![]() |
2009.10.30. 22:26
2009.10.30. 22:59
PMiki írta:Az autómban egy M-es bőr kormány van, sajnos a használattól a felső részén elkopott a bőr.
Megoldásként azt választottam, hogy újra bőröztetem.
Keresgéltem a neten ill. ismerőseimtől kérdezősködtem hova érdemes menni.
Választásom a --> FELLSER KFT <-- lett.
Igaz, hogy Kecskeméten vannak én pedig Gödön lakom, de szerintem messzemenőkig megérte.
A helyszínen meg lehetett várni az egész műveletet ami mintegy két és fél órát vett igénybe.
Az egész a kormány kiszerelésével kezdődött:
Kivéve jobban látszik a kopás:
A kormány szétszerelése után jött a nyúzás:
Az eredeti bőr úgynevezett kasírozott bőr volt, ez azt jelenti, hogy a bőr belső felére egy vékony szivacsréteg van ragasztva. Emiatt puhább a bőr tapintása illetve könnyebb a gyártás, ezt a szivacs réteget itt egy velúr bőr réteg felragasztásával pótolták, ez tartósabb megoldás mint a szivacs ami az idő előrehaladtával "megtaknyosodhat" és így egy nyúlós massza lesz. Ehhez előbb egy sablon segítségével levágták a velúr bőrt:
Majd felragasztották:
És hőlégfúvóval fixálták:
Ezután kivágták a végleges bőrt, én lukacsos és sima bőrt (sport kivitel) választottam:
Majd a bőr vékonyolása következett, ez ahhoz szükséges, hogy az összevarrt bőrdarabok széleinél ne legyen csúnya dudor:
Az így elvékonyított bőrdarabokat összevarrták:
Varrás után az elvékonyított széleket visszahajtották és ragasztással rögzítették:
A következő lépés a bőr végeleges méretre igazítása volt:
A méretre vágott bőr mindkét szélét varrógéppel elszegték, a bőr a kormányra ragasztották, majd a ragasztás során szorosan egymás mellé kerülő elszegett szélek varrásait egymáshoz öltötték. Itt a két elszegéshez illetve az öltéshez használt cérna színe szabadon megválasztható ezen három színből jön ki az M-es varrás három színe is és feketét választottam:
Ezután egy újabb hőléfúvózás következett, ekkor simították ki a ráncokat illetve zsugorították a bőrt a megfelelő méretre:
Az utolsó lépés a felesleges bőrdarabok levágása volt:
És így néz ki a visszaszerelt újrabőrözött kormány az autóban:
Én maximálisan elégedett vagyok az eredménnyel, eddig úgy éreztem, hogy az a bőrkormány egy kényes téma. A mai nap után ki merem jelenteni, hogy jelentős mértékben túl van ez misztifikálva megfelelő szakemberek kezében az a kérdés gyerekjáték. Az egész újrabőrözés 12.000 Ft-ba került ami nem sok a végeredmény tükrében. Nem csak újrabőrözést tudnak csinálni, hanem bőrözetlen kormányból is könnyedén varázsolnak bőrös kormányt. A kormányom bal küllőjénél a bőr illetve a kormány hátsó borítását adó műbőr kidudorodott és elvált egymástól ezt is sikerült megjavítani, az egész kormány olyan mintha teljesen új lenne.
Az egész természetesen nem ment volna a megfelelően képzett szakember gárda nélkül:
PMiki
2009.10.30. 23:02
2009.10.30. 23:05
admin írta:Ha lehet kérni a képeket ne idézgesétek mert nem győzni tekerni az oldalt(ez más topicba is jó volna)
2009.10.31. 01:41
2009.10.31. 06:45
e39chip írta:Azt meglehet kérdezni, hogy mennyibe került ez a mutatvány??
2009.10.31. 09:06
2009.10.31. 10:25
Labi írta:szép lett!! ...a kutyás gép, megjegyzés jó!
2009.10.31. 11:11
MChris írta:Labi írta:szép lett!! ...a kutyás gép, megjegyzés jó!
3 rekesz kormány a háttérben
2009.10.31. 12:05
madox írta:MChris írta:Labi írta:szép lett!! ...a kutyás gép, megjegyzés jó!
Nekem is tetszik az eredmény, gratulálok ! De mintha a képek között valami alcantara behúzást is láttam volna, mint az M3 CSL-ben, vagy tévedek ? Az milyen lehet egy ötösben ? Ugye nálam a tető is abból van, ezért gondolom nem lenne rossz...
2009.10.31. 12:18
Nekem is tetszik az eredmény, gratulálok ! De mintha a képek között valami alcantara behúzást is láttam volna, mint az M3 CSL-ben, vagy tévedek ? Az milyen lehet egy ötösben ? Ugye nálam a tető is abból van, ezért gondolom nem lenne rossz...
2009.10.31. 13:48
2009.10.31. 16:18
2009.10.31. 20:59
odus írta:Sziasztok!
Multifunkciós kormányom van, szeretném bőröztetni. Hogy tudom levenni?
Biztosan egyszerű, de infó nélkül nem feszegetném fölöslegesen.
Odus
2009.10.31. 21:43
jackson írta:odus írta:Sziasztok!
Odus
Nem kell levenned ha náluk megnézed azzal kezdődik, hogy ingyen leveszik a kormányt.
És milyen volt a másik telefonszám amit adtak beszéltél már velük?
Jackson, aki komolyan gondolkodik a javításon
2009.10.31. 23:06
odus írta:jackson írta:odus írta:Sziasztok!
Odus
Nem kell levenned ha náluk megnézed azzal kezdődik, hogy ingyen leveszik a kormányt.
És milyen volt a másik telefonszám amit adtak beszéltél már velük?
Jackson, aki komolyan gondolkodik a javításon
Szia!
A kecskeméti műhely csábító, de nekem a Pacsirtamező egyszerűbb, mint utólag kiderült,
a tesómnak is ott csinálták az off S70-es Volvóra a kormányt, nagyom szép lett.
Hétfőn hívom őket, utána megosztom az infókat.
Üdv.
Odus
2009.11.02. 12:38
2009.11.09. 17:36
2009.11.09. 17:38
odus írta:Sziasztok!
Ma megvolt a kormány bőrözés, nagyon tetszik. Ha világosban tudok képet csinálni, felteszem azt is.
Egy kicsit levon az örömből, hogy a bőröző szerint még nem kellett volna feltétlenül, jó
állapotban volt, de így azért sokkal szebb.
Üdv.
Odus
2009.11.09. 17:40
Labi írta:odus írta:Sziasztok!
Ma megvolt a kormány bőrözés, nagyon tetszik. Ha világosban tudok képet csinálni, felteszem azt is.
Egy kicsit levon az örömből, hogy a bőröző szerint még nem kellett volna feltétlenül, jó
állapotban volt, de így azért sokkal szebb.
Üdv.
Odus
na örülök! az eredetire bőröztettél Te is, vagy azt leszedetted?