Facebook E39.hu Google+ E39.hu Youtube E39.hu Twitter E39.hu Instagram E39.hu
Hozzászólás küldése

2010.08.14. 19:36

drhamori írta:
Imco írta:
drhamori írta:Szerintem az is probléma lehet, ha futóműállításnál nem nézik meg, hogy a kormányműved "középjelen" van-e. Lehet, hogy a kormánykerék az oszlopon el van fokolva valamelyik irányba, így futóműállításnál azt vették középnek.
Ha ehhez állítja a futóműves, akkor egyik irányba túl lehet tekerni.

Ez igy nem helytálló mert a kormányon van jeladó a DSC-ASC-nek. Igy ha az általad emlitett "hiba" van, akkor a kipörgésgátló folymamatosan dolgozma, mivel alácsavart kormánynál nyomod a full gázt az érzékelője szerint.

Szerintem ha egyik irányba jobban ki tudod tekerni a kormányt, akkor ott mechanikus gond van. Én azzal kezdeném, hogy kormánykerék egyenesbe állít, rögzít, majd lent megnéz a kormányműnél, hogy "jelen" áll-e. Ha nem, akkor ott lehet valami a palacsintában szerintem.
Szép képek, gondolkodást gerjesztenek...Ha áll a verda, alátekered teljesen egyik irányba, kiszállsz, illetve lehet kicsit visszafordul magától a végállásból, ezért valaki segítségét kell kérni, odaballagsz és benézel alá mi a helyzet, persze, mindkét oldalon és megkapod a választ, illetve közép állásból hasonlítsd össze a kormánykeréken a tekerések számát, de pontosan egy kis jelölés segítségével!Más példánál én találkoztam ezzel a jelenséggel, de ott nem számított mert nem autón volt és egyik irányba nagyot fordult, a másik irányba pedig nem.

2010.08.15. 16:32

Srácok őszintén köszönöm a segítő hozzászólásokat! Bután hangzik, mintha a lovamat vinném az állatorvosi konzílium elé. :) Küzdök a megoldásért, mi ezt a "f...ságot" okozza, figyelembe véve a tüneti kezeléseket.
Úgy érzem, el kell vinnem egy jó "dokihoz" ki a fűtőművet bevizsgálja. Igazat meg vallva Bp. az Árkáddal szembeni, futómű szervizben állíttattam be futóművet egy új nyári gumi garnitúra ill. első lengéscsillapító cserét követően. Ennek ca. 4 hónapja. Vagy a szaki baszta el a beállítást, vagy a Bp-i utak állapota.

A műanyag elemek lógásából fakadó súrolási nyomokkal én is számoltam. Na de ennyire? Gondoltam arra is hogy a felnim nem egyenletes, tehát görgőzni kellene ismét (francba Bp.-i retek utakkal). Ami érdekes, hogy ezen jelenségek nem rég jelentkezzek, mármint a "karcoló hangok". Ha a kormányt elforgatom, teljesen ütközésig jobbra / balra szemmel láthatóan nem ér hozzá a felni a lengőkarhoz.
Mint az elején említettem, mindenkinek köszönöm a recepteket, végigvizsgálom a javasoltakat. Eredményekről úgy is írok röviden.

Jó hétvégét mindenkinek!

2010.08.15. 17:55

Becherovka írta:Srácok őszintén köszönöm a segítő hozzászólásokat! Bután hangzik, mintha a lovamat vinném az állatorvosi konzílium elé. :) Küzdök a megoldásért, mi ezt a "f...ságot" okozza, figyelembe véve a tüneti kezeléseket.
Úgy érzem, el kell vinnem egy jó "dokihoz" ki a fűtőművet bevizsgálja. Igazat meg vallva Bp. az Árkáddal szembeni, futómű szervizben állíttattam be futóművet egy új nyári gumi garnitúra ill. első lengéscsillapító cserét követően. Ennek ca. 4 hónapja. Vagy a szaki baszta el a beállítást, vagy a Bp-i utak állapota.

