Facebook E39.hu Google+ E39.hu Youtube E39.hu Twitter E39.hu Instagram E39.hu
Hozzászólás küldése

2008.01.08. 03:05

Sziasztok! A váltó olajat érdemes az autómatában is cserélni, ha nem szeretnétek a nem olcsó felújítást választani. Nekem olyan ismerősöm, aki automata váltó felújítással foglalkozott, azt mondta kb. 3 motorolaj cserénként érdemes a aut.v.-ban is olajat meg szűrőt cserélni.
Ha logikusan gondolkodunk, egy ilyen váltóban nem tudom háhy, de sok kuplung van ahogy ezek súrlódnak (még ha olajban is) válik le a saját és a súrlódó felület anyaga biztosan. Ettől eltömődik a szűrő, nem jut oda elég olaj ahova épp kéne és megvan a baj. Meg a másik bármilyen komoly olajcsere periódussal bír a legjobb motor is, a legjobb olajjal, a cserét kb. 30000km-enként, de legalább évente javasolják. Ezzel azt akarom mondani, hogy az olajak nem keveset veszítenek a kenő képességükből az idő múlásával. Szerintem aki nem akar 3-500000Ft váltó felújításra költeni (és még lehet, hogy keveset mondtam), az cseréltessen olajat+szűrőt 30-60000Ft-ért.
Házilag, meg kókler műhelyben ezt a cserét ne csináltassátok, mert elég nehéz a váltó olajszint beállítása+a leeresztése is. Keresni kell egy aut.v. javító céget akinek neve van, ők ezt értik, ez a dolguk. Ezt csak azért írtam, mert a BMW szervizben nem merték ellenőrizni a kocsim váltójának (a5s560z-5hp30) az olajszintjét, mondván az nagy hosszadalmas procedúra.

2008.01.08. 10:51

efer írta:Wandler = Drehmomentwandler, polgári nevén nyomatékváltó. Szokták még citromfacsarónak vagy turbinának becézgetni.
a hidrodinamikus erőátvitel eszköze (a bemenő és kimenő tengelyek nincsenek fizikailag összekapcsolva), így néz ki:
Kép

játékosabb kedvű, mérnök hajlamú klubtársak itt is olvasgathatnak a váltás rejtelmeiről:
http://www.cad.uni-sb.de/lehre/unterlagen/vorlesung/dokumente/kraftfahrzeugtechnik/kfz03_kraftuebertragung.pdf

efer! :taps: :franko:

2008.01.17. 20:33

Sziasztok lenne egy kérdésem a steptronic váltoval kapcsolatba látam még valahol valameik topikba valami ilyesmit de nem vlágos. Hogy ha manual ba megyek vele 5 ös be és megálok akkor MAGÁTOL hányasba kel visszapakolnia a sebeséget mert nekem 3. ig . Nektek meddig vált igy visza automatikusan?? Mert mindha olyat olvastam volna hogy az baj ha csak 3 as ba rakja hogy nem 1 es be. Mer ha sportba van akkor visszarakja 1 be. Elöre köszi a segitséget!!!!!

2008.01.17. 22:56

gulliver123 írta:Sziasztok lenne egy kérdésem a steptronic váltoval kapcsolatba látam még valahol valameik topikba valami ilyesmit de nem vlágos. Hogy ha manual ba megyek vele 5 ös be és megálok akkor MAGÁTOL hányasba kel visszapakolnia a sebeséget mert nekem 3. ig . Nektek meddig vált igy visza automatikusan?? Mert mindha olyat olvastam volna hogy az baj ha csak 3 as ba rakja hogy nem 1 es be. Mer ha sportba van akkor visszarakja 1 be. Elöre köszi a segitséget!!!!!

