![]() |
2010.08.22. 19:58
2010.11.13. 18:10
2010.11.13. 18:34
bmw520ds írta:Turbó geometria szabályzó szelep...Motorcsere előtt cseréltem ki, bontós cuccra. Motorcserekor az " új " mocin lévő turbófeltöltővel illetve szabályzóval lett használatba véve. Fülelek már egy hete, nem fütyül nekem a feltöltő olyan szépen mint amióta elhoztam Karesztől a vasat. Megint bebeszélem magamnak, vagy leselkedik valami szopatós hibajelenség?Megyek Leviékhez, balatoni elkerülőn jó hosszú szakasz, Tuareg nem fér a bőrébe, ki tudja hágy lóernyős, hát akkor szerzek előnyt, mert van kanyar amiben nem lesz nyerő, utána meg ha megelőz, hát akkor megelőz...Nyomom mint siket a csengőt, szerencsés forgalmi szituációk sora és több kilométerre megléptem a népautós üldözőmtől, amikor váratlanul, 160-ról teli gáz állásnál lassulok. Hát ez fasza! Gázolajszűrő? Az nem így jelentkezik. Akkor megint beszart ez a szelep? Ki tudja. Persze már jön is a Tuareg. Előzékenyen húzódok jobbra, de életre kel. Megyünk mint a ló...! Marad le és megint kanyar. Vigyorgok, de a hátamon fel áll a szőr, vajon mikor lassulok be megint? Fűzfőig nem bírt tenni ellenem, de akkor már kinyomtam a kipörgésgátlót és keresztbe vágtam had nyikorogjon ez a szerencsétlen kis dízel, de Veszprémig semmi gond és remekül verem keresztbe a vasat. Persze Karesz nagyon elfoglalt, autó hegyek, idő nincs diagra, esetleg késő este. Na mikor olvassa a hibákat, Jeladós porlasztó, az mindig meg van, aztán ott a Turbó szabályzó szelep!!! Na akkor ez most nem kerül pénbe, mert a szekrény tetején ott a bontott cucc a turbón és csere. Ma ki is cseréltem, minden ok.
De elkezdtem agyalni. Miért megy tönkre ez a szar alkatrész? Mi megy benne szarrá? Nem lehet szétszedni. Dehogynem. A fém gyűrűt ami a két csőcsonkos fedelet rögzíti a szelepházhoz, nemes egyszerűséggel elköszörűltem és neki álltam szétszedni. Csőcsonk nem-e bedugult valami szeméttől? Nem. Van egy piros membrán ami egy tolattyúra van felszerelve. Nem repedt a membrán? Nem. Nem a tolattyú szorulhatott? Nem. Akkor már csak az elektronika pusztulhatott meg. Úgy néz ki mint egy hidraulikánál alkalmazott mágnes szelep, csak miniben. Akkor tekercs szakadás? Zárlat? Hogy lehet ezt kimérni biztosra?
2010.11.13. 19:06
bmw520ds írta:Turbó geometria szabályzó szelep...Motorcsere előtt cseréltem ki, bontós cuccra.
De elkezdtem agyalni. Miért megy tönkre ez a szar alkatrész? Mi megy benne szarrá? Nem lehet szétszedni. Dehogynem. A fém gyűrűt ami a két csőcsonkos fedelet rögzíti a szelepházhoz, nemes egyszerűséggel elköszörűltem és neki álltam szétszedni. Csőcsonk nem-e bedugult valami szeméttől? Nem. Van egy piros membrán ami egy tolattyúra van felszerelve. Nem repedt a membrán? Nem. Nem a tolattyú szorulhatott? Nem. Akkor már csak az elektronika pusztulhatott meg. Úgy néz ki mint egy hidraulikánál alkalmazott mágnes szelep, csak miniben. Akkor tekercs szakadás? Zárlat? Hogy lehet ezt kimérni biztosra?
2010.11.13. 21:30
Bacsek írta:bmw520ds írta:Turbó geometria szabályzó szelep...Motorcsere előtt cseréltem ki, bontós cuccra.
Na, Gabi kérésére itt vannak a beígért fotok![]()
Kép1
Kép2
Kép3
Kép4
Kép5
2010.11.13. 22:46
Apa8 írta:Bacsek írta:bmw520ds írta:Turbó geometria szabályzó szelep...Motorcsere előtt cseréltem ki, bontós cuccra.
Kép1
Kép2
Kép3
Kép4
Kép5
Valahogy nekem nem jönnek a képek...![]()
2010.11.14. 00:27
bmw520ds írta:Turbó geometria szabályzó szelep...
2010.11.14. 09:21
Nem. Az EGR szelepem télen volt tisztítva, viszont ott is van a 20d-n egy ugyanazon a cikk számon létező szelep. Ajánlották a kettőt felcserélni és akkor ki lehet próbálni tényleg rossz-e a szelep! De: Mi van ha az is rossz? Beírja hibának? Máskülönben nagyon hozzáférhetetlen helyre tették, egyszerűbb a bontóban megvenni és egyből cserélni.simi64 írta:bmw520ds írta:Turbó geometria szabályzó szelep...
Ez nem az AGR szelep?
Holnapra nagyon jó időt mond.
