Facebook E39.hu Google+ E39.hu Youtube E39.hu Twitter E39.hu Instagram E39.hu
Hozzászólás küldése

2009.09.25. 23:37

admin írta:[url=http://Bömbi.e39.hu/automata_valto/automata_valto.htm]Jackson féle le irás köszönjük![/url]

:franko:

2009.09.26. 15:54

Nagyon korrekt leirás, hálás köszönet!
Valszeg én is meglátogatom őket, végül is nincs gond de ne is legyen.
( Asszem óriási szerencsém van, hogy te is egy 540-es otomatába habarottál bele. )

2009.09.26. 16:33

Kép

2009.09.26. 17:13

Celtic írta:Kép

Mit mosolyogsz "moderátor"? :lol: :lol: Kézit kellett volna vennem?

Jackson, aki beszól

2009.09.26. 18:51

smiley teszt volt csak :)
Nem, dehogy. jó az :)

2009.09.26. 22:25

MChris írta:
admin írta:[url=http://Bömbi.e39.hu/automata_valto/automata_valto.htm]Jackson féle le irás köszönjük![/url]

Köszönjük szépen! Tényleg egészen részletes, és hálásak vagyunk, hogy a szerelés közben Te is dolgoztál. Tanulságos és bárki ezentúl bármikor belenézhet. Ez jó!
Azért zárójelben leírom az én véleményemet az egészről:
(itt is van rengeteg hibalehetőség, DE: a váló lelke a citrom. Ha meg akarja adni magát, úgyis megteszi. A csere nem haszontalan dolog, de annyit ér neki, mint halottnak a csók!)
De azért ne aggódj Jackson! A Tiéd nem fog besz@rni! (mert ZF) :wink:

2009.09.27. 01:16

simi64 írta:
MChris írta:

Köszönjük szépen! Tényleg egészen részletes, és hálásak vagyunk, hogy a szerelés közben Te is dolgoztál. Tanulságos és bárki ezentúl bármikor belenézhet. Ez jó!
(itt is van rengeteg hibalehetőség, DE: a váló lelke a citrom. Ha meg akarja adni magát, úgyis megteszi. A csere nem haszontalan dolog, de annyit ér neki, mint halottnak a csók!)

Igazán nem szeretnélek megbántani!
Ezt tényleg komolyan gondolod?
Csak azért kérdezem mert, nem szerencsés dolog a kevésbé
hozzáértőket "félreinformálni". :roll:

2009.09.27. 10:29

tbi01 írta:
simi64 írta:
MChris írta:

Javítsd ki, ha valamit rosszul írtam :wink:

2009.09.27. 13:53

simi64 írta:
tbi01 írta:
simi64 írta:
MChris írta:

Beszélgettem a Papp Tamás-al erről a ne vontassunk mert meghal a nyomaték konverter (avagy turbina, wandler, citrom). Nos a poén az hogy semmi mechanikai cucc nincs turbinában (igy magyar és rövidebb). Csak az olaj és még anyag darabok se szokta le válni belölle. Ami teleszokta szemetelni az olajat az a nyomaték konverter kuplungja (avagy lock-up) ez ami bezár nagy sebességen, hogy kisebb legyen a fogyasztás (ne csússzon) na ennek a dörzs felülete kopik le.
Ami még szemcséket okoz az a váltó lamellák (tehát a bolygóműves rész elötti kuplung) mivel ezek érnek amikor kapcsolsz egy fokozatot (van egy kép ahol látszanak a sorozatban).
Mind a két helyről érkező részecske aztán bekóvályogja a teljes váltót és szépel elrontja a vezérlést. Ezért célszerű főleg az olaj csere. Ha már nagyon halott a turbina kuplung akkor fém a fémen dörzsölődik na ekkor már nagyobb forgács darabok jelennek meg.
A röhej, hogy amikor kérdeztem ezt a szabad-e vontatni automtával kérdést neki szegeztem a Tamásnak akkor azt mondta. Mert miért is nem szabad mi az ami terhelődik ilyen gondoljam csak végig. A nagy nyomatékot ami vontatásnál keletkezik a nyomaték konverter kapja és mint közvetitő közeg az olaj "dolgozik". Ebből következik, hogy gyorsabban és jobban melegszik az olaj a terhelésre. Amerikában hatalmas nagy pickup-oknál is tudják ezt és elvégzik az egyetlen módositást ami szükséges:
- egy plusz olajhűtő felszerelését. Tehát hogy jobban tudja hűteni a váltóolajat.

