![]() |
2012.12.16. 22:19
2012.12.16. 23:31
Tomi-e39 írta:Várom a válaszokat!
Köszi mindenkinek
2012.12.17. 00:29
Tomi-e39 írta:Új tagként üdvözlök minden kedves hozzászóló, ötletadó és segítőkész fórumtagot!
Személycsere volt a cégnél, egy autó felszabadult, amit házon belül felajánlottak eladásra. Így lettem E39 530d (automata) tulajdonosa.
Első utamon nagy távolságot megtéve jöttem haza. Élveztem a kocsikázást. Mielőtt megvettem a kocsit, önindítócseréje és még korábban váltócseréje volt. Jónak tűnt a vas, jó is, de ahogy teltek a km-ek, egyre csak elkezdett növekedni a váltó SLIP-je. Egy idő után megjelent a "Getribenprogram" üzenet. Gondoltam valami nem ok a váltóval? Így is lett, az utolsó 50 km-t 3. fokozatban tettem meg, de hazaértem. Besötétedett...
Reggel gondoltam megvizsgálom, találok-e valami hibát? Találtam... Az autó elejénél szép nagy adag olaj a térkövön. Nem fekete, barnás-pirosas, és mivel ekkora mennyiségű olaj máshol nincs, hát gondoltam ereszt valahol az automata rendszer.
Nagy nehezen, mert 3000 1/min alatt meg se mozdult az autó, beálltam a garázsba. Elejét szétdöntöttem (persze ott is minden egy merő olajsár - tehát régebb óta ereszt) és elkezdtem keresni a szivárgás okát. Mivel nagyon az elején volt minden olajos, gondoltam vagy valamelyik olajvezeték, vagy az olajhűtő. Mindent szétbontottam, a hűtőtő csillogó fémtisztára pucoltam-mostam és nyomáspróbáztam. Meglett a hiba, az egyik fő alumíniumcsövön egy kb. 4 mm hosszú és elméletileg 0 mm széles repedést találtam. Szépen bugyogott a levegő. Semmi oxidációs vagy mechanikai hiba nem látszik, viszont a repedés annyira egyenesen, párhuzamosan fut a csővel, hogy észrevenni a Discovery Chanel-es légi katasztrófák tipikus anyagkifáradás jegyeit. Valamikor régen, amikor ezt a csövet húzták, akkor keletkezett ez a feszültség, ami aztán lassan megadta magát. Már érthető, miért cseréltek kb. másfél éve váltót... Ugyanis már akkor is szépen veszett el az olaj a rendszerből, ezt bizonyítja, az 5 db hűtőről lemosott összesen kb. 3-4 kilónyi olajsár. Csodálom, hogy a motornem melegedett túl?
Új hűtőt nem veszek, mert összességében jó állapotú. Mitől is lenne rossz? Olaj kering benne, nincs mi korrodálja, kintről meg minimálisan oxidálódik. Első lépésben megforrasztom, aztán ha az kevésnek bizonyul, jöhet a csere.
Kérdéseim a következők:
1. Kb. mekkora a nyomás a váltóhűtő rendszerben? (Logikám szerint nem lehet túl nagy, mert valószínűleg egy párhuzamos ág, elég ha megfordul a hűtőben az olaj...)
2. Ha elkészültem a javítással, hol és mennyi ATF-et kell töltenem a váltóba? (Sok félelmetes vélemény hangzott már el a világon az automata váltók olajcseréjét illetően, hogy tilos, meg hogy csak szűrőkkel együtt, stb, stb.) Szerintem ez hülyeség, hiszen milyen szerkezet ne szeretné a friss olajat, mi több, mi van azokkal akiknek pl. ilyen olajvesztési hibájuk van? Kuka a váltó? Nem hiszem!
3. Az egyik hidraulikus csővezetékem (ami épp a hűtőhöz szállítja az olajat) gyorscsatija elkorrodált, a műanyag kioldógyűrűje pedig széttört, úh kérdezem, hol lehet ilyet venni?
Remélem nem járok vele úgy mint Kovessyroli! Csak nem lesz több Getriebenprogram a kijelzőn. Lehet neki is csak az volt a baja, hogy lecsökkent az olajszint. A program, vagy figyelőelektronika pedig az olajhiánytól megnövekedett SLIP miatt, nem tudta sehogy összehangolni a motor fordulatszámát, a kocsi sebességét, a váltás nehézkessé válását, és jobb híján ezt a hibakódot adta be? Nem tudom, csak tippelek, vagy van ezekben a típusokban váltóolajszint ellenőrző rendszer? Nem, mert akkor jelzett volna nálam is...
Várom a válaszokat!
Köszi mindenkinek
2012.12.17. 00:31
simi64 írta:Tomi-e39 írta:Várom a válaszokat!
Köszi mindenkinek
530DA amerikai GM-váltó, 390 NM
530DA német hathengeres dízelmotor meg tud 410 nyútonmétert![]()
Ezen nem kell csodálkozni![]()
2012.12.17. 01:03
Gallaca írta:simi64 írta:Tomi-e39 írta:Várom a válaszokat!
Köszi mindenkinek
530DA amerikai GM-váltó, 390 NM
530DA német hathengeres dízelmotor meg tud 410 nyútonmétert![]()
Ezen nem kell csodálkozni![]()
Még ha amerikai lenne! De francia!
2012.12.17. 20:51
2012.12.20. 00:02
2012.12.20. 19:01
Tomi-e39 írta:Szia Gallaca!
