![]() |
2009.09.29. 13:09
mate írta:szpbmw írta:Sziasztok!
Tudja valaki, hogy egy 2003-as 525i-nek (minden elektromos extra benne van) mennyi a nyugalmi áramfelvétele? Fél éve vettem bele egy Banner 72Ah-ás akksit. Igaz, a gyári 90Ah-ás volt, de a Banner katalógus ezt adja ki ehhez a tipushoz, gondoltam ők csak tudják. Ha 3 hetet áll az autó, akkor már tölteni kell, 4 hét után már az ajtók sem nyílnak. Egyszer önindítózás után rámértünk, 2.7A-t vesz fel! Gondolom ez túl sok, de a hibakeresés előtt tudnom kellenne mennyinek kell lenni.
Köszi,
szpbmw
Annyira ehhez a témakörhöz nem értek, csak emlékekből táplálkozom. Ha fullos az autód- ahogy említetted, akkor szerintem a 72Ah-ás akksi nagyon kevés lesz bele.
Miénkbe szintén gyári 90Ah-os volt, és sokszor kiírta, hogy az akku le fog merülni. Generátor probléma és akksi probléma is volt, csere lett 110Ah-ra ( Arra is volt programozva a kocsi) és minden gond megoldódott. ( Ebbe is minden elektromos extra benne van...4x ülésfűtés, masszás, szellőzés, prof. navi, tv, stb stb)
2009.09.29. 13:55
tbi01 írta:KoverT írta:Sziasztok jelenlegi komoly problémám az álandóan lemerülő akkumlátorom, fél évig bírja az új utánna 3-4 hetente töltögetni kell, 3 X -OR lett garanciába kicserélve, az autó többször bevizsgálva nincs semmibaja. jelenleg Bosch silver 95 Ah van benne 800-as inditó árammal.
Most arra a következtetésre jutottam, hogy vagy gyárit kell vennem vagy az 95 Ah Exide AGM -et aminek 900 az inditó árama.
Másnál is hallottam ilyen probrémáról, akinek van tapasztalata ezzek kapcsolatosan az jólenne ha megosztaná!!!
Szia!
Ugyanúgy jártam mint te!(nekem nem bírt ki fél évet ami benne volt)
2 hónapja van benne az EXIDE. Minden gondom megszűnt![]()
Csak ajánlani tudom!!!!
2009.09.29. 14:12
KoverT írta:tbi01 írta:KoverT írta:Sziasztok jelenlegi komoly problémám az álandóan lemerülő akkumlátorom, fél évig bírja az új utánna 3-4 hetente töltögetni kell, 3 X -OR lett garanciába kicserélve, az autó többször bevizsgálva nincs semmibaja. jelenleg Bosch silver 95 Ah van benne 800-as inditó árammal.
Most arra a következtetésre jutottam, hogy vagy gyárit kell vennem vagy az 95 Ah Exide AGM -et aminek 900 az inditó árama.
Másnál is hallottam ilyen probrémáról, akinek van tapasztalata ezzek kapcsolatosan az jólenne ha megosztaná!!!
Szia!
Csak ajánlani tudom!!!!
Te mennyiért vetted az akksit azt mondták, ha othagyom a régit akkor 19.000 Ft egyébként 26.500 Ft, kicsit bizalmatlan vagyok mert nagyon olcsó, bár máshol olvastam róla, hogy a gyáriak is ezek csak márkajelzéssel. A Varta és Bosch 40.000 - 50.000 Ft között vannak a gyáriak 60.000 - 100.000 Ft körül. A márkakereskedésben mondtak nekem valami erősített kivitelű 95 Ah akkumlátort 98.000 Ft-ért bár erről sokan még nem hallottak?
2009.09.29. 14:17
tbi01 írta:KoverT írta:tbi01 írta:KoverT írta:Sziasztok jelenlegi komoly problémám az álandóan lemerülő akkumlátorom, fél évig bírja az új utánna 3-4 hetente töltögetni kell, 3 X -OR lett garanciába kicserélve, az autó többször bevizsgálva nincs semmibaja. jelenleg Bosch silver 95 Ah van benne 800-as inditó árammal.
Szia!
Csak ajánlani tudom!!!!