A Forma 1 zárófutamát felveszem és megnézem este, mert pont ezt a szelepet fogom tisztítani holnap. A diag ezt írta hibának.
Valójában 60.000 km-enként illik tisztítani, mert beleég a szutyok!
Van egy membrán tengellyel, amit vákum mozgat és idő előtt beszutykosodik.![]()
Jelentős teljesítménycsökkenéssel jár.
Holnap este beszámolok!
2010.11.14. 09:28
jackson írta:Apa8 írta:Bacsek írta:bmw520ds írta:Turbó geometria szabályzó szelep...Motorcsere előtt cseréltem ki, bontós cuccra.
Kép1
Kép2
Kép3
Kép4
Kép5
Valahogy nekem nem jönnek a képek...![]()
Jogos mivel a Bacsek jelszava is kéne ha a belső képeit látni akarjuk.![]()
Jackson, aki dettó nem látja
2010.11.14. 09:30
Dr Alfred Bücki November 26. száz öt éve szabadalmaztatta a turbót.simi64 írta:bmw520ds írta:Turbó geometria szabályzó szelep...
Ez nem az AGR szelep?
Holnapra nagyon jó időt mond.
A Forma 1 zárófutamát felveszem és megnézem este, mert pont ezt a szelepet fogom tisztítani holnap. A diag ezt írta hibának.
Valójában 60.000 km-enként illik tisztítani, mert beleég a szutyok!
Van egy membrán tengellyel, amit vákum mozgat és idő előtt beszutykosodik.![]()
Jelentős teljesítménycsökkenéssel jár.
Holnap este beszámolok!
2010.11.14. 09:39
Köszönöm! Nekem sem türelmem, sem alapképzettségem nincsBacsek írta:bmw520ds írta:Turbó geometria szabályzó szelep...Motorcsere előtt cseréltem ki, bontós cuccra.
Kép1
Kép2
Kép3
Kép4
Kép5
2010.11.14. 10:55
bmw520ds írta:
2010.11.14. 11:11
BMWFUN írta:bmw520ds írta:
Korrekt leírás és illusztrálás! Bár még így is félve fognék hozzá.
2010.11.14. 12:38
tibi666 írta:BMWFUN írta:bmw520ds írta:
Korrekt leírás és illusztrálás! Bár még így is félve fognék hozzá.
Az EGR tisztítás nem vészes.
Ha be van sülve, akkor necces szétszedni.
Én az OFF Nissanomban csináltam, alacsony fordulaton érezhetően erősebb lett, meg nem is füstöl annyira (este a mögöttem jövő lámpájának fényében eléggé látszott, ha odaléptem, most már alig).
Viszont ennyi nekem nem elég, a hibajelenség továbbra is megvan, miszerint nem gyorsít mindig ugyanúgy.... Szóval én megint szét fogom szedni, és elforgatva teszem vissza. Így ledugózom a kipufogógáz útját, és a motor csak tiszta levegőt fog kapni.
2010.11.14. 19:00
2010.11.14. 19:09
simi64 írta:Azt meg tudja valaki mondani, hogy hozzávetőlegesen mekkora erő kell ahhoz, hogy mozgassuk a szelep tengelyét?
Mert hogy az enyém elég nehezen mozog.
Úgy értem, elég jól neki kell feszülni, hogy nyomkodni tudjam a tengelyét. Nem tudom azt sem, hogy a vákum képes-e ekkora húzóerőt gyakorolni a membránra, hogy az nyitni-zárni tudjon![]()
A vákumcsövek jók, de a membrán állapotát sajnos nem lehet megnézni, mert össze van sajtolva.
Lehet, hogy cserés lesz, mert mindenképpen ő a hibás, hisz a diag ezt okolja.
2010.11.14. 19:16
tibi666 írta:simi64 írta:Azt meg tudja valaki mondani, hogy hozzávetőlegesen mekkora erő kell ahhoz, hogy mozgassuk a szelep tengelyét?
Úgy értem, elég jól neki kell feszülni, hogy nyomkodni tudjam a tengelyét. Nem tudom azt sem, hogy a vákum képes-e ekkora húzóerőt gyakorolni a membránra, hogy az nyitni-zárni tudjon![]()
A vákumcsövek jók, de a membrán állapotát sajnos nem lehet megnézni, mert össze van sajtolva.
Hogy pontosan mennyi erő kell hozzá, azt nem tudom.
Az valószínű, hogyha tényleg nehéz húzni, akkor az nem fog jól üzemelni menet közben.
Mondjuk a Nissanban mágnesszelep dolgozik, nem vákuumos. Elég könnyen járt, de szerintem a hiba nálam is ez lesz.
2010.11.14. 19:17
Nem kicsi! Én rádugtam a csonkra a csövet és szívtam, a homlokom már horpadt, de meg sem mozdult. Ha letettem a földre és csavarhúzóval ráfeszültem, még úgy is nehezen mozgatható! Mivel alaposan megfürdettem csavarlazítóval és megmozgattam, ennek így kell működnie. Azért van vékonyítva a cső keresztmetszete, hogy nagy erővel tudja szívni a membránt. Jó az úgysimi64 írta:Azt meg tudja valaki mondani, hogy hozzávetőlegesen mekkora erő kell ahhoz, hogy mozgassuk a szelep tengelyét?