Honnan tudom kideríteni, hogy az ülésben van-e fűtés, és ha van mi kell hozzá, hogy a légzsák is helyesen működjön és a fűtés is jó legyen.
2014.11.07. 16:34
odus írta:barca1127 írta:Üdvözlet!
Gondolom, nem elektromosak az új ülések, mert csatlakozó nélkül nem nagyon lehetne állítani.
Ha megnézed az ülésen lévő csatlakozót, és az egyik sarkában találsz két darab kb. 3-4 mm széles pint és egy keskenyebbet,
akkor van az ülésben fűtés. A bekötés már bonyolultabb, át kell alakítanod az autó csatlakozóját az üléshez passzolóra, plusz kell
egy ülésfűtéses kapcsolópanel a középkonzolra. A másik lehetőség, hogy az ülés csatiját alakítod át régire, de ott meg az még macerásabb. Az övfeszítő miatt mindenképpen meg kellene oldanod a harmonizációt.
Üdv.
odus
2014.11.07. 18:50
barca1127 írta:Azt hiszem, hogy van benn akkor fűtés. Akkor kell hozzá 2 ellen csatlakozója az üléseknek, új fajta kapcsoló konzollal ha jól tudom, mert az ülés 2000-es évjáratú és ha jól tudom akkor ahhoz az új gomb passzol csak és ahhoz meg tartó konzolt is kell cserélni. Ezen kívűl még mire van szükségem és kb. mennyi pénzbe kerül egy ilyen manőver? (javíts ki ha tévedek)
2014.11.07. 20:08
odus írta:barca1127 írta:Azt hiszem, hogy van benn akkor fűtés. Akkor kell hozzá 2 ellen csatlakozója az üléseknek, új fajta kapcsoló konzollal ha jól tudom, mert az ülés 2000-es évjáratú és ha jól tudom akkor ahhoz az új gomb passzol csak és ahhoz meg tartó konzolt is kell cserélni. Ezen kívűl még mire van szükségem és kb. mennyi pénzbe kerül egy ilyen manőver? (javíts ki ha tévedek)
Szerintem dőlj hátra, mert hosszú lesz.
Először is be kell szerezned a következőket:
1. Az ülésedhez passzoló csatlakozók. ha rám hallgatsz, olyat keresel, amin van legalább 20-30 cm kábel, így a
pinezéssel nem kell foglalkoznod.
2. Kell szerezned egy ülésfűtést vezérelni tudó kapcsolóközpontot. itt is fontos, hogy csatlakozóval és az azon lévő kábellel együtt vedd meg.
3. Kell még a WDS (Wiring Diagram System) nevű alkalmazás, amiből meg tudod nézni, hogy a mostani csatlakozód kábeleid hová kell kötnöd az új csatlakozóban.
Ezek az anyagi dolgokat érintő beszerzések, a többit, ha van hozzá affinitásod, te is meg tudod csinálni. Én két fázisban oldanám meg az ügyet:
1. Először beszerezed az új üléshez való csatlakozókat a kábelekkel együtt. Olyat keress, amiben már benne van az ülésfűtés kábele is. A WDS-ben megnézed, mit hová kell kötnöd. levágod a régi csatlakozót, és összeforrasztod a csatlakozó kábeleit a régi kábeleiddel. Az ülésfűtéssel egyelőre nem foglalkozol. ha ezzel megvagy, törlöd (törölteted) az ülés foglaltságjelző és övfeszítő hiányából adódó hibakódokat, és a biztonságtechnikai részekkel megvagy. Ehhez nem kell túl sok munka, pár óra alatt kész.
2. Beszerzed a kapcsoló központot csatlakozóval és kábellel együtt. A WDS-ben megnézed a bekötését. veszel egy nagy levegőt, szétszeded a fél autót, és bekábelezed a központ tápját a kesztyűtartó mögötti biztosítéktáblába, illetve a két ülés kábeleit a központtól az üléscsatlakozókig. Azt nem tudom, ahhoz kell-e külön valami, hogy a kapcsoló központot a helyére tedd, talán valaki megmondja.
Még hab a tortán, ha szólsz az autódnak, hogy van ilyen központod (recoding).
Ha ez túl sok, inkább keress valakit, aki megcsinálja. Az adatlapodon nem látom, hol tartózkodsz, segítene, ha megadnád.
