![]() |
2010.02.02. 10:16
Leni írta:admin írta:party írta: csak az AC-ját nem néztem meg, de nem is hallom hogy "dobolna"
Nem tudom a pontos működési elvét de nálam működik a kályha és nem dobol az AC-ja normál üzembe.Csak akkor dobol ha állófűtésként használom.
Nem akarok okoskodni, de a dobolás a működése miatt van, ugyanis nem szivattyú, hanem pumpa ( memprán szivattyúhoz hasonlít ). Annyit olvastam róla, hogy álló állapotban el kell zárja az üzemanyag útját, tűzvédelmi szempontok miatt.
Leni
2010.02.02. 10:23
2010.02.02. 10:37
jackson írta:Viper írta:Angel írta:jackson írta:Angel írta:Már nézte Jackson és csak annyit írt hogy nem érzékelte az keringetőszivttyút. De már azt is kicseréltem
Igen Angel visszatérő vendég nálam. Csak a kontakt hiba nem biztos hogy fent áll ha éppen nézzük.
Jackson, aki bólogat
Magam fogom szétszedni és megtisztogatni minden érintkezőt leis próbálom lámpázni stb. Ha ez sem segít marad a szakszervíz
Nem egészen értem ezt a kiegészítő fűtést. Mi a gyakorlati haszna?
Nos akkor tisztázzuk van a kiegészitő fűtés dizelnél és független állófűtés bármely kocsinál.
Amikor állófűtésről beszélünk akkor ismerned kell a problémát ami a gond. A történet a következő (leülni mert Jackson mese jönreggel egy minusz 10 fokos kocsiba ülsz be ami az utcán áll ezért:
- Nagy kabátba ülsz be ami ugyebár veszélyes a vezetésre. A nagy kabát miatt nehezebben mozogsz kormányozol stb.
- A kezed is szét fagy gyorsan a kormányon a kocsi nem képes fel melegedni ilyen tempóban (még a V8-se) ezért ügyetlenebb vagy az elején
- Állóhelyzetben és alapjáraton melegitve a kocsit 5-10szer hosszabb idő mintha elindulsz és rádásul a kocsinak is rossz mivel sokáig vagy a kék (nem üzemi) tartományban. Ez túlzott motor kopással jár ha lehet kerüljük.
- Én történetesen a gyerekekkel szenvedek. Amikor berakod őket a kocsiba Miskolcon még hideg van,de 2 óra alatt bőven fel melegedik és állhatunk meg amikor levetkőztetjük őket. Otthon már nincs gáz mivel teremgarázs van. Na ezt csináld meg amikor végre csönd van és alszik a két gyerek![]()
- mivel nekem nincs ezért -8fokban elötte félórával le menni és beinditani. Milyen jó is amikor a 2-3liter per óra fogysztású V8-as 4400cm3 motor melegiti a kasznit a kicsi fogyasztású (kábé 0,6l/óra) erre való kályha helyett.
- Ablakok lefagyva de jó lenne ha már meleg autóba ülhetnénk.
- Egyik kályhás klubos kollega mesélte: hideg dizelbe ül minden reggel és mivel rövid távokat megy (10km) de sokszor a kocsinak még bemelegedni sincs ideje és kvázi végig hideg kocsival közlekedik (pedig a lenti kiegészitő fűtése van).
Nos erre találták ki az állófütést.
Kétféle van elektromos és tűzelőanyagos. Az elektromos otthoni garázsban használják (olcsóbb) és ha haza érsz bedugod a kocsit a konnektorba![]()
Ezt főleg északi országokban használják, mert muszály.
A tűzelőanyagos (dizel vagy benzines) a mi éghajlatunkon is használható és mobil nincs konnektorhoz kötve. Egyetlen hátránya, hogy szabadtér kell hozzá fedett helyeken nem használható a kipufogógáz miatt.
A sima állófűtés távirányitóval bekapcsolod és egy kis kályha a kocsiban 10-30percel indulás elött felmelegiti az utastéri hűtőfolyadékot és keringeti egy szivatyúval. Eredménye:
- meleg utastér,
- olvadozó könnyebben tisztitható nem lefagyott ablakok,
- nem kell nagyon vastag télikabát,
- és mellesleg mivel meleg kormányt fogdosol sokkal biztonságosabb neked és a környeztednek is,
- nekem gyerek probléma megoldva (már ha lenne).
E39-nél ez programozható két időpontra mint az állószellőzés vagy direkt bekapcsolása. Akinek van távirányitós vagy akár mobiltelefonal bekapcsolható (felhivható menüs) változtat is van.
Részletek: http://www.webasto.hu
....