A műanyag elemek lógásából fakadó súrolási nyomokkal én is számoltam. Na de ennyire? Gondoltam arra is hogy a felnim nem egyenletes, tehát görgőzni kellene ismét (francba Bp.-i retek utakkal). Ami érdekes, hogy ezen jelenségek nem rég jelentkezzek, mármint a "karcoló hangok". Ha a kormányt elforgatom, teljesen ütközésig jobbra / balra szemmel láthatóan nem ér hozzá a felni a lengőkarhoz.
Mint az elején említettem, mindenkinek köszönöm a recepteket, végigvizsgálom a javasoltakat. Eredményekről úgy is írok röviden.

Jó hétvégét mindenkinek!

Érdeklődve várjuk.
Jó hétvégét!

2010.08.16. 13:47

Bp-en tudtok nekem ajánlani futómű szervizt, ki állapotfelmérést, javítást és főleg terheléses futómű állítást végez?

2010.08.16. 22:32

Becherovka írta:Bp-en tudtok nekem ajánlani futómű szervizt, ki állapotfelmérést, javítást és főleg terheléses futómű állítást végez?

Naviprofi-nak van ilyen szervize ha jól tudom.

2010.08.17. 06:47

Imco írta:Köszi az érdekfeszitő vitátokat! ;) :)

A hátsómon állitott és most ugy érzem, hogy keményebb a hátulja.
Pattog magyarul. Ennek örömére kétszer kigyullad az ABS-DSC lámpám.
Megállás indulás után nem világitott, majd pattogás után megint.

:mereg:

Hétfőn szerelő, hogy megjárassa a gömbfejeket, majd viszek 204 kg gyereket meg egy tank benzit a fútóműveshez! ...és imádkozom!

Addig is ha van ötlet még, vagy észak-pesti fútóműves akkor azt várom.
Köszi!

Megesett az eset.
Tegnap szerelő megjáratta, majd visszamentem futóműveshez.
Vittem 9 zsák virágföldet -jobb hiján- súlynak.
Haza cipeltem, lemértem. 17,5 kg/db a 40l föld.
Szépen beültettem kartonpapirra őket. +tele tank -10l benya.
Igy volt 52,5kg ülésenként + hátul egy PC.
A végeredmény biztató. :)
A zsákok miatt nem láttam jól a kormány közepet, igy talán 1-2' balra áll.
Illetve hangyányit mintha még jobbra huzna, de ezt még ma tesztelem.
A srác /BMW-s/ kétkedve fogadta a dolgot/súlyozás/ de együttmüködött.
Amit még megemlitenék hogy a hátulja amiről irtam, szinte biztos hogy rossz volt elsőre.
A szerelőm is azt mondta hogy az -talán- utánfutás sok volt. Ezért volt a pattogo feeling illetve a DSC-ABS hiba amit per pill nem érzek.
Ma még tesztelem és megprobálom korrigáltatni a két aprobb dolgot, bár ha megint zsákolni kell hozzá akkor inkább igy marad mert annyira apró.

Megjegyzés: A szerelőm szerint urak a mai futóművesek, nem úgy mint régen. Bár nem sokkal több időbe tartott neki mint a futosnak, ő meg tudta inditani a berohadt balos cuccot, a jobbos ment "simán". Igy megsporolt 2 kormánygömbfej cserét amit más nem indokolt, viszont felajánlotta a cseréjét a futos. /akkor is le kell venni szerintem/. Igy talán az is lehet szempont szerviz választásnál, hogy a szaki 2 vagy 30' után akarja lecserélni az összes fődarabot a kocsinkban! :) ;) Értem én a futos szakit is /lenyalja a hatlapot, szétveri, szétolvassza/, de lehet hogy ha 30 kg-val nehezebb vagy 5' kitartobb akkor nem kell még egy félnapot a dologgal foglalkoznom.
Összességében szimpatikus segitőkész volt a srác /főleg ha ez ma is igy marad :)/.