A vontatásnál a váltóolaj hűtő alul méretezése az egyetlen tényező ami gondot okozhat. Elindulásnál természetesen egy mögöttünk 1tonnás vontatmánnyal ugyanúgy igénybe veszi a kézi váltó kuplungját. Nem lehet észnélkül padlózni azzal sem.
Hogy lássak egy élő példát erre az plusz olajhűtőre például ott állt a Papp Tamás verseny motorja szétszedve elején kettő motorolajhűtővel (mivel versenypálya motornál muszály).

Tehát vissza a témához. A váltó lelke a vezérlés mivel itt minden egyes kis apró forgács vagy szemcse darab komoly hibákat okozhat. A nyomaték konverter kopása nem hirtelen hiba igazából szépen fokozatosan szokott tönkre menni. Ellenben a vezérlés dugatyúi közé szorult szemcse őrült hibákat képes generálni.
"A csere nem haszontalan dolog, de annyit ér neki, mint halottnak a csók!" Pontositom a beszólásod a félre értések elkerülése végett:
A csere SZÜKSÉGES dolog a váltó állapotának megörzése miatt. De hamár komolyabb hiba van a váltót javitani kell a csere nem segit.
Hozzá tenném, hogy ha megvan javitva (rendesen) és normálisan használod a ZF váltóba nyugottan számithatsz a következő 300ekm-re

Meséltek a Papp Tamásék olyan amerikai ha jól emlékszem talán musztáng váltót amiben öklömnyi dugattyúk voltak és valami iszonyú nagy kilóméter szám hiba nélkül (ebben a ZF váltóban a leganyobb dugattyú talán köröm méretű). Egyszerűen azt mesélték el amit általánosan is tapasztalok , hogy egyre szarabb minőségű mechanikai cuccokat csinálnak a direkt max.3-5 éves élettartam marketing baromság miatt.
A legtöbbet kibirt váltó amit láttak 1millió kilómétert tartalmazott és nem volt komolyabb baja.

Jackson, aki megdöbbenve értette meg, hogy egy automata váltó ideális körülmények között többet bir ki mint egy kézi

2009.09.27. 23:56

simi64 írta:
tbi01 írta:
simi64 írta:
MChris írta:

Mivel a "citrom" azaz a wandler a motor és a váltó közötti kapcsolatot teremti meg, mint a
manuálisnál a kuplung, ezért nem is a váltó lelke. A fokozatok kapcsolásában sincs szerepe.
Természetesen, ha tönkremegy akkor nagy a gáz,de ez nem túl gyakori.
Az olajcserét pedig nem tartom feleslegesnek. Szedtem már szét elég sok
váltót ahhoz, hogy lássam mennyi sz@r rakódik le a belsejében.
Abban viszont teljesen egyet értek,hogy a ZF igen tartós darab! :D

2009.09.28. 00:24

tbi01 írta:
simi64 írta:
tbi01 írta:
simi64 írta:
MChris írta:

Mivel a "citrom" azaz a wandler a motor és a váltó közötti kapcsolatot teremti meg, mint a
manuálisnál a kuplung, ezért nem is a váltó lelke. A fokozatok kapcsolásában sincs szerepe.
Természetesen, ha tönkremegy akkor nagy a gáz,de ez nem túl gyakori.
Az olajcserét pedig nem tartom feleslegesnek. Szedtem már szét elég sok
váltót ahhoz, hogy lássam mennyi sz@r rakódik le a belsejében.
Abban viszont teljesen egyet értek,hogy a ZF igen tartós darab! :D

Ezért is írtam volt, hogy nem haszontalan dolog. De, ha 10 évig nyúzták, már nyugodtan cserélhetsz, nem ér semmit! Ha visszaolvasol itt is volt rá példa, hogy pont olajcsere után sz@rt be!
Még 1x leírom: a ()-ben lévő rész a saját véleményem az egészről ezért is van zárójelben. Ha váltó javításra kerül sor, az az esetek nagy %-ában wandler.
Ja, és gyakorlatilag javíthatatlan!
De hangsúlyozom és nem tudom elégszer:
a sz@r GM váltóról beszélünk!