Kiegészitő fűtés
Nos a dizel lassan melegszik, de nagyon és addig rosszabbul is viselkedik, emisszió is rosszabb stb. Nos ezért 2001-től a BMW úgy döntött az E39 dizelekbe belerakja némi eltéréssel:
- nem az utasteret melegiti hanem a teljes fűtőkört.
- nem időalapú hanem 6fok és megadott hűtőviz hömérséklet (talán 80fok) alatt kapcsol be totál automatán.
Bal Tippek-Trükkök között: milyen amikor átbuheráljuk szoftveresen a kiegészitő fűtést kvázi állófűtésszerűre:
LINK ODA
Jackson, akihez mint a messiáshoz járnak a kályhások beprogramozásra
2010.02.02. 10:38
odus írta:Sziasztok!
Jó volt ez a leírás, így már majdnem minden tiszta. Nekem van állófűtésem időzítővel, távirányítóval,
működik is rendesen. Mostanában a nagy hidegben hallottam először az autó beindítása után
(állófűtést nem használtam előtte), hogy dübög valami. Ezek szerint nagy hidegben az állófűtés
kiegészítő fűtésként működik?
Üdv.
Odus
2010.02.02. 10:46
jackson írta:odus írta:Sziasztok!
Jó volt ez a leírás, így már majdnem minden tiszta. Nekem van állófűtésem időzítővel, távirányítóval,
működik is rendesen. Mostanában a nagy hidegben hallottam először az autó beindítása után
(állófűtést nem használtam előtte), hogy dübög valami. Ezek szerint nagy hidegben az állófűtés
kiegészítő fűtésként működik?
Üdv.
Odus
Valószinüleg igen.
Jackson, aki bólint
2010.02.02. 10:53
BMW_Power írta:
Bizony, a kályhának egy szivattyúja van, ami működésében talán a búvárszivattyúra hasonlít leginkább, membránszivattyú. Üzem közben takk-takkol, bár ezt többnyire nem hallani, max talán ha üres még akkor csattoghat finoman. De minden kályha üzemben ez megy.
A kályha működésének a 4 segédberendezés működése a feltétele:
1: izzitó
2: fuvató motor
3: keringető szivattyú motor
4: ez a kis takk-takk membránszivattyú
Ha a négy közül valamelyik nem százas akkor max odáig jut el hogy zümmög pár percet és leáll.
Kiszerelve helyéről mind a 4 dolog ellenőrízhető közönséges 12voltal a megfelelő csatikon. És persze egy tisztítás nem árt belül az égőkosár környékén ha már szét van borítva.
Ennyi a dolog vele, diag meg elektronika meg egyéb hókuszpókusz csak idő és zsé feleslegesen.
Minden kapható a webasto szervízben, szivattyú pl 22e, izzító csak egyben kosárral sokért stb.
Rendre úgyis bedöglik minden, sorrendben keringető sziv(alattomos geci, egyik napról másikra), izzitó(nincs tapasztalat, sztem ezis csak egyik napról másikra), fuvató motor (mikor már hangosan visít akkor kezdi)
A kocsi a K-Bus-on indítja alapban. De van egy csatlakozója ahol +12V-al is indítható manuálisan akár kint a földön. Erre a pontra lehet kötni távirányítót (nem fontos gyári), vagy akár időzítőt ha a kocsi nem nagy BC-s. Hogy melyik csati az: googli ->thermo top Z/C -> schema vagy ilyesmi.
Röviden ennyi ennek a lényege, sok szívás után érdemes elgondolkodni a 320d vagy az e60 egyszerű elektromos előmelegítőjén, igaz abból nem lesz állófűtés.
2010.02.02. 12:05
jackson írta:BMW_Power írta:
Bizony, a kályhának egy szivattyúja van, ami működésében talán a búvárszivattyúra hasonlít leginkább, membránszivattyú. Üzem közben takk-takkol, bár ezt többnyire nem hallani, max talán ha üres még akkor csattoghat finoman. De minden kályha üzemben ez megy.
Ha a négy közül valamelyik nem százas akkor max odáig jut el hogy zümmög pár percet és leáll.
Kiszerelve helyéről mind a 4 dolog ellenőrízhető közönséges 12voltal a megfelelő csatikon. És persze egy tisztítás nem árt belül az égőkosár környékén ha már szét van borítva.
Ennyi a dolog vele, diag meg elektronika meg egyéb hókuszpókusz csak idő és zsé feleslegesen.
Minden kapható a webasto szervízben, szivattyú pl 22e, izzító csak egyben kosárral sokért stb.