Remélem segítettem
Odus
2014.11.10. 13:58
barca1127 írta:Nagyon sokat segítettél, köszi. Már tisztában vagyok a dolgokkal. Egyébként Zala megyében lakom. Ha tudsz itt ajánlani valakit esetleg azt megköszönném.
2014.11.10. 14:35
odus írta:Ha ez túl sok, inkább keress valakit, aki megcsinálja.
2014.11.10. 15:38
odus írta:barca1127 írta:Nagyon sokat segítettél, köszi. Már tisztában vagyok a dolgokkal. Egyébként Zala megyében lakom. Ha tudsz itt ajánlani valakit esetleg azt megköszönném.
Arrafelé sajnos nem vagyok ismerők. A beszerzéshez Schitzer vagy Gallaca kollégát ajánlottam volna, de ők nem azon a környéken vannak.
2014.11.10. 17:02
barca1127 írta:odus írta:barca1127 írta:Nagyon sokat segítettél, köszi. Már tisztában vagyok a dolgokkal. Egyébként Zala megyében lakom. Ha tudsz itt ajánlani valakit esetleg azt megköszönném.
Arrafelé sajnos nem vagyok ismerők. A beszerzéshez Schitzer vagy Gallaca kollégát ajánlottam volna, de ők nem azon a környéken vannak.
Kár sajnos, de talán embert találok aki megcsinálja és ért hozzá, csak abban kellene nekem segítség, hogy honnan tudom beszerezni ezeket az alkatrészeket amikre szükségem van.
2014.11.10. 20:36
odus írta: Ezen kívül ajánlom figyelmedbe Jerry hozzászólását, azt figyelembe véve teljes kábelköteget kellene keresned.
2014.11.10. 21:43
2014.11.25. 13:09
2014.11.25. 13:20
barca1127 írta:Abba esetleg nem tudsz segíteni, hogy honnan tudnám letölteni WDS nevű alkalmazást? Az online sajnos nem működik. Köszi!
2014.11.25. 14:21
2014.11.25. 14:48
2014.12.18. 09:06
2014.12.18. 09:15
barca1127 írta:odáig eljutottam, hogy bent vannak az ülések a padlólemez csatijait kicsereltem, a futes vezetékeit felhuztam a központig, a táp kábel megy a biztosíték táblahoz.. Viszont maradt két db kanóc..(nem az asc) Egy fehér alapon piros csík, sárga szaggatással és egy lila kék csíkkal, mind a kettő vékony..igazából az a kérdésem hogy hova kell még kötni az ülés a központi egység és a biztosíték táblán kívül hogy működjön..?
2014.12.18. 10:41
odus írta:barca1127 írta:odáig eljutottam, hogy bent vannak az ülések a padlólemez csatijait kicsereltem, a futes vezetékeit felhuztam a központig, a táp kábel megy a biztosíték táblahoz.. Viszont maradt két db kanóc..(nem az asc) Egy fehér alapon piros csík, sárga szaggatással és egy lila kék csíkkal, mind a kettő vékony..igazából az a kérdésem hogy hova kell még kötni az ülés a központi egység és a biztosíték táblán kívül hogy működjön..?
Ha a csatlakozóban a fűtés tápja mellett vannak, akkor az a hőmérséklet érzékelő,
azokat is a kapcsolóközpontba kell kötni. De a wds-ben a pin száma alapján is meg tudod nézni.
2014.12.18. 10:57
barca1127 írta:odus írta:barca1127 írta:odáig eljutottam, hogy bent vannak az ülések a padlólemez csatijait kicsereltem, a futes vezetékeit felhuztam a központig, a táp kábel megy a biztosíték táblahoz.. Viszont maradt két db kanóc..(nem az asc) Egy fehér alapon piros csík, sárga szaggatással és egy lila kék csíkkal, mind a kettő vékony..igazából az a kérdésem hogy hova kell még kötni az ülés a központi egység és a biztosíték táblán kívül hogy működjön..?
Ha a csatlakozóban a fűtés tápja mellett vannak, akkor az a hőmérséklet érzékelő,
azokat is a kapcsolóközpontba kell kötni. De a wds-ben a pin száma alapján is meg tudod nézni.
Az az érdekes, hogy a jobb egy alatt két vezetékkel több van, mint bal oldalt. De azok nem tudom hova mennek..hasonló színű az a két kábel ami jön központiegységből és nem tudom hova mennek..lehet, hogy fél úton kéne találkozniuk pl. légzsákvezérlőbe..Megpróbálom a wds-ben megnézni csak sajnos nem tudom megnyitani pedig letöltöttem..