2010.08.17. 10:46

Becherovka írta:Bp-en tudtok nekem ajánlani futómű szervizt, ki állapotfelmérést, javítást és főleg terheléses futómű állítást végez?

Korábban itt a fórumon olvastam, hogy Budapesten az F1 Gumiszervíz végez terheléses futóműbeállítást. Dícsérték.

Az elérhetőségük:
1163 Budapest, Újszász u. 1-3.
Tel: 403-4511
Mobil: 30/663-9100.

Személyes tapasztalatom nincs velük, de a többiek jókat mondtak (többen is), akkor pedig biztosan alaposan megcsinálják.

2010.08.17. 11:45

Imco írta:Vittem 9 zsák virágföldet -jobb hiján- súlynak.

:taps:
:franko:
:hehe
Ez nagyon tetszik!!!
Király vagy Imco! :wink:

2010.08.17. 12:41

simi64 írta:
Imco írta:Vittem 9 zsák virágföldet -jobb hiján- súlynak.

:taps:
:franko:
:hehe
Ez nagyon tetszik!!!
Király vagy Imco! :wink:

Ma visszavittem hogy korrigáljuk a kormányban azt az 1-2' elfordulást.
Simán megoldotta az ember, és dijtalanul korrigált ma.
Pedig valószinü hogy a virágföld zsákjaim miatt nem volt pont középen.
Összességében pozitiv hozzáállás jellemezte mindvégig és most elégedett vagyok.
Segitettek a zsákokat is pakolni. :)
Úgy érzem a kocsi ott van ahova teszem.
Remélem a gumin is ez fog látszani.

Ja és mindezt 5000 Ft-ért.
A súlyt én vittem.

2010.08.18. 13:34

Üdv Klubtársak!

Futómű vizsgálat megvolt, kiderült, hogy mind két oldalon a gumi szilentek (lengőkarokon) nagyon ki vannak kopva. Cserére szorul. De van egy kis bökkenő ill. kérdésem az alábbi képen a 11. cikk gumi szilenteket ki lehet préselni a helyéről, vagy csak lengőkarral együtt cserélhető? Ha csak lengőkarral együtt cserélhető, milyen gyártmányt javasoltok a cserére (Lista áron ugye 37.500 Ft/db, az eredeti BMW lengőkar)

Előre is köszönöm a válaszokat - Becherovka

Kép

2010.08.18. 14:04

Becherovka írta:Üdv Klubtársak!

Futómű vizsgálat megvolt, kiderült, hogy mind két oldalon a gumi szilentek (lengőkarokon) nagyon ki vannak kopva. Cserére szorul. De van egy kis bökkenő ill. kérdésem az alábbi képen a 11. cikk gumi szilenteket ki lehet préselni a helyéről, vagy csak lengőkarral együtt cserélhető? Ha csak lengőkarral együtt cserélhető, milyen gyártmányt javasoltok a cserére (Lista áron ugye 37.500 Ft/db, az eredeti BMW lengőkar)

Lehet külön is cserélni. Moog szám: OG BMSB1591

Az a szilent amit bekarikáztál az a "görbe" lengőkarba való.

2010.08.18. 17:17

Kép

Ha a gumi szilent nagyon ki van kopva, akkor a gömbcsukló sem lehet már gyári állapotban... Ahogy olvastam, 1 lengőkar kb 2 szilent élettartamát bírja ki (a gömbfej rész). Egy ilyen nehéz autónál ez a felemelve megrángatjuk - ha nem kotyog, akkor hurrá szerintem nem feltétlenül célravezető - lehet ha ránehézkedik az autó már lesz holtjátéka...
A másik dolog meg az, hogy most kicseréled a szilentet - munkadíj, futóműállítás, idő, stb... Ha meg majd a gömbfej unja be, akkor újra az egész....
Én 2 új Lemförder lengőkarral nyitnék (vagy gyári). Lehet így végül is olcsóbb.