Nem vagyok egy nagy autómata guru, csak józan ésszel belegondolva elég durva lenne, ha olyan sebességgel haladsz, amiben 5-ös fokozat kell, majd gondol egyet és visszavált 1-esbe... 8O ...sztem rommá esne szét ...szerintem... :wink:

2008.01.18. 08:46

Kicsit félre értelmezted Labi.Már beszéltük és az jött ki végül, hogy vannak modellek, ahol csak 3-ig vált vissza, mert hóban 3-masból sokkal könnyebben elindul, de szerintem mindeki másnak 2-ig. Ha sportban van honnan tudod, hogy 1-ig visszapakolja?

2008.01.18. 14:30

Labi írta:
gulliver123 írta:Sziasztok lenne egy kérdésem a steptronic váltoval kapcsolatba látam még valahol valameik topikba valami ilyesmit de nem vlágos. Hogy ha manual ba megyek vele 5 ös be és megálok akkor MAGÁTOL hányasba kel visszapakolnia a sebeséget mert nekem 3. ig . Nektek meddig vált igy visza automatikusan?? Mert mindha olyat olvastam volna hogy az baj ha csak 3 as ba rakja hogy nem 1 es be. Mer ha sportba van akkor visszarakja 1 be. Elöre köszi a segitséget!!!!!

Nem vagyok egy nagy autómata guru, csak józan ésszel belegondolva elég durva lenne, ha olyan sebességgel haladsz, amiben 5-ös fokozat kell, majd gondol egyet és visszavált 1-esbe... 8O ...sztem rommá esne szét ...szerintem... :wink:

Labi kolléga azkerülte el a figyelmedet hogy ,odavan írva ÉS MEGÁLOK mertugye akkor a váltó visszapakolja magát , nem menet közbenn 130-nál gondolegyet és visszavált 1-be :D

2008.01.18. 14:48

ViSoR írta:Kicsit félre értelmezted Labi.Már beszéltük és az jött ki végül, hogy vannak modellek, ahol csak 3-ig vált vissza, mert hóban 3-masból sokkal könnyebben elindul, de szerintem mindeki másnak 2-ig. Ha sportban van honnan tudod, hogy 1-ig visszapakolja?

A vissza váltásokat a fordulatszámmérőn épp úgy le tudod követni, mint a fel váltást. Meg, ha 1-be visszakapcsolt, azt igen csak észre lehet venni feltéve, ha ismét elindulsz és tolod neki. :lol:

2008.01.18. 15:50

dcs73 írta:
Labi írta:

Labi kolléga azkerülte el a figyelmedet hogy ,odavan írva ÉS MEGÁLOK mertugye akkor a váltó visszapakolja magát , nem menet közbenn 130-nál gondolegyet és visszavált 1-be :D

jól van, jól van nna! :D
...nem értettem a megálok, mert amúgy: megállok! :lol: ...úgy már értettem volna! Érted!? :lol: 8)

2008.01.18. 16:56

Sziasztok!

Az 5er kft -ről (aut.váltók javításával foglalkoznak) tud valaki tapasztalatokat megosztani velem? ( megbízhatók -e , precízen dolgoznak -e, milyen áron dolgoznak stb.)
Szívesen meghalgatok minden véleményt.
köszönettel:szgy.

2008.01.18. 17:34

szucsgyorgy írta:Sziasztok!

Az 5er kft -ről (aut.váltók javításával foglalkoznak) tud valaki tapasztalatokat megosztani velem? ( megbízhatók -e , precízen dolgoznak -e, milyen áron dolgoznak stb.)

Aki ott járt, az mind elismerő szavakat zengett a társaságról!

2008.01.18. 18:36

Labi írta:

Aki ott járt, az mind elismerő szavakat zengett a társaságról!

Köszönöm, ez már biztató.

2008.01.18. 19:11

Tökéletesen dolgoznak és olcsón. És véletlenül sem foglalkoznak automata váltókkal :lol: Ők egy BMW 5-ös szakszervíz.

2008.01.18. 20:41

ViSoR írta:

Tökéletesen dolgoznak és olcsón. És véletlenül sem foglalkoznak automata váltókkal :lol: Ők egy BMW 5-ös szakszervíz.