Te mennyiért vetted az akksit azt mondták, ha othagyom a régit akkor 19.000 Ft egyébként 26.500 Ft, kicsit bizalmatlan vagyok mert nagyon olcsó, bár máshol olvastam róla, hogy a gyáriak is ezek csak márkajelzéssel. A Varta és Bosch 40.000 - 50.000 Ft között vannak a gyáriak 60.000 - 100.000 Ft körül. A márkakereskedésben mondtak nekem valami erősített kivitelű 95 Ah akkumlátort 98.000 Ft-ért bár erről sokan még nem hallottak?
Igazából nem tudok árat mondani, mert az előzőt garanciába cseréltettem ki. Mondtam,hogy adjanak
más márkájú akksit, mert az eddigiek sz@rok voltak. Erre az Exide-t kaptam.
Amúgy valahol a 25-30k körüli ár az igaz.
2009.09.30. 21:35
2009.10.01. 07:49
KoverT írta:Ma reggel megint lemerült az akksim 20 perc töltés után már indultam is, délután vettem egy új akksit kiváncsi vagyok
eddigi észrevétel mintha picit könnyebben indulna az autóm.
110 Ah 1000 A az indító árama, Start R+ akku erősített akkumulátor, magyar gyártmány, 2 év garancia, támogassuk a magyar ipart!!!![]()
Üdv mindenkinek!!!
2009.10.31. 11:08
2009.12.11. 17:11
KoverT írta:Ma reggel megint lemerült az akksim 20 perc töltés után már indultam is, délután vettem egy új akksit kiváncsi vagyok
eddigi észrevétel mintha picit könnyebben indulna az autóm.
110 Ah 1000 A az indító árama, Start R+ akku erősített akkumulátor, magyar gyártmány, 2 év garancia, támogassuk a magyar ipart!!!![]()
Üdv mindenkinek!!!
2010.03.03. 21:38
2010.03.04. 08:18
touring írta:Na nekem is esedékessé vált az akkumulátorcsere.
Ennél tudtok jobb árat esetleg?
EXIDE Premium 100Ah jobbos
2010.03.04. 21:53
jackson írta:touring írta:Na nekem is esedékessé vált az akkumulátorcsere.
Ennél tudtok jobb árat esetleg?
EXIDE Premium 100Ah jobbos
Itt nézd meg ha Exide-ban gondolkodsz. Mivel ők a impotőrök és mindenki tőlük veszi:
http://www.forex.hu
Ami te nézel az a EA100-0-es amin 900A inditóáram és 100Ah kapacitás.
Én inkább a másik tesóra pályázok EA105-0 105Ah kapacitás (jó jön diagolgatáskor, meg amúgy is full-os a kocsi) és "csak 850A inditóáram. Ami utóbbit valljuk be nem lehet észre venni, mivel több mint az a 600A körüli érték ami minimum kéne.
Gyári akku még az alternatíva:
http://www.ap-trade.eu/bmw-akkumulator.html A fehéret tessék nézni nem az AGM-ez. Nagyon nagy élettartam (no persze ha nem forralod fel a kocsit nyáron, mivel ez az akku halálok fő oka).
Ez 90Ah 720Amper inditóáram és 160RC hidegindítási képesség. Na ez utóbbi paramétert nem tudom a Exide-nál lehet, hogy felkéne csörögni őket és megkérdezni.
Jackson, aki nagyon szereti a Forex-et mert szakmailag nagyon a toppon vannak (még nemzetközi fronton is elismertek)
2010.03.14. 11:04
2010.03.14. 11:20
2010.03.14. 11:23
peteeqe írta:nyisd ki kulccsal a csomit!, de ha a hátsó ülést lehajtod onnan is ki tudod nyitni szerintem.....
2010.03.14. 11:58
zsolti780 írta:peteeqe írta:nyisd ki kulccsal a csomit!, de ha a hátsó ülést lehajtod onnan is ki tudod nyitni szerintem.....
Akkor marad a hátsó űlés valahogy...... mert csak a bal1-en van kulcsos zár.
2010.03.14. 12:05
muhaati írta:zsolti780 írta:peteeqe írta:nyisd ki kulccsal a csomit!, de ha a hátsó ülést lehajtod onnan is ki tudod nyitni szerintem.....