2009.09.28. 09:11

simi64 írta:Ezért is írtam volt, hogy nem haszontalan dolog. De, ha 10 évig nyúzták, már nyugodtan cserélhetsz, nem ér semmit! Ha visszaolvasol itt is volt rá példa, hogy pont olajcsere után sz@rt be!
Még 1x leírom: a ()-ben lévő rész a saját véleményem az egészről ezért is van zárójelben. Ha váltó javításra kerül sor, az az esetek nagy %-ában wandler.

Értjük értjük, igen minden hozzászólás a saját magán vélemnyünk. Én se vagyok váltó tervező mérnök :D
Az olaj csere után beszar esetben:
Már az olaj csere elött is hibás csak éppen a szeméttel teli olaj tömiti a vezérlésben lévő réseket. Aztán amikor jön az olaj csere akkor kijön a szemét és bele megy a friss olaj ami nem tömit elfojik a vezérlő dugatyú mellett és ekkor hülye nyomások mennek a kuplungokra. Amelyek mondjuk a kisebb nyomástól megcsúsznak.
Ezt érzékeli a elektronika a motor, turbina, kilépő fordulatszám különbségből és nagyobb nyomásra állitja a vezérést. Na ettől ideig óráig jobb lessz csak éppen még gyorsabban borul a bili, mert még jobban igénybe veszi a dolgokat. És utánna rohamosan romlik.

Pont arról beszéltünk a srácokkal ha nem lepne el minket a mindent olcsóbban és rövid élettartamra marketing baromság akkor simán lehetne túlélő váltót csinálni:
- Wandler külön olaj körön egy komolyabb hűtővel. Mivel a vezérlés és a lamellákánál nem melegszik az olaj.
- vezérlés házát nem a legszarabb alublokból csinálni mivel nekem is ezért kopik ki a ház. És mivel nanométerre össze vannak csiszolva természetesen nem lehet külön dugatyút vagy házat cserélni csak egybe ami 300eFt újonnan.

A GM-ről annyit meséltek, hogy sokkal szarabb és tényleg szegény GM váltósok a hülye amerikai szabályozás miatt szenvednek (hogy legyen valami amerikai a kocsiban, az hogy a GM akkor nem tudott komolyabb nyomatékú váltót gyártani ilyen paraméterek mellett nem volt érdekes).

simi64:Hogy a GM esetében mindig a wandler szar be nem tudom mivel engem a ZF érdekelt. Azt azonban nem mond, hogy nem ér semmit az olaj csere mert, pont az olaj cserék hiánya miatt szarik be a váltó. Tehát rendszeres olaj cserével az ember megelőzheti az automata váltó állapotának romlását.
Ha kopott a motor akkor se mondod azt, hogy ne cseréljünk motorolajat már úgy is késő. A végén még azt a következtetést vonják le a honlapon lévő zöldséges és fogorvos-ok hogy nem kell váltóolaj csere pedig dehogynem.

Jackson, aki válaszolt

2009.09.28. 09:54

:D
jackson írta:
simi64 írta:Ezért is írtam volt, hogy nem haszontalan dolog. De, ha 10 évig nyúzták, már nyugodtan cserélhetsz, nem ér semmit! Ha visszaolvasol itt is volt rá példa, hogy pont olajcsere után sz@rt be!

Tehát rendszeres olaj cserével az ember megelőzheti az automata váltó állapotának romlását.
Ha kopott a motor akkor se mondod azt, hogy ne cseréljünk motorolajat már úgy is késő. A végén még azt a következtetést vonják le a honlapon lévő zöldséges és fogorvos-ok hogy nem kell váltóolaj csere pedig dehogynem.