Én telefonon felhívtam őket, és azt a tájékoztatást adták, hogy minden további nélkül vihetem a bömöst.( a váltóval van vm.) Szerinted nem értenek hozzá?

2008.01.18. 21:17

szucsgyorgy írta:
ViSoR írta:

Én telefonon felhívtam őket, és azt a tájékoztatást adták, hogy minden további nélkül vihetem a bömöst.( a váltóval van vm.) Szerinted nem értenek hozzá?

Áh! ViSoR csak ugrat!! :lol: Menj nyugodtan, nagyon sokan oda járnak a klubból! :D

2008.01.18. 21:32

Labi írta:
szucsgyorgy írta:
ViSoR írta:

Áh! ViSoR csak ugrat!! :lol: Menj nyugodtan, nagyon sokan oda járnak a klubból! :D

na most vigyem ?hmmmm visor?

2008.01.18. 23:44

Vigyed, én is hozzájuk vittem DIAGNOSZTIKÁRA mikor váltó-gyanús volt. De az olajcserén kívűl nem csinálnak vele mást. Ők nem javítanak váltót.

2008.01.19. 11:55

ViSoR írta:Vigyed, én is hozzájuk vittem DIAGNOSZTIKÁRA mikor váltó-gyanús volt. De az olajcserén kívűl nem csinálnak vele mást. Ők nem javítanak váltót.

Én is hozzájuk járok és csak ajánlani tudom a céget, viszont mintha korábban valaki írta volna, hogy náluk javíttatta az automata váltóját, kicsit zűrös is volt, de végül jó lett. Meg kell Őket kérdezni.

2008.01.19. 13:27

Így van, remek cég, de mégegyszre mondom automata váltó javítással ők nem foglalkoznak. Nyilván van ismerettségük, akikhez továbbítják és rátesznek egy kicsit max az árra, de ők autószerelő műhely. Nem gépműhely, CNCvel, esztergapaddal fúrjuk-faragjuk a vasat téma, ami az automata javításához kell. Ha tönkremegy a cipőd nem a szabóhoz mész, hanem a suszterhoz.

2008.01.19. 17:09

szucsgyorgy,

nem tudom ma mi ütött ViSoR kollegába :) , de ne foglalkozz vele.
Nyugodtan vidd el a kocsidat az 5er-hez meg fogják oldani a problémádat. Ha javítani kell a váltódat, esetleg felújítani, akkor meg fogják javítani vagy fel fogják újítani, ott helyben. Szakszerűen, tisztességes áron.
Ha nem akarsz ismeretlenül beállítani hozzájuk, akkor elviszlek, ha gondolod.

2008.01.19. 18:33

ViSoR írta:Így van, remek cég, de mégegyszre mondom automata váltó javítással ők nem foglalkoznak. Nyilván van ismerettségük, akikhez továbbítják és rátesznek egy kicsit max az árra, de ők autószerelő műhely. Nem gépműhely, CNCvel, esztergapaddal fúrjuk-faragjuk a vasat téma, ami az automata javításához kell. Ha tönkremegy a cipőd nem a szabóhoz mész, hanem a suszterhoz.

Igaz, én sem láttam megmunkáló gépeket, de egyrészt nem voltam minden helyiségükben, másrészt a telepen sok cég működik, harmadrészt a váltó felújítás szerintem csak részben áll forgácsolási munkából, azt meg máshol is meg lehet csináltatni.
A példád jól hangzik, de nem mindenre érvényes. Amennyiben a bőrkabátod megy tönkre (elszakadt, megkopott) akkor lehet, hogy a szabóhoz viszed, aki elviszi a festőhöz, a szakadást vagy maga javítja meg (pl. bélés), vagy esetleg bőröshöz viszi, de lehet, hogy ha pontosan tudod mi a baj, akkor Te viszed a megfelelő emberhez. A képet még árnyalhatja, ha szörme kabátról van szó. :lol: :lol: :lol:
Hozzászólás küldése

VigLink badge