Rendre úgyis bedöglik minden, sorrendben keringető sziv(alattomos geci, egyik napról másikra), izzitó(nincs tapasztalat, sztem ezis csak egyik napról másikra), fuvató motor (mikor már hangosan visít akkor kezdi)
A kocsi a K-Bus-on indítja alapban. De van egy csatlakozója ahol +12V-al is indítható manuálisan akár kint a földön. Erre a pontra lehet kötni távirányítót (nem fontos gyári), vagy akár időzítőt ha a kocsi nem nagy BC-s. Hogy melyik csati az: googli ->thermo top Z/C -> schema vagy ilyesmi.
Röviden ennyi ennek a lényege, sok szívás után érdemes elgondolkodni a 320d vagy az e60 egyszerű elektromos előmelegítőjén, igaz abból nem lesz állófűtés.
Végre nyilatkozik valaki aki már szedett szét ilyet. A hibákat megtudom erősiteni eddig tényleg ez a gyakoriság volt aki nálam járt felprogramozni a BC/navi-ra:
- keringető szivatyú legsűrűbben,
- izzitógyertya/lángdetektor ritkábban.
A kipufogó gáz fúvató motort még nem láttam hibásat.
A K-buszos kapcsolása csak bizonyos évjárat fölött van. A korábbi rendszer két dróton megy Egy STH-EIN bekapcsoló és egy STH-STAT visszajelző dróton. A gyári távirányitó ebbe az STH-EIN drótba van sorba fűzve.
Az izzitó gyertyára is tudsz árat mondani? Lehet azt külön cserélni? Ja és privát kérdés egy benzines kályhát utólag berakni milyen költséggel járhat? EBA alapján nem semmi meló 10 óra gyári retrofit készlettel.
Jackson, aki kérdez
2010.02.02. 21:50
2010.02.02. 22:25
zsolti780 írta:Mikor a szerlőm mondta,hogy 5olyan bmw szerelt már ami álló fűtés miatt égett le,bevallom elgondolkodtam.
Jelenleg 2005ös 7er van nála aminek leégett egyik fele szintén állófűtés miatt....Valaki hallott már hasonlót?
Jackson...hívott a Srác?
2010.02.02. 22:52
jackson írta:zsolti780 írta:Mikor a szerlőm mondta,hogy 5olyan bmw szerelt már ami álló fűtés miatt égett le,bevallom elgondolkodtam.
Jelenleg 2005ös 7er van nála aminek leégett egyik fele szintén állófűtés miatt....Valaki hallott már hasonlót?
Jackson...hívott a Srác?
Na erre a Győri srácra én is kiváncsi leszek meg a "miért égett le 5-ös amit állófűtéssel szerelt" téma is.
Még nem hívott.
Jackson, aki majd jól kivallatja
2010.02.02. 23:11
lepke írta:jackson írta:zsolti780 írta:Mikor a szerlőm mondta,hogy 5olyan bmw szerelt már ami álló fűtés miatt égett le,bevallom elgondolkodtam.
Jackson...hívott a Srác?
Na erre a Győri srácra én is kiváncsi leszek meg a "miért égett le 5-ös amit állófűtéssel szerelt" téma is.
Még nem hívott.
Helo
Igen van ilyen isE39 530d nél
Az állófűtésnél a nem megfelelő üzemanyag miatt a Parafin kicsapódik a párologtatóra
amin keletkezik egy vastag megkeményedett réteg.
Emiatt nem tud párologni és a nagy mennyiség miatt egyszerűen begyullad
Nekem is ez volt a gondom,a vezető ülés alatt nyomta ki kegyetlenül a füstöt a kocsit sem lehetett látni
üdv zoli
2010.02.02. 23:13
jackson írta:lepke írta:Helo
Az állófűtésnél a nem megfelelő üzemanyag miatt a Parafin kicsapódik a párologtatóra
Nekem is ez volt a gondom,a vezető ülés alatt nyomta ki kegyetlenül a füstöt a kocsit sem lehetett látni
üdv zoli
Az ukrán benzines téma amit annó beszéltük.
Jackson, aki emlékszik rá
2010.02.02. 23:26
touring írta:jackson írta:lepke írta:Helo
üdv zoli
Az ukrán benzines téma amit annó beszéltük.
Jackson, aki emlékszik rá
Nem benya. DIESEL
2010.02.02. 23:48
lepke írta:jackson írta:zsolti780 írta:Mikor a szerlőm mondta,hogy 5olyan bmw szerelt már ami álló fűtés miatt égett le,bevallom elgondolkodtam.
Jackson...hívott a Srác?
Még nem hívott.
Helo
üdv zoli
2010.02.03. 00:22
zsolti780 írta:lepke írta:jackson írta:zsolti780 írta:Mikor a szerlőm mondta,hogy 5olyan bmw szerelt már ami álló fűtés miatt égett le,bevallom elgondolkodtam.