Jackson, aki válaszolt

Nagyjából erre céloztam én is! :D

2009.09.28. 13:34

tbi01 írta::D
jackson írta:

Tehát rendszeres olaj cserével az ember megelőzheti az automata váltó állapotának romlását.

Jackson, aki válaszolt

Nagyjából erre céloztam én is! :D

Kell, kell!
Csakhogy 8-10-12 évig nem mi hajtottuk, és nem tudjuk, hogyan :cry:

2009.09.28. 14:07

simi64 írta:
tbi01 írta:Nagyjából erre céloztam én is! :D

Kell, kell!

És akkor az a megoldás, hogy ne cserélje?

Jackson, aki sarokba szorít csak nehogy simi Grabovszky legyen (hogy a francba hogyan kell leirni)

2009.09.29. 00:59

jackson írta:
simi64 írta:

Kell, kell!

Jackson, aki sarokba szorít csak nehogy simi Grabovszky legyen (hogy a francba hogyan kell leirni)

:D :taps:

2009.09.29. 09:08

tbi01 írta:
jackson írta:
simi64 írta:

Kell, kell!

:D :taps:

Helo
Ja és ebbe is PROLONG :wink: :wink: ha még nem írtam volna
üdv zoli

Tanulságként autómata váltó!!!

2009.09.29. 16:08

Csak megosztanám mindenkivel az autómataváltómmal kapcsolatos tapasztalataimat,100.000 km -el vettem annak idején a kocsimat, rendszeresen volt szervizelve a váltót még nétországban szervizeltettem egyszer 112.000 km-nél egy cső szakadt el szerencsére ezt még ingyenesen leszervizeltette akitől vettem, mert hívtam, hogy baj van. /Németországi kerskedő/ Teljes olaj csere stb.

191.000 KM Horvátország Brac sziget váltó 12%-os emelkedőn felbőgöt, az ató elkezdett hátrafelé gurulni, ekkor már tudtam, hogy elég szar a helyzet, hívtam a szerelőm aki elmondta, hogy safty fokozatba vált ilyenkor a váltó. ami 3. ban működik max 80 km/h lehet menni azt elfejtette mondani, hogy csak előre, perszer amikor egyedül kellett erőlködnöm a kitolásával két autó közül erre én is rájöttem. A szerelő persze azt mondta hozassam haza az autót vagy jöjjek vele haza (emelkedők, tömb kellege autó pálya elég szar lett volna szállítás kb: 300 Ft 1000 km) Szerencsére helyiek segítségével sikerült találnom egy nagyon jó BMW magán szervízt Split mellett amit adott esetben mindenkinek tudok ajánlani. Lényeg, hogy a konverterem tört el a teljes szerelés új alkatrészekkel 720 egyéb kiadásokkal taxi, tréler 800 körül volt. Ez volt az első alkalom amikor megrendült egy kicsit :evil: a bizalom az autómmal szemben!!! Az volt a szerncsém hogy az első nap történt és 1 hét alatt megcsinálták.Itthon is kb. ennyi lett volna. Kifele menet nem foglalkoztam vele hogy az autó egy kicsit rángatot olyan mintaha nem lenne jó az üzemanyag kb. 1000 km már előre jelzett nem foglalkoztam vele!!!

Ezért jó odafigyelni a nem szokványos dolgokra!!! :lol:

Re: Tanulságként autómata váltó!!!

2009.09.29. 16:21

KoverT írta:Csak megosztanám mindenkivel az autómataváltómmal kapcsolatos tapasztalataimat,100.000 km -el vettem annak idején a kocsimat, rendszeresen volt szervizelve a váltót még nétországban szervizeltettem egyszer 112.000 km-nél egy cső szakadt el szerencsére ezt még ingyenesen leszervizeltette akitől vettem, mert hívtam, hogy baj van. /Németországi kerskedő/ Teljes olaj csere stb.

