2006.01.16. 10:37
Én is a benzines táborhoz csatlakozom.
Míg csak olvastam a BMW-kről azt gondoltam, hogy az "überkirály" az 530D, attól jobb autó nincs is a világon. Amikor válogattam az E39-ek között, komoly esélye volt a dízelnek. Korábban is volt már több dízel autónk, és tetszett az a motorkarakterisztika, hogy már a pincéből is húz.
Aztán beültem az 528i-be - illetve először a motortérbe néztem be. A szerelem első látásra következett be.
Az azért elég király, hogy harmadikban 30tól 140ig folyamatosan, egyre nagyobb (de milyen!) tempóban húz. A nyomatékot egyre alacsonyabban adják le a benzinmotorok is (pl a legújabb 30i már 2700-nál...), emellett 6e fölé pörgethetők. 40-50-el 5-ben simán lehet poroszkálni, ha meg arról van szó, vissza három, padló. Minden egyes előzésnél megnyugszom: jót választottam.
A váltás nélkül autózás sem szólhat a dízel mellett, mert ugyan 5ből lehet nagyot gyorsulni, de 0ról gyorsítva elég sűrün kell kapcsolgatni, mert hamar elfogy a fordulatszám. Ezért mondják azt, hogy a dízelekhez abszolút jó választás az automata, mert folyamatosan a nyomatékmaximumon (ami nem kicsi) tartja a fordulatszámot. Teljesen más a két motor teljesítményleadása, pusztán számok alapján sztem nehéz összahasonlítani: a gyorsulás érzése is más, nem feltétlenül jobb egyik vagy a másik.
A nagy csalódás a sógor 530d-je volt. Nagy büszkén mutogatta nekem és engedte, hogy kipróbáljam. Én meg nagyon szerettem volna vezetni, hiszen régebbi álomautómról van szó. A csalódás mérhetetlen volt. Először is messze nem húzott úgy, ahogy vártam (a 28i után főleg

), de a legnagyobb meglepetés az volt, hogy a benzineshez képest iszonyú hangos belülről. Szóval még egy percig sem bántam meg a 28i-t!
A fogyasztás sztem nem túl lényeges szempont, mivel az autó fenntartási költségeinek csak egy részét teszi ki. Pl ha turbót kell cserélni (ami információim szerint egyáltalán nem ritkásag) az 300-500k körül lehetséges. Ha 100km-en a fogyasztási előny 650 Ft (8L vs. 10,5L * 260 Ft - 530d/528i) akkor egy ilyen művelettel 45-75ezer km alatt összegyűjtött előnyt lehet nullára írni. És még lehetne beszélni az unalmasságig ismételt porlasztócsúcsokról és a nagynyomású szivattyúról. Ezek azok az alkatrészek, amik a benzinesben nincsenek. A többi neuralgikus pont közös a kétféle motorral szerelt E39-ben, és a benzines motorban még nem hallottam ilyen nagy értékű gyenge pontról, amit gyakran cserélgetni kellene (ettől még lehet, hogy van). Úgyhogy szvsz a dízelek gazdaságossága is vitatható.
Összességében én azt mondanám, hogy nem nagyon lehet a két motort összahsonlítani: a maga nemében mindkettő remekmű, csak más-más műfaj. Kinek a pap, kinek a papné... nekem speciel a benzines