Köszi a válaszokat és a tanácsokat.
Van rajta címke, méghozzá valami zöld, ahogy írtad. Holnap leolvasok mindent... Miért nem lehet olajat rendelni a váltócsere miatt? Mi az a Wandler? Elkezdem a munkát az általad leírt módon, majd ha lesz kérdésem, remélem feltehetem!
Még egyszer köszi
2012.12.20. 20:33
2012.12.22. 13:14
2012.12.22. 13:48
2012.12.22. 13:49
wasser16 írta:Sziasztok!
Van egy 2000-es évjáratu 530d-m. Az váltója automata modban nem vált csak 1-es,2-es fokozatot. Manuális modban azonban minden fokozatot végig vált. Valaki találkozott már ilyen problémával?
2012.12.22. 13:57
Qwerti írta:wasser16 írta:Sziasztok!
Van egy 2000-es évjáratu 530d-m. Az váltója automata modban nem vált csak 1-es,2-es fokozatot. Manuális modban azonban minden fokozatot végig vált. Valaki találkozott már ilyen problémával?
Nekem ABS jeladó hibánál csinálta ugyanezt! Egyébként meg egy diag nem ártana, ha itt vagy a közelemben én is megnézem neked akár az ünnepek alatt is. Végül is karácsony van, vagy mi a fene. A filmekben meg olyankor mindenki jót tesz a másiknak.
Qwerti írta:wasser16 írta:Sziasztok!
Nekem ABS jeladó hibánál csinálta ugyanezt! Egyébként meg egy diag nem ártana, ha itt vagy a közelemben én is megnézem neked akár az ünnepek alatt is. Végül is karácsony van, vagy mi a fene. A filmekben meg olyankor mindenki jót tesz a másiknak.
2012.12.22. 14:00
wasser16 írta:Qwerti írta:wasser16 írta:Sziasztok!
Nekem ABS jeladó hibánál csinálta ugyanezt! Egyébként meg egy diag nem ártana, ha itt vagy a közelemben én is megnézem neked akár az ünnepek alatt is. Végül is karácsony van, vagy mi a fene. A filmekben meg olyankor mindenki jót tesz a másiknak.Qwerti írta:wasser16 írta:Sziasztok!
Köszönöm a segítséget! Hol vagy megtalálható?
2012.12.22. 14:02
simi64 írta:wasser16 írta:Qwerti írta:wasser16 írta:Sziasztok!
Nekem ABS jeladó hibánál csinálta ugyanezt! Egyébként meg egy diag nem ártana, ha itt vagy a közelemben én is megnézem neked akár az ünnepek alatt is. Végül is karácsony van, vagy mi a fene. A filmekben meg olyankor mindenki jót tesz a másiknak.Qwerti írta:wasser16 írta:Sziasztok!
Köszönöm a segítséget! Hol vagy megtalálható?
Az övé látszik, de a tiéd nem! Ki kellene töltened az adatlapodat! (egyébként Dunakeszi)
2012.12.26. 22:25
2012.12.26. 22:35
porike írta:Sziasztok!!Újabb probléma lett a bmw-vel!525tds automata,néha csak harmadik van,hiába rakom sportba,vagy 2-3-4 be semmi,állandó 3.van csak.rükvercben viszont problémásan nagyot ránt,valami nagyobb baja lehet?? vagy csak olajcsere érett??köszönöm előre is a válaszokat
2012.12.26. 22:46
Jerry írta:porike írta:Sziasztok!!Újabb probléma lett a bmw-vel!525tds automata,néha csak harmadik van,hiába rakom sportba,vagy 2-3-4 be semmi,állandó 3.van csak.rükvercben viszont problémásan nagyot ránt,valami nagyobb baja lehet?? vagy csak olajcsere érett??köszönöm előre is a válaszokat
Nagyobb baj.
Jól néznénk ki, ha olajcsere előtt ezt játszaná.
2012.12.26. 22:54
porike írta:Jerry írta:porike írta:Sziasztok!!Újabb probléma lett a bmw-vel!525tds automata,néha csak harmadik van,hiába rakom sportba,vagy 2-3-4 be semmi,állandó 3.van csak.rükvercben viszont problémásan nagyot ránt,valami nagyobb baja lehet?? vagy csak olajcsere érett??köszönöm előre is a válaszokat
Nagyobb baj.
Akkor esetleg lenne tipped hogy mi lehetne a probléma??Nagyon idegesítő hogy akármikor meghallhat,eddig 2szer játszotta ezt el a kocsi,amugy minden rendben,szépen vált.
2012.12.26. 23:11
adam001 írta:porike írta:Jerry írta:porike írta:Sziasztok!!Újabb probléma lett a bmw-vel!525tds automata,néha csak harmadik van,hiába rakom sportba,vagy 2-3-4 be semmi,állandó 3.van csak.rükvercben viszont problémásan nagyot ránt,valami nagyobb baja lehet?? vagy csak olajcsere érett??köszönöm előre is a válaszokat
Nagyobb baj.
Akkor esetleg lenne tipped hogy mi lehetne a probléma??Nagyon idegesítő hogy akármikor meghallhat,eddig 2szer játszotta ezt el a kocsi,amugy minden rendben,szépen vált.
Akkor neked vészprogramba vált az autód "néha".... ha óriási nagy szerencséd van akkor az alacsony váltóólaj szint miatt csinálja ezt ,ha nem emiatt van az a szarabbik műsör.....gurulás
váltós szakemberhez minimum...