191.000 KM Horvátország Brac sziget váltó 12%-os emelkedőn felbőgöt, az ató elkezdett hátrafelé gurulni, ekkor már tudtam, hogy elég szar a helyzet, hívtam a szerelőm aki elmondta, hogy safty fokozatba vált ilyenkor a váltó. ami 3. ban működik max 80 km/h lehet menni azt elfejtette mondani, hogy csak előre, perszer amikor egyedül kellett erőlködnöm a kitolásával két autó közül erre én is rájöttem. A szerelő persze azt mondta hozassam haza az autót vagy jöjjek vele haza (emelkedők, tömb kellege autó pálya elég szar lett volna szállítás kb: 300 Ft 1000 km) Szerencsére helyiek segítségével sikerült találnom egy nagyon jó Bömbi magán szervízt Split mellett amit adott esetben mindenkinek tudok ajánlani. Lényeg, hogy a konverterem tört el a teljes szerelés új alkatrészekkel 720 egyéb kiadásokkal taxi, tréler 800 körül volt. Ez volt az első alkalom amikor megrendült egy kicsit :evil: a bizalom az autómmal szemben!!! Az volt a szerncsém hogy az első nap történt és 1 hét alatt megcsinálták.Itthon is kb. ennyi lett volna. Kifele menet nem foglalkoztam vele hogy az autó egy kicsit rángatot olyan mintaha nem lenne jó az üzemanyag kb. 1000 km már előre jelzett nem foglalkoztam vele!!!

Helo KoverT
A 720-800 körül :roll: milyen pénzben volt :?: :?: :?:
üdv zoli

Re: Tanulságként autómata váltó!!!

2009.09.29. 16:27

lepke írta:
KoverT írta:Csak megosztanám mindenkivel az autómataváltómmal kapcsolatos tapasztalataimat,100.000 km -el vettem annak idején a kocsimat, rendszeresen volt szervizelve a váltót még nétországban szervizeltettem egyszer 112.000 km-nél egy cső szakadt el szerencsére ezt még ingyenesen leszervizeltette akitől vettem, mert hívtam, hogy baj van. /Németországi kerskedő/ Teljes olaj csere stb.

191.000 KM Horvátország Brac sziget váltó 12%-os emelkedőn felbőgöt, az ató elkezdett hátrafelé gurulni, ekkor már tudtam, hogy elég szar a helyzet, hívtam a szerelőm aki elmondta, hogy safty fokozatba vált ilyenkor a váltó. ami 3. ban működik max 80 km/h lehet menni azt elfejtette mondani, hogy csak előre, perszer amikor egyedül kellett erőlködnöm a kitolásával két autó közül erre én is rájöttem. A szerelő persze azt mondta hozassam haza az autót vagy jöjjek vele haza (emelkedők, tömb kellege autó pálya elég szar lett volna szállítás kb: 300 Ft 1000 km) Szerencsére helyiek segítségével sikerült találnom egy nagyon jó Bömbi magán szervízt Split mellett amit adott esetben mindenkinek tudok ajánlani. Lényeg, hogy a konverterem tört el a teljes szerelés új alkatrészekkel 720 egyéb kiadásokkal taxi, tréler 800 körül volt. Ez volt az első alkalom amikor megrendült egy kicsit :evil: a bizalom az autómmal szemben!!! Az volt a szerncsém hogy az első nap történt és 1 hét alatt megcsinálták.Itthon is kb. ennyi lett volna. Kifele menet nem foglalkoztam vele hogy az autó egy kicsit rángatot olyan mintaha nem lenne jó az üzemanyag kb. 1000 km már előre jelzett nem foglalkoztam vele!!!

Helo KoverT
A 720-800 körül :roll: milyen pénzben volt :?: :?: :?:
üdv zoli

Igen érdekes mivel a helyi mani a kúna HRK ami cirka 37 forint, de igy 800*37=30.000ft??? Akkor minden váltós rohan ki nyaralás keretében wandler cserélni 300eft helyett 30eFtért.

Jackson, aki kérdi mert ha igaz és jó a kocsi akkor klubbosan tömegesen kimegyünk nyaralni :lol:
Hozzászólás küldése

VigLink badge