![]() |
2007.09.02. 20:38
2007.09.02. 20:45
2007.09.07. 18:49
cserélni kell az olajat plusz a szűrőt.
2007.09.08. 22:02
kovessyroli írta:szerintem ez az aut. váltó olaj csere mindenkinek nagy dilemma,persze akinek aut.váltós autója van.
akinek rosszul működik, az azért cserélteti le, mert attól hátha megjavul, akinek pedig jól működik, az meg attól tart, hogy a csere miatt meghosszabbodik az élettartama.
én a mai napon cseréltettem le pellérden a somogyi szervízben.
a rövid története az, hogy bemenetem egy alkatrészkereskedőhöz, aki utánanézett gépen, és kijött, hogy a q8 aut. váltó olaj jó a bmw-hez is.
ebből berendeltem 9l-t, mert 8,5 l megy a váltóba, plusz gyári szűrőt és tömítést, majd elvittem egy helyi szervízbe a kocsit.
kicsit furi volt, hogy csak 3l jött le, mert a többi, tehát 5,5 l a váltó belsejében, illetve a wandlerben marad.![]()
ezután reggeli indulás során a váltó gyorsabban pörgött fel, de kisebb erőt vitt át a hajtásra, ezért úgy gondoltam, hogy vmi nem o.k.![]()
![]()
![]()
vki ajánlotta a somogyit pellérden, kértem tőle időpontot.
ők a 3 l helyett 4,5 l-t töltöttek rá, és a gyár által előírt olajat. szigorúan.
tehát se q8, se esso, csak bmw (ez castrol olaj egyébként)
ja, és kell cserélni a főnök tájékoztatása szerint.
150 ekm után tehát szigorúencserélni kell az olajat plusz a szűrőt.
én megnéztem a leengedett olajat, és barnás, égett színe volt.
én mindenkinek javaslom tehát, mert költségben nem óriási, de biztosan meghosszabítja a váltó élettartamát.
2007.09.08. 23:23
collins írta:
mindenképpen cseréld le. főleg, hogy elég valószinű, hogy nem volt lecserélve.
30d-khez való automata váltónak örökélete van, ha:
-nincs benne chip
-mindig megfelelő mennyiségű, minőségű olaj van benne.
2007.09.09. 07:18
, a somogyi szervízzel meg voltam elégedve.
2007.09.09. 08:40
2007.09.09. 15:19
2007.09.27. 16:23
2007.09.27. 19:52
kovessyroli írta:üdv. bezo!
köszi az ajánlást, a somogyi szervízzel meg voltam elégedve.
4,5 l olaj + kartergáz szűrő + fényszóró magasság állítás + diagnosztika és hibakódok törlése anyag és munkadíj együtt 28 eft.
a tulaj tök lelkiismeretes, én mindenkinek tudom ajánlani.
annak ellenére, hogy késtem 1/2-ed órát, ott vártak a szerelővel a szervízben.
2007.09.28. 12:40
Loofy írta:kovessyroli írta:üdv. bezo!
köszi az ajánlást, a somogyi szervízzel meg voltam elégedve.
4,5 l olaj + kartergáz szűrő + fényszóró magasság állítás + diagnosztika és hibakódok törlése anyag és munkadíj együtt 28 eft.
a tulaj tök lelkiismeretes, én mindenkinek tudom ajánlani.
annak ellenére, hogy késtem 1/2-ed órát, ott vártak a szerelővel a szervízben.
Én is most cseréltem olajat a váltóba /260.000 km/ és nagyon-nagyon retkes volt....
Furcsa nekem ez a 28e ft, mert csak az olaj többe kerül! Mondjuk az enyémbe 7 litert sikerült belerakni, + olajszűrő + a hűtőről a vátóba vezető cső szorítógyűrűjei = 44e ! A váltóoljcserét pedig mindenkinek ajánlom, mert ártani nem lehet vele, ha az előírt olajat, és szigorúan csak azt rakják bele. Minden váltóhoz más és más olajat ír elő a BMW, és pl. az 530D -ket /99-01/ 3 féle váltóval szerelték.
2007.09.28. 15:51
2007.09.28. 22:10
ViSoR írta:Hát erről két dolog jut eszembe. Az egyik, hogy fejlesztőként, ha mást nem, azt megtanultam, hogy sose nyúlj ahhoz ami jó
Valamint a céges Astránk, amivel apukám 460ekm-t ment a gyári váltó olajjal, eladták és szerintem a mai napig megy. Ha az Opel 92-ben tudott LifeTime olajat csinálni, hadd tudjon már a BMW 96-ban...
2007.09.29. 07:42
2007.09.29. 10:05
:ViSoR írta:Az Astra nagyteljesítményű személygépjűrmű volt, 1.7D 57LE & 105Nm. Nem is emlékszem, hogy a BMW valaha gyártott volna ilyen "erejű" autót. Talán a 60-as években
Akkor a "testét" átjárta az erő mint a Jodáét 2007.09.29. 11:39
dcs73 írta::ViSoR írta:Az Astra nagyteljesítményű személygépjűrmű volt, 1.7D 57LE & 105Nm. Nem is emlékszem, hogy a BMW valaha gyártott volna ilyen "erejű" autót. Talán a 60-as években
![]()
Akkor a "testét" átjárta az erő mint a Jodáét
2007.09.29. 13:27
ViSoR írta:Hát erről két dolog jut eszembe. Az egyik, hogy fejlesztőként, ha mást nem, azt megtanultam, hogy sose nyúlj ahhoz ami jó
Valamint a céges Astránk, amivel apukám 460ekm-t ment a gyári váltó olajjal, eladták és szerintem a mai napig megy. Ha az Opel 92-ben tudott LifeTime olajat csinálni, hadd tudjon már a BMW 96-ban...
2007.09.29. 13:49
Bombolo írta:ViSoR írta:Hát erről két dolog jut eszembe. Az egyik, hogy fejlesztőként, ha mást nem, azt megtanultam, hogy sose nyúlj ahhoz ami jó
hmm, elgondolkodtató álláspont. Ne cseréljünk motorolajat se, amíg nem érzékelünk teljesítménycsökkenést, égett szagot?
Azért az olajcsere inkább karbantartás, mint javítás.
Az élettartam olaj pedig nem azt jelenti, hogy amíg a motor és a váltó életképes, addig a váltóolaj is bírja. Fejlesztőként gondolom ismerős vagy a memóriák világában, ott sem örökgarancia van, hanem a gyártó az általa meghatározott élettartamra vállal garanciát. A váltóolajnál ugyanez a helyzet. Az olajcserével bajt nem lehet okozni, ha szakszerűen cserélik. És ahogy már többen írtuk, jobb nem megvárni a "Getriebeprogram" felíratot a műszerfalon, ahogy nem kell a motorolajnál sem kell megvárni, amíg 120-nál folyamatosan világít az olajnyomás lámpa és 2dl zselét engedünk le a motorból 1kg fémreszelék kíséretében.
Nem tudom, hogy az Astra kézi vagy automata volt, de kézinél is illik 60-100ekm-enként olajat cserélni. Ott még a környezetterhelés sem nagy, hiszen kb. 1-2L olaj van egy manuális váltóban.
Bömbölö
2007.10.04. 11:03
2007.10.06. 19:44