2010.08.18. 18:52

muhaati írta:

A szilent, melyet bekarikáztam "5" azt is cserélni kell. Így ez is rendelve lesz. Viszont a másik lengőkar, hál istennek gömbfej ügyben még stabil (felemelve ill. leengedve is korrektek), csak a gumiszilentje tűnik kikopottnak.
Ez is jó bele? (Lemförder - 10517 02)
Kép

2010.08.18. 19:21

Becherovka írta:
muhaati írta:

A szilent, melyet bekarikáztam "5" azt is cserélni kell. Így ez is rendelve lesz. Viszont a másik lengőkar, hál istennek gömbfej ügyben még stabil (felemelve ill. leengedve is korrektek), csak a gumiszilentje tűnik kikopottnak.
Kép

Igen , jó.

2010.08.18. 20:52

Becherovka írta:
muhaati írta:

Kép

Az "5" cseréjekor a jelre (nyíl) nagyon figyelni kell. A kar sugárirányába kell mutasson. Egyébkét lágy lesz és hamar szétmegy.

2010.08.19. 04:42

hamoriarpi írta:
Becherovka írta:
muhaati írta:

Kép

Az "5" cseréjekor a jelre (nyíl) nagyon figyelni kell. A kar sugárirányába kell mutasson. Egyébkét lágy lesz és hamar szétmegy.

Szerintem ez hátsóé lesz. Az elsőnek fém a palástja, különben olyan lesz az autód eleje mint a takony. Szerintem nyugodtan nézd meg a gyárit, nincs aranyárban. Nekem februárban kellett ugyan ezeket cserélnem, s 13ezer lett volna itthon az utángyártott, a BMW 11ezerért odaadta, ja és a párat komplettan. Hoppá!
Ha a 7 es szilentje jó a tiedbe, nekem van egy fölös gyári, mert komplettan cserélnem kellett most meg a lengőkart az állógömbfej miatt. Eeeeej ezek a hazai utak...

2010.08.19. 09:32

Illes írta:
hamoriarpi írta:
Becherovka írta:
muhaati írta:

Kép

Szerintem ez hátsóé lesz.

A kép egy első egyenes lengőkar szilentet ábrázol. 100.

ültetés

2010.08.26. 19:07

sziasztok!

Nem tudom jó helyen járok-e, de ültetéssel kapcsolatban lenne pár kérdésem.
Nemrég vettem az autót (528i sedan) gyári futóművel. Jobban tetszene, ha pár centivel lejjebb kerülne az autó és a gumi-sárvédő hézag kisebb lenne (kb. úgy mint az M futóműveseknél). Senki ne értsen félre, nem szeretnék mindenhol fennakadni, csak kicsit szépíteni.
Van-e erre valami egyszerű és kevésbé költséges megoldás? Ha pl. rugócsere akkor abból milyen kell? stb.
Építő hozzászólásokat előre is megköszönök.
UFF

Re: ültetés

2010.08.26. 19:23

rbakos írta:sziasztok!

Nem tudom jó helyen járok-e, de ültetéssel kapcsolatban lenne pár kérdésem.
Nemrég vettem az autót (528i sedan) gyári futóművel. Jobban tetszene, ha pár centivel lejjebb kerülne az autó és a gumi-sárvédő hézag kisebb lenne (kb. úgy mint az M futóműveseknél). Senki ne értsen félre, nem szeretnék mindenhol fennakadni, csak kicsit szépíteni.
Van-e erre valami egyszerű és kevésbé költséges megoldás? Ha pl. rugócsere akkor abból milyen kell? stb.
Építő hozzászólásokat előre is megköszönök.
UFF

A helyedben keresnék bontott M-es rugókat, a hozzá való lengéscsillapítókkal (ilyet tudsz venni új után gyártottat is). Van viszonylag sok M futóműves E39, szerintem találsz hozzá bontottat.

2010.08.26. 19:26

muhaati írta:

Rázós úton való fékezéskor keményen beráz az első futómű és kihat a kormányra is. Ha jól tudom nekem is ezek vannak kikopva?
A hosszanti kar ami párhuzamos a kerékkel.
Hozzászólás küldése

VigLink badge