Akkor marad a hátsó űlés valahogy...... mert csak a bal1-en van kulcsos zár.
Ha bal 1-ből ki tudod nyitni a kocsit, akkor nyerésben vagy. géptető fel, rátartókábellel áramot adsz (test, + a szívócső közepén).
2010.04.26. 13:37
2010.04.26. 18:14
2010.04.26. 19:45
Petyus írta:Szevasztok!
Hozzá szeretnék szólni ehhez a témához.
Autóalkatrész boltban dolgozom és autóvill.szerelő vagyok 16 évet dolgoztam a szakmában beleértve az aksikkal
való foglalkozást is!
Szerintem bedőltök a "nagynevű" aksiknak.
Mi az üzletben aksi nevezetű akkut forgalmazunk ,ez egy osztrák licensz alapján Magyarországon gyártott termék.
A nagynevű akkunál van a legtöbb garanciális probléma!
4 éve vagyok az üzletben azóta az aksi gyártmányból 3db-ot hoztak vissza és ebből 1 lyukas volt amit a földön
húzgálás okozott.
Jackson:Beszélsz a diagnosztika közbeni lemerülésről.
Számold csak ki hogy 1 100AH-ás akku 1 óráig képes leadni 100 Ampert.
2 órán keresztül 50 ampert.Ennek elégnek kell lennie egy diagnosztikához,feltéve hogy az akku optimális töltöttségi állapotban van.
Ha te a diagnosztika során 30 amperrel töltöd az akkut,a feszültség 16-17V-ig fog emelkedni ami már nem optimális egy 12V-os hálózatnak!
A javaslatom az hogy egy voltmérővel folyamatosan mérd az akkut és csak addig emeld az áramerősséget amíg a feszültség max.14.5V.on marad.
Ehhez lehet hogy elég 10A is ha az akku rendesen fel van töltve!
Üdv.
Petyus
2010.04.26. 20:25
jackson írta:Petyus írta:Szevasztok!
Hozzá szeretnék szólni ehhez a témához.
Autóalkatrész boltban dolgozom és autóvill.szerelő vagyok 16 évet dolgoztam a szakmában beleértve az aksikkal
való foglalkozást is!
Szerintem bedőltök a "nagynevű" aksiknak.
Mi az üzletben aksi nevezetű akkut forgalmazunk ,ez egy osztrák licensz alapján Magyarországon gyártott termék.
A nagynevű akkunál van a legtöbb garanciális probléma!
4 éve vagyok az üzletben azóta az aksi gyártmányból 3db-ot hoztak vissza és ebből 1 lyukas volt amit a földön
húzgálás okozott.
Jackson:Beszélsz a diagnosztika közbeni lemerülésről.
Számold csak ki hogy 1 100AH-ás akku 1 óráig képes leadni 100 Ampert.
2 órán keresztül 50 ampert.Ennek elégnek kell lennie egy diagnosztikához,feltéve hogy az akku optimális töltöttségi állapotban van.
Ha te a diagnosztika során 30 amperrel töltöd az akkut,a feszültség 16-17V-ig fog emelkedni ami már nem optimális egy 12V-os hálózatnak!
A javaslatom az hogy egy voltmérővel folyamatosan mérd az akkut és csak addig emeld az áramerősséget amíg a feszültség max.14.5V.on marad.
Ehhez lehet hogy elég 10A is ha az akku rendesen fel van töltve!
Üdv.
Petyus
Az Exide-omal soha nem volt bajom ellenben a Bosch Silver-ekkel szivtam rendesen. Az Exide arra is képes, ha gond van és vasúti kereszteződésben ragadtam csak inditó motorral kihúz a csávából. Olyat megcsináltam az E30-al hogy generátor nélkül haza értem egy órás útról és nem halt bele az akku utána.![]()
A gyári akkuval lehúztak 6 évet a srácok az azért nem semmi az átlag 3 évhez képest.