Jackson...hívott a Srác?
Még nem hívott.
Helo
üdv zoli
És mi lett a kocsi vége?
Csak azt ne mond,hogy ekkor voltál kénytelen váltani E60-ra....
Mert akkor tényleg elfelejtem az állófűtést!
2010.02.03. 00:28
jackson írta:zsolti780 írta:lepke írta:jackson írta:zsolti780 írta:Mikor a szerlőm mondta,hogy 5olyan bmw szerelt már ami álló fűtés miatt égett le,bevallom elgondolkodtam.
Jackson...hívott a Srác?
Még nem hívott.
Helo
üdv zoli
És mi lett a kocsi vége?
Csak azt ne mond,hogy ekkor voltál kénytelen váltani E60-ra....
Mert akkor tényleg elfelejtem az állófűtést!
Nekem kályha cserét mesélt meg kifizetett n*100eFt-ot (ha jól emlékszem n kábé 3).
Jackson, akinek csak kapisgál mennyit bukott rajta lepke
2010.02.03. 00:36
zsolti780 írta:Várjunk...
Összerakva a dolgokat ....kályha van a kocsimban,ami gyakorlatilag egy előfűtést csinál,CSAK,mindaddig míg Jackson fel nem programozza nekem,ezután használhatom programozva is! Tehát akkor elvileg előfűtés közben is felgyulladhat..Nem igaz?
2010.02.03. 00:46
jackson írta:zsolti780 írta:Várjunk...
Összerakva a dolgokat ....kályha van a kocsimban,ami gyakorlatilag egy előfűtést csinál,CSAK,mindaddig míg Jackson fel nem programozza nekem,ezután használhatom programozva is! Tehát akkor elvileg előfűtés közben is felgyulladhat..Nem igaz?
Stopezt a befosatást most hagyd abba, mert egy halom zöldségest megijesztesz és kezdik eladni a dizeleket és leverik az árakat.
Ha szar pocsék gázolajat használsz akkor úgy jársz mint Zoli, tehát szépen lassan lerakódik a prafin és a végén begyullad. Füstöl mint az állat. Ez nem jelenti azt leég az egész kocsi.
A győri fazon meséjére kiváncsi vagyok mert le fogom vonni belölle az igazságot.
Jackson, aki szerint akár beszerelési hiba is okozhat tüzet (autós leégések nagy része elektromos hiba miatt van)
2010.02.03. 09:29
Leni írta:jackson írta:BMW_Power írta:
Végre nyilatkozik valaki aki már szedett szét ilyet. A hibákat megtudom erősiteni eddig tényleg ez a gyakoriság volt aki nálam járt felprogramozni a BC/navi-ra:
- keringető szivatyú legsűrűbben,
- izzitógyertya/lángdetektor ritkábban.
A kipufogó gáz fúvató motort még nem láttam hibásat.
A K-buszos kapcsolása csak bizonyos évjárat fölött van. A korábbi rendszer két dróton megy Egy STH-EIN bekapcsoló és egy STH-STAT visszajelző dróton. A gyári távirányitó ebbe az STH-EIN drótba van sorba fűzve.
Az izzitó gyertyára is tudsz árat mondani? Lehet azt külön cserélni? Ja és privát kérdés egy benzines kályhát utólag berakni milyen költséggel járhat? EBA alapján nem semmi meló 10 óra gyári retrofit készlettel.
Jackson, aki kérdez
Sajnos a takk-takk membránszivattyút nem lehet fix 12V-al próbálni, szaggatni kell, negatívat fixen, a pluszt szaggatni ( érintgetni a sarújához, és akkor kattogó hangot ad, de a csövébe ne nézzen senki bele, mert működtetéskor belespriccelhet a szemébe, vagy szemüvegben).
2010.02.03. 09:32
zsolti780 írta:jackson írta:zsolti780 írta:Várjunk...
Stopezt a befosatást most hagyd abba, mert egy halom zöldségest megijesztesz és kezdik eladni a dizeleket és leverik az árakat.
Ha szar pocsék gázolajat használsz akkor úgy jársz mint Zoli, tehát szépen lassan lerakódik a prafin és a végén begyullad. Füstöl mint az állat. Ez nem jelenti azt leég az egész kocsi.
A győri fazon meséjére kiváncsi vagyok mert le fogom vonni belölle az igazságot.
Jackson, aki szerint akár beszerelési hiba is okozhat tüzet (autós leégések nagy része elektromos hiba miatt van)
Na azért ennyire nem kritikus a helyzet!
Nem használok pocsék gázolajat.
Megnyugodtam...
Marad a felprogramozás!