Azonban abban igazat adok, hogy ha beraktam volna az általad emlitett "nem olyan márkás" de új jól feltöltött akkut akkor birnia kéne. Csak nekem még többre van szükségem mivel a kocsi TV, Top-Hifi erősitő. És ha egy órát várok valakire akkor 10Ah simán leszivok csak zene hallgatással az akkuból. Állószellőzés stb. sok a fogyasztóm. A még mindig vacak riasztóról nem is beszélve ami a gyári 20mAmper helyett 120-al terheli az akkut állóhelyzetben (még nem ér rá a riasztósom, meg csinálni).
Nos akkor csak sorban válaszolok a tények mentén. Kicsit ki kell egészitenem az információidat mert nem tudsz mindent.
Tehát az akkum nincs csúcs állapotban mivel ezzel a szar Bosch Silver 100Ah 800A-val kaptam a kocsit amire a mai Forex gyorsteszter is 640Ampert mondott ami azt jelenti nem pontosan annyi de már szar az tuti.
Nos amikor ez az akku nem lineárisan merithető az elején nagyobb és kb 50-nál már nem tudsz inditani róla. Ráadásul a diag csak a gyújtás áramfelvétele 10-15Ampers között van ami ugrál. Mivel például short test alatt bekapcsol minden vicket vacok és 20-25Amper között mozog kivéve amikor bekapcsolja a Xenon gyújtást amikor 40amper-re is fel ugrik (feszültségen 11,5 alá esik és kampec a diagolásnak). A két óra során több mindent mozgatunk a kocsi (a szoftver teszi) és nincs töltés tehát a 150Amperes generátor nem tölt.
A 7Amperes töltöm ennek tükrében erősen látszik, hogy kevés miért is?
Mondjuk 15Amper*2óra=30Ah ami mondjuk egy 70Ah képes akksit már 40Ah-ra küld és nem képes inditani. Volt olyan diagos kollega akinek várni kellett egy órát mivel inditási küszöb alá meritettük a kocsiját. Hiába volt rajta a 7Amperes töltőm. Igaz csak egyszer sikerült. A többi ilyen a sajátommal fordult elő.
30Amperrel nem töltöm az akkut mivel ez processzoros spéci töltő. Lásd: LINK a töltő adatlapjához
és lásd még részletesen a használati útmutatót: LINK ODA (csak egy oldalas)
Tehát ez nem tölt csak maximum 14,4Amperrel amit vissza szabályoz tehát ha magasabb lenne a töltő feszültség csökkenti az befolyó ampereket.
Én nem mérném kézi multiméterrel mert:
- a kézi műszerem nincs hitelesitve,
- a töltőben lévő gyorsabban mér és szabályoz mint én valaha is képes leszek.
Maradjunk a 14,4Amperes maximális töltő áramban mivel a köznép által zselésnek hivott valójában felitatott savas (vagy AGM gél) akkumlátorok ennél többet nem birnak.
Nem javasolom senkinek a nagy hipermarketekben kapható töltők használatát mivel ott tényleg előfordulhat hogy nincs feszültségre szabályozva. De én már 10 éve processzoros töltőt használok, engem nem fenyeget ez a veszély.
A spéci átalakitás arra vonatkozik a mostani töltőmben, hogy a full telitett akkumlátornál az eredeti vissza szabályoz 13,6-ra ami azért kell mert ezt a töltőt szintent tartásra akár hónapokra ott hagyhatják a akkumlátoron (hajó stb.) és ha egy cella zárlat lépfel akkor se tehessen kárt. Programozáshoz 14,4Volt-on kell tartani a feszültséget az Flash chip-ek magas irási feszültsége miatt.
Igy ha majd át kapcsolom a spéci kapcsolóval a töltőmet akkor ezt a 13,6-ra vissza szabályozást iktatja ki. Ez azt jelenti nem robban szét az akku hanem csak pusztán 14,4Voltot ha eléri nem tölt tovább (amper vissza esik nullára). De diagolás alatti relative rövid idő alatt nem áll fenn a cella zárlat veszélye. Ha lenne a BMW gyári töltő is másképpen működne.
Jackson, aki ma cserélt akkut és vette meg a 30Amperes töltőt
ui: az első kérdéseim után 2 perccel már a Forex főnökével meg mérnökeivel dumáltam az akkus témákról, imádom őket nagyon ott vannak akár világ